Hlavní obsah

St. Louis - San Jose 3:6Stav série 2:3Žraloci mají postupový mečbol! Hertl byl znovu u vítězné trefy. Polák se serval s Jaškinem

Aktualizováno

Hokejisté San Jose mají na dosah postup do finále Stanley Cupu. Žraloci předvedli v nočním pátém finále Západní konference NHL parádní obrat a na ledě St. Louis zvítězili 6:3, v sérii se ujali vedení 3:2 na zápasy a ve středu mohou rozhodnout před svými fanoušky. Mužem zápasu se stal kapitán San Jose Joe Pavelski, autor dvou gólů. Vidět byl znovu také Tomáš Hertl, který asistoval u vítězné trefy jednatřicetiletého Američana na začátku třetí třetiny. Pikantností utkání byla pěstní potyčka českého obránce v dresu Sharks Romana Poláka s krajanem Dmitrijem Jaškinem.

Foto: Billy Hurst, Reuters

Tomáš Hertl (vpravo) a kapitán San Jose Joe Pavelski slaví vítězný gól v pátém finále Západní konference NHL na ledě St. Louis.

Článek

Blues v zápase dvakrát vedli 2:1 a 3:2. Jenže San Jose mají kapitána Joea Pavelskiho, který minutu a půl před koncem druhé třetiny vyrovnal v přesilové hře na 3:3 a hned po šestnácti sekundách třetího dějství dostal hosty do vedení 4:3.

Stalo se tak poté, co Hertl přihrál z rohu útočného pásma na modrou čáru a Pavelski před brankou tečoval střelu obránce Brenta Burnse. Další dva góly pak hosté přidali v poslední minutě při power play do prázdné branky.

"Není to náhoda. Tyhle teče on prostě trénuje už roky. A výsledek je skoro vždycky stejný. Je radost ho sledovat," poznamenal k rozhodujícímu gólu útočník Joe Thornton, který Pavelskému v 39. minutě přihrál na vyrovnávací trefu. Pavelski vedle dvou vstřelených gólů zaznamenal i asistenci ve 4. minutě u úvodní branky večera a bodoval už v šesti duelech za sebou.

Polák a Jaškin se poprali v polovině zápasu, kdy druhý jmenovaný vkleče u mantinelu neúmyslně zasáhl Poláka hokejkou do obličeje. Tomu povolily nervy a krajana, s nímž v letech 2012 až 2014 sdílel v St. Louis stejnou kabinu, dvakrát udeřil pěstí zezadu do hlavy.

Oba se pustili do šarvátky, v níž měl urostlejší Polák mírně navrch. Jenže vedle pětiminutového vyloučení inkasoval ještě menší trest za hrubost a Blues v přesilovce vstřelili třetí gól.

"Nechci o tom mluvit. Stalo se," prohlásil Polák. "On ví, co udělal. Nevrhnul jsem se na něho jenom proto, že by se mi zničehonic zachtělo. Musím se taky občas bránit. Myslím, že on ví, co mám na mysli."

Žraloci blízko prvnímu velkému finále

Hráče San Jose dělí jedno vítězství od premiérové účasti ve finále Stanley Cupu. Postup si mohou vybojovat ve středu na domácím ledě. "Všichni si opakujeme, že tam ještě nejsme," uvedl trenér Peter DeBoer. "Pořád musíme odvalit hodně těžký balvan. Moc dobře víme, s kým máme tu čest. Oni to ještě nevzdají."

Podobně se vyjádřil i Pavelski. "Během play off zažijete tolik emocí. Člověk se musí snažit, aby nebyl příliš nahoře, ale zároveň ani dole. Z porážek se chcete rychle zvednout, po výhrách zkoušíte jet dál na vlně," konstatoval lídr Žraloků. "Ale všechno je to o tom snažit se hrát svou hru a uplatňovat styl, který vám nejvíce vyhovuje. Když se nám to daří, v tu chvíli máme dobré vyhlídky na vítězství."

Hokejisté St. Louis se na pokraji vyřazení neocitli letos poprvé. V prvním i v druhém kole promarnili vedení 3:2 na zápasy a museli o bytí a nebytí bojovat v utkání číslo sedm. Dvakrát to zvládli.

"Víme, co nás čeká. Zápas o všechno. Naštěstí jsme si už dokázali, že na to máme," řekl brankář Jake Allen. "Dnešní zápas už je za námi. Házíme ho za hlavu. Musíme letět do San Jose a vyhrát tam. Už se nám to povedlo, teď to musíme zopakovat," dodal kapitán David Backes.

Semifinále play off NHL:
Západní konference - 5. zápas:
St. Louis - San Jose 3:6 (2:1, 1:2, 0:3)
Branky: 8. Schwartz, 16. Brouwer, 32. Fabbri - 25. a 60. J. Ward, 39. a 41. Pavelski (na druhou Hertl), 4. Vlasic, 60. Tierney. Střely na branku: 21:27. Diváci: 19 372. Hvězdy zápasu: 1. Pavelski (San Jose), 2. Fabbri (St. Louis), 3. J. Thornton (San Jose). Stav série 2:3.
Kanadské bodování play off NHL:
1.Pavelski(San Jose)1721(12+9)
2.Couture(San Jose)1721(7+14)
3.Kučerov(Tampa Bay)1519(11+8)
4.Burns(San Jose)1719(6+13)
5.Kessel(Pittsburgh)1617(8+9)
6.T. Johnson(Tampa Bay)1517(7+10)
7.J. Thornton(San Jose)1717(3+14)
8.Jamie Benn(Dallas)1315(5+10)
9.Fabbri(St. Louis)1915(4+11)
10.Backes(St. Louis)1914(7+7)
33.Palát(Tampa Bay)1510(4+6)
35.Hertl(San Jose)179(5+4)
76.Faksa(Dallas)135(3+2)

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off

  • Osmifinále

  • Florida Panthers - logo Florida Panthers New York Islanders - logo New York Islanders
    2 : 4
  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Detroit Red Wings - logo Detroit Red Wings
    4 : 1
  • Washington Capitals - logo Washington Capitals Philadelphia Flyers - logo Philadelphia Flyers
    4 : 2
  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins New York Rangers - logo New York Rangers
    4 : 1
  • Dallas Stars - logo Dallas Stars Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    4 : 2
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks
    4 : 3
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Nashville Predators - logo Nashville Predators
    3 : 4
  • Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    1 : 4
  • Čtvrtfinále

  • New York Islanders - logo New York Islanders Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning
    1 : 4
  • Washington Capitals - logo Washington Capitals Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins
    2 : 4
  • Dallas Stars - logo Dallas Stars St. Louis Blues - logo St. Louis Blues
    3 : 4
  • Nashville Predators - logo Nashville Predators San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    3 : 4
  • Semifinále

  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins
    3 : 4
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    2 : 4
  • Finále

  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    4 : 2