Hlavní obsah

San Jose - Pittsburgh 3:2 PPStav série 1:2Bez Hertla San Jose snížilo! Třetí finále rozhodl v prodloužení Fin Donskoi

San Jose/Praha

Zdaleka ještě není rozhodnuto. Hokejisté San Jose vyhráli třetí zápas finále Stanley Cupu nad Pittsburghem 3:2 v prodloužení a snížili stav série na 1:2. O vítěznou trefu se postaral v čase 72:18 Fin Joonas Donskoi. V noci na úterý se hraje čtvrtý zápas opět v Kalifornii.

Foto: Ben Margot, ČTK/AP

Hokejisté San Jose konečně našli recept na Pittsburgh.

Článek

Bez zraněného Tomáše Hertla se Sharks vrhli do prvního domácího zápasu, český útočník zkoušel den před utkáním bruslit se zabandážovanou levou nohou, ale vynechal trénink a na zápas k dispozici nebyl.

„Má menší problém," řekl kouč San Jose Peter DeBoer, který na levé křídlo první formace poslal Švéda Melkera Karlssona a do sestavy vrátil Dainiuse Zubruse.

Sharks ve své pětadvacetileté historii ještě nikdy nevyhráli sérii play off, v níž prohrávali 0:2 na zápasy, ale tentokrát měli kromě domácího prostředí i výhodu posledního střídání, čehož využili k tomu, aby na formaci vedenou pittsburským kapitánem Sidney Crosbym posílali nejlepší obranou dvojici Justin Braun, Marc-Edouard Vlasic.

Vedení ve finálové sérii ještě nebylo Sharks dopřáno. Už v 6. minutě nahazoval na domácí branku od modré obránce Pens Ben Lovejoy, puk tečoval nejprve kapitán San Jose Joe Pavelski a následně i Roman Polák, od jehož kolena se odrazil za gólmana Jonese.

Pittsburgh v úvodní třetině praktikoval styl, který mu přinesl úspěch v úvodních dvou zápasech. Rychlý přechod středního pásma, častá střelba. Mezi tyče Sharks mířilo 14 pokusů, na gólmana Penguins Matta Murrayho šlo jen šest střel, ale jedna z nich skončila za jeho zády.

Braun v 10. minutě vystřelil přes Krise Letanga, pittsburský brankář ztratil puk z dohledu a všiml si ho až současně s jásotem domácího publika.

Nabuzení nadějným stavem Sharks po pauze odehráli svou nejlepší třetinu ve finále a gól visel na vlásku. Po Karlssonově skvělé zadovce měl ideální pozici Brent Burns - napálil ale puk do Murrayho. V přečíslení se ocitl Joel Ward, ovšem pittsburský brankář opět skvěle zasáhl. A když se po Letangově zaváhání ocitl v šanci nejproduktivnější hráč play off Logan Couture, zachránila Pittsburgh tyč...

Hosté prohráli na střely druhou třetinu 6:9, ovšem z poslední šance šli zase do vedení. Nenápadný Lovejoy opět nahazoval a Patric Hörnqvist ze vzduchu tečoval puk za Jonese, když do konce třetiny chybělo 53 vteřin.

Těsně před začátkem druhé pauzy sice mohl srovnat Joonas Donskoi, ale stav 2:1 pro hosty vydržel. A stejný byl i po ohromné šanci Patricka Marleaua, který ale ve čtyřminutové početní výhodě za vysokou hokejku Bonina brankáře Murrayho nepropálil.

To se povedlo až Wardovi vteřinu před koncem přesilovky, když se Crosby s Letangem nechali unést, v útočném pásmu ale přišli o puk a mocný nápřah útočníka Sharks od Murrayho betonu zaplul pod horní tyčku.

Crosby dostal na střídačce ‚fén' od kouče Sullivana, který pak na závěrečné minuty základní hrací doby začal kapitána Pens posílat na led s Malkinem,. Ještě třináct vteřin před vypršením 60. minuty mohl definitivně rozhodnout Letang, jenže gólman San Jose Jones zasáhl betonem.

A šlo se do prodloužení. V něm měl obrovskou příležitost Joe Thornton, na opačné straně se však neprosadil ani Malkin.

Až v čase 72:18 přišlo rozuzlení. Donskoi objel branku a přes Malkina trefil parádně pod horní tyčku Penguins.

Finále play off NHL - 3. zápas:
San Jose Sharks - Pittsburgh Penguins 3:2 v prodl. (1:1, 0:1, 1:0 - 1:0)
Branky a nahrávky: 10. Braun (J. Thornton, Vlasic), 49. Ward (Donskoi, J. Thornton), 73. Donskoi (Tierney) - 6. Lovejoy, 40. Hörnqvist (Lovejoy, Määttä). Rozhodčí: O'Halloran, O'Rourke - Amell, J. Murray. Vyloučení: 1:3. Bez využití. Střely na branku: 26:42. Diváci: 17.562. Stav série: 1:2. Hvězdy zápasu: 1. Donskoi, 2. J. Ward, 3. M. Jones (všichni San Jose).
Sestavy:
San Jose: M. Jones - Burns, P. Martin, Braun, Vlasic, Polák, Dillon - J. Thornton, Pavelski, M. Karlsson - Donskoi, Couture, Marleau - Tierney, J. Ward, Nieto - Wingels, Zubrus, Spaling. Trenér: Peter DeBoer.
Pittsburgh: M. Murray - Dumoulin, Letang, Määttä, Lovejoy, Cole, Schultz - Hörnqvist, Crosby, Sheary - Kunitz, Malkin, Rust - Hagelin, Bonino, Kessel - Kühnhackl, Cullen, Fehr. Trenér: Mike Sullivan.

Reklama

Související témata: