Hlavní obsah

Rozšíření NHL, jaké varianty jsou ve hře? A co start profesionálů na ZOH v Koreji?

Hokejová NHL by měla o případném rozšíření soutěže v nejbližší době rozhodnout s definitivní platností 22. června při setkání Rady guvernérů v Las Vegas. Potvrdil to komisionář ligy Gary Bettman, jenž ale nechce předbíhat s odhadem, jak vše nakonec dopadne.

Foto: Charles Leclaire, Reuters

Komisionář ligy Gary Bettman na tiskové konferenci v Pittsburghu.

Článek

Bettman na tiskové konferenci připustil, že se pravidelně setkává s možnými vlastníky klubů v Las Vegas a Québecu, ale v poslední době se naopak nesetkal s žádným zástupcem Seattlu. Právě tato tři města mají být hlavními uchazeči o vstup do NHL od sezóny 2017/18, ale loni v červenci podaly oficiální přihlášku jen Las Vegas a Québec.

Seattle se k nim nepřipojil podle všeho kvůli hrozbě, že vše skončí místo vstupu do soutěže dvoumiliónovou ztrátou. Uchazeči totiž museli podložit přihlášku kaucí deset miliónů dolarů, jenže dva milióny z této částky jsou nevratné. O tyto peníze tak zájemci přijdou bez ohledu na to, jak bude jejich žádost vyhodnocena.

Neznamená to však, že by si Seattle cestu do NHL definitivně uzavřel. Liga by údajně během léta mohla otevřít náruč dalším uchazečům, kteří by o podání oficiální přihlášky měli zájem. Bettman však nyní reálně vidí tři možné scénáře dalšího vývoje a podle nich by se počet účastníků zvýšil ze současných 30 maximálně o dva.

Budou hokejisté z NHL v Koreji chybět?

Podle komisionáře soutěže se liga buď nerozšíří, rozšíří o jeden nebo dva týmy, či se varianta rozšíření slavné ligy odloží na později. "Nebudu nijak předbíhat s odhady, co se stane. Uvidíme, s jakým doporučením přijde výkonný výbor. Jsem si ale jistý, že až se v Las Vegas sejde 22. června Rada guvernérů, budeme vědět více než dnes," řekl Bettman.

Přiznal zároveň, že občas není jednoduché odhadnout, s jakým úspěchem se působení týmu NHL v nové oblasti setká a jak rychle se případně stane zaběhnutou značkou. "Už bylo hodně míst, z nichž zazněl zájem o NHL, a nemají ji. Když se podíváte na ten vývoj u týmů, jež působí na nových místech a tedy našich nových trzích, některé měly mimořádný úspěch, u jiných to zase trvalo o něco déle," připomněl Bettman.

Nadále otevřená zůstává otázka působení hráčů z NHL na příští zimní olympiádě v Pchjongčchangu 2018. Kvůli vysokým nákladům na zajištění přesunu hokejistů do Jižní Koreje hrozí, že hráči NHL se poprvé od premiéry v Naganu před 18 lety pod pěti kruhy nepředstaví. Bettman ale v této souvislosti připomíná, že by to nijak nevylučovalo jejich opětovný návrat na sportovní svátek v Pekingu 2022.

Zvýší se platový strop

Bettman si také pochvaloval zavedení pravidla o zpětném posouzení ofsajdu podle videa, ale také posouzení nedovoleného bránění brankáře, jež si mohou trenéři po inkasované brance vyžádat od této sezóny. Pravidlo by mělo zůstat beze změny. Efektivní se ukázalo zavedení hry pouze ve třech proti třem v prodloužení zápasů základní části. "Touto změnou jsme dosáhli přesně toho, o co nám šlo," uvedl Bettman k faktu, že jen 107 zápasů - rekordně málo - se rozhodlo až v nájezdech.

Bettman počítá s tím, že se opět zvýší platový strop. A patrně půjde o podobné navýšení jako loni, kdy se posunul o 2,4 miliónu dolarů na současných 71,4. Šéf soutěže předpokládá zvýšení o dva milióny dolarů, ale přesné číslo nebude k dispozici před 22. červnem.

Reklama