Hlavní obsah

Pittsburgh - San Jose 2:1 PPStav série 2:0Hertl trefil třikrát tyč! Polák chyboval. Pittsburgh vyhrál druhé finále v prodloužení

Pittsburgh

Třikrát trefil tyč český hokejový útočník Tomáš Hertl ve druhém utkání finále Stanley Cupu, v němž jeho San Jose Sharks nakonec podlehli 1:2 v prodloužení a v sérii už prohrávají 0:2 na zápasy. Zápas rozhodl už ve třetí minutě nastaveného času Conor Sheary. Série se nyní stěhuje do San Jose, kde je třetí finále na programu v noci ze soboty na neděli.

Foto: Charles Leclaire, Reuters

Radost hokejistů Pittsburghu z vítězného gólu v prodloužení druhého zápasu.

Článek
Fotogalerie

V sestavě Pittsburghu nakonec nechyběl útočník Bryan Rust, který byl otřesen po zákroku Patricka Marleaua z třetí třetiny úvodního duelu. Jednu změnu v útoku udělal kouč Sharks Peter DeBoer: místo veterána Dainiuse Zubruse vrátil do hry Matta Nieta.

San Jose začalo aktivněji a Matt Murray zasáhl betonem při šanci Joela Warda. Postupně už měli více ze hry domácí Penguins. Do největší šance se dostal po zadovce Sidneyho Crosbyho zpoza branky Patric Hörnqvist, ale zblízka puk za Martina Jonese neprotlačil.

Sharks se ubránili při trestu Paula Martina a v 15. minutě na druhé straně nebezpečně pálil Hertl, jenž trefil pravou tyč. Možnost Pittsburghu měl kapitán Crosby, ale bekhendem minul. Před pauzou byl blízko vedoucí trefě Hertl, který zakončoval zblízka bekhendem u levé tyčky, ale Murraymu pomohla při jeho střele horní tyč.

Polák pomohl soupeři ke gólu

V druhém dějství nejdříve Jones vyrazil ránu Matta Cullena a ve 25. minutě mohl otevřít skóre opět Hertl. Smolař zápasu se prosadil do šance zpoza branky a v pádu trefil pravou tyč. Do vedení tak šli v čase 28:20 domácí, když po nepřesné rozehrávce českého zadáka Romana Poláka ztratil puk Brenden Dillon a po kombinaci Carla Hagelina a Nicka Bonina zakončoval snadno do prázdné branky Phil Kessel.

Při dalším Martinově vyloučení dvakrát pálil nebezpečně Jevgenij Malkin. Pak vyřešil přečíslení dvou na jednoho individuálně Hagelin a Jonesovi pomohla horní tyč. Za San Jose zahrozil jen obránce Marc-Edouard Vlasic.

Na přelomu druhé a třetí části Sharks nevyužili svou první přesilovku při trestu Iana Colea, který se pak po návratu z trestné lavici ocitl v šanci po přihrávce Crosbyho. Ve 45. minutě měl Pittsburgh štěstí, když pokus Chrise Tierneyho skončil na horní tyči. Na druhé straně pomohla tyč Jonesovi po Kesselově zakončení.

Historie je nakloněna Tučňákům

Murray kapituloval v 56. minutě, kdy při zakrytém výhledu neviděl pokus Justina Brauna od modré čáry, který se od levé tyče odrazil za jeho záda. Sharks mohli krátce před koncem základní hrací doby dokonat obrat, ale Murray při závaru odolal. V nastavení vyhrál vhazování Crosby pro Krise Letanga a Sheary z levého kruhu parádní ranou pod horní tyč rozhodl.

San Jose tak ztratilo i čtvrté prodloužení, jež hrálo během letošního tažení v play off. Žraloci se musejí vzepřít osudu a historické statistice, která vypovídá o tom, že tým, který ve finále Stanley Cupu vyhrál na úvod oba domácí zápasy, z celkem 36 takových případů ztratil finále jen třikrát.

Ve dvou případech se to ale stalo v posledních sedmi letech. Vedle Vancouveru (2011) přišel o slibně rozehranou sérii rovněž Detroit, jemuž o dva roky dříve nestačilo vedení 2:0 na zápasy právě proti Pittsburghu.

Finále play off NHL - 2. zápas:
Pittsburgh Penguins - San Jose Sharks 2:1 v prodl. (0:0, 1:0, 0:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 29. Kessel (Bonino, Hagelin), 63. Sheary (Letang, Crosby) - 56. Braun (Couture, J. Ward). Rozhodčí: McCauley, Sutherland - Racicot, Murphy. Vyloučení: 1:2. Bez využití. Střely na branku: 30:22. Diváci: 18.655. Stav série: 2:0. Hvězdy zápasu: 1. Sheary, 2. Kessel (oba Pittsburgh), 3. Braun (San Jose).
Pittsburgh: M. Murray - Dumoulin, Letang, Määttä, Lovejoy, Cole, Schultz - Hörnqvist, Crosby, Sheary - Kessel, Bonino, Hagelin - Kunitz, Malkin, Rust - Kühnhackl, Cullen, Fehr. Trenér: Mike Sullivan.
San Jose: M. Jones - Burns, P. Martin, Braun, Vlasic, Polák, Dillon - J. Thornton, Pavelski, Hertl - Donskoi, Couture, Marleau - J. Ward, Tierney, Nieto - M. Karlsson, Wingels, Spaling. Trenér: Peter DeBoer.
Kanadské bodování play off NHL:
1.Couture(San Jose)2026(8+18)
2.Pavelski(San Jose)2022(13+9)
3.Burns(San Jose)2022(6+16)
4.Kučerov(Tampa Bay)1719(11+8)
5.Kessel(Pittsburgh)2019(10+9)
6.J. Thornton(San Jose)2018(3+15)
7.T. Johnson(Tampa Bay)1717(7+10)
8.Crosby(Pittsburgh)2017(6+11)
9.Bonino(Pittsburgh)2017(4+13)
10.Tarasenko(St. Louis)2015(9+6)
31.Hertl(San Jose)2011(6+5)
38.Palát(Tampa Bay)1710(4+6)
78.Faksa(Dallas)135(3+2)

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off

  • Osmifinále

  • Florida Panthers - logo Florida Panthers New York Islanders - logo New York Islanders
    2 : 4
  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Detroit Red Wings - logo Detroit Red Wings
    4 : 1
  • Washington Capitals - logo Washington Capitals Philadelphia Flyers - logo Philadelphia Flyers
    4 : 2
  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins New York Rangers - logo New York Rangers
    4 : 1
  • Dallas Stars - logo Dallas Stars Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    4 : 2
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks
    4 : 3
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Nashville Predators - logo Nashville Predators
    3 : 4
  • Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    1 : 4
  • Čtvrtfinále

  • New York Islanders - logo New York Islanders Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning
    1 : 4
  • Washington Capitals - logo Washington Capitals Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins
    2 : 4
  • Dallas Stars - logo Dallas Stars St. Louis Blues - logo St. Louis Blues
    3 : 4
  • Nashville Predators - logo Nashville Predators San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    3 : 4
  • Semifinále

  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins
    3 : 4
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    2 : 4
  • Finále

  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    4 : 2