Hlavní obsah

Pittsburgh - San Jose 3:2Stav série 1:0Hertl dal gól, mohl rozhodnout, ale první výhru ve finále Stanley Cupu slaví Pittsburgh

Pittsburgh

Diváci i hráči začínali pomalu myslet na prodloužení, když se rozhodlo o osudu prvního zápasu letošního finále Stanley Cupu. San Jose sice zlikvidovalo i zásluhou Tomáše Hertla dvougólový náskok, ale 153 vteřin před koncem se trefil Nick Bonino, zařídil tak výhru 3:2 a poslal hokejisty Pittsburghu do vedení v sérii.

Foto: Donald Wright, Reuters

Tomáš Hertl (vlevo), Joonas Donskoi (27) a Marc-Edouard Vlasic (44) se radují z trefy českého útočníka v prvním finále play off NHL na ledě Pittsburghu.

Článek
Fotogalerie

V první třetině byla jednoznačně nejnebezpečnější domácí řada vedená Sidney Crosbym, která motala přetíženou defenzivu Sharks. První gól Penguins dal ale hrdina sedmého zápasu konferenčního finále s Tampou Bryan Rust, který od mantinelu nabil Justinu Schultzovi a poté jeho zblokovanou střelu dorazil do sítě.

O 62 vteřin později už Pittsburgh vedl o dva góly. Conor Sheary dostal přihrávku k pravému kruhu a přes clonícího spoluhráče Hörnqvista překonal Martina Jonese střelou do horního rohu. Obranná dvojice Sharks Vlasic, Braun byla u obou inkasovaných gólů.

Kdyby Carl Hagelin po brejku zvýšil na 3:0, těžko by se hokejistům Sharks hledaly síly na obrat, jenže šanci švédského útočníka Penguins skvěle překazil vracející se obránce Brent Burns.

Sharks vypadali v první třetině naprosto bezradně, domácího gólmana prověřili jen čtyřmi střelami, zatímco na Jonese šlo 15 pokusů.

Hostům však stačila první početní výhoda po faulu Colea, aby se díky Hertlovi vrátili do zápasu. Druhá přesilovková formace Sharks díky Wardovi udržela pásmo a český útočník v čase 23:02 rychlou střelou zaznamenal svůj šestý gól v play off.

Pittsburgh na několik minut úplně vypadl z role. Další možnosti měli nejproduktivnější hráč play off Logan Couture i finský bojovník Joonas Donskoi.

Poměr střel se ve druhé třetině obrátil na 13:8 pro Sharks a skóre se srovnalo, když se 108 vteřin před druhou pauzou obtočil kolem domácí branky Patrick Marleau a Matt Murray nestačil přirazit beton ke vzdálenější tyči.

Šestatřicetiletý veterán Sharks si pak ve třetí prožil těžké chvíle na trestné lavici za nevybíravý zákrok proti Rustovi, který o něco později zamířil do kabiny s podezřením na otřes mozku.

San Jose ale v oslabení přežilo a v 50. minutě se před Murraym zjevil po Pavelského přiťuknutí zcela volný Hertl. Jenže byl až moc blízko před domácím gólmanem a puk do sítě neprotlačil.

Rozhodnutí tak přišlo v čase 57:27. Burns přišel za brankou o hokejku a nemohl zasáhnout proti Letangovi, který před brankou našel Nicka Bonina, na jehož střelu Jones nedosáhl. Power play při vyloučení Bena Lovejoye už hostům nepomohla.

Příležitost srovnat budou mít ale ve druhém duelu finálové série, který se hraje opět v Pittsburghu ve čtvrtek ve 2:00 SELČ.

Finále play off NHL - 1. zápas:
Pittsburgh Penguins - San Jose Sharks 3:2 (2:0, 0:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 13. Rust (Schultz, Kunitz), 14. Sheary (Crosby, Määttä), 58. Bonino (Letang, Hagelin) - 24. Hertl (Donskoi, Burns), 39. Marleau (Burns, Couture). Rozhodčí: O'Halloran, O'Rourke - Amell, J. Murray. Vyloučení: 3:4. Využití: 0:1. Střely na branku: 41:26. Diváci: 18 596. Hvězdy zápasu: 1. Bonino, 2. Sheary (oba Pittsburgh), 3. Marleau (San Jose).
Pittsburgh: M. Murray - Dumoulin, Letang, Määttä, Lovejoy, Cole, Schultz - Hörnqvist, Crosby, Sheary - Hagelin, Bonino, Kessel - Kunitz, Malkin, Rust - Kühnhackl, Cullen, Fehr. Trenér: Mike Sullivan.
San Jose: M. Jones - Burns, P. Martin, Braun, Vlasic, Polák, Dillon - J. Thornton, Pavelski, Hertl - Donskoi, Couture, Marleau - Tierney, J. Ward, M. Karlsson - Wingels, Zubrus, Spaling. Trenér: Peter DeBoer.
Kanadské bodování play off NHL:
1.Couture(San Jose)1925(8+17)
2.Pavelski(San Jose)1922(13+9)
3.Burns(San Jose)1922(6+16)
4.Kučerov(Tampa Bay)1719(11+8)
5.Kessel(Pittsburgh)1918(9+9)
6.J. Thornton(San Jose)1918(3+15)
7.T. Johnson(Tampa Bay)1717(7+10)
8.Crosby(Pittsburgh)1916(6+10)
9.Bonino(Pittsburgh)1916(4+12)
10.Tarasenko(St. Louis)2015(9+6)
29.Hertl(San Jose)1911(6+5)
38.Palát(Tampa Bay)1710(4+6)
78.Faksa(Dallas)135(3+2)

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off

  • Osmifinále

  • Florida Panthers - logo Florida Panthers New York Islanders - logo New York Islanders
    2 : 4
  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Detroit Red Wings - logo Detroit Red Wings
    4 : 1
  • Washington Capitals - logo Washington Capitals Philadelphia Flyers - logo Philadelphia Flyers
    4 : 2
  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins New York Rangers - logo New York Rangers
    4 : 1
  • Dallas Stars - logo Dallas Stars Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    4 : 2
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks
    4 : 3
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Nashville Predators - logo Nashville Predators
    3 : 4
  • Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    1 : 4
  • Čtvrtfinále

  • New York Islanders - logo New York Islanders Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning
    1 : 4
  • Washington Capitals - logo Washington Capitals Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins
    2 : 4
  • Dallas Stars - logo Dallas Stars St. Louis Blues - logo St. Louis Blues
    3 : 4
  • Nashville Predators - logo Nashville Predators San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    3 : 4
  • Semifinále

  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins
    3 : 4
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    2 : 4
  • Finále

  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    4 : 2