Hlavní obsah

San Jose - Pittsburgh 1:3Stav série 1:3Pittsburgh dělí už jen krůček od Stanley Cupu

San Jose

Hokejisté Pittsburghu jsou blizoučko od kýženého úspěchu! Vyhráli ve čtvrtém utkání finále Stanley Cupu na ledě San Jose 3:1 a potřebují jedinou výhru k titulu. Za stavu 3:1 na zápasy budou útočit Penguins na čtvrtý triumf v historii v noci ze čtvrtka na pátek (2:00 SELČ) na svém ledě. San Jose by k premiérovému zisku trofeje potřebovalo monumentální obrat. Stejně jako v sobotním třetím duelu postrádalo Tomáše Hertla, nechyběl Roman Polák. Pokud Sharks sérii neotočí, žádný český hráč na Stanleyův pohár letos nedosáhne...

Foto: Kyle Terada, Reuters

Brankář Pittsburghu Matt Murray (30) a Matt Cullen (7) po výhře ve čtvrtém utkání finále bojů o Stanley Cup se San Jose.

Článek
Fotogalerie

Pittsburgh dostal do vedení v osmé minutě svou první trefou v play off v kariéře americký obránce Ian Cole a v úvodu druhého dějství zvýšil v přesilové hře ruský útočník Jevgenij Malkin, který se v letošní finálové sérii prosadil také poprvé. Ve 49. minutě snížil švédský forvard Melker Karlsson, ale 122 vteřin před koncem pojistil výhru Tučňáků kanadský útočník Eric Fehr.

"My musíme jen dělat to, co jsme dělali doposud," prohlásil s vyhlídkou na další duel kapitán Penguins Sidney Crosby. "Samozřejmě víme, co je v sázce. A nesmíme změnit jedinou věc. Prostě to chce, abychom hráli i nadále stejným způsobem, a přijdou výsledky, které chceme," doplnil Crosby.

Americkou hymnu před startem čtvrtého utkání zahráli instrumentálně na kytarách James Hetfield a Kirk Hammett z metalové kapely Metallica, jejíž hit Seek and Destroy při nástupu otevírá domácí zápasy Sharks.

Tým z Kalifornie, který v minulém utkání snížil na 1:2 na zápasy trefou v prodloužení, ještě ani jednou v sérii nevedl a i tentokrát začali lépe Penguins. Šanci Briana Dumoulina ještě vyrazil Martin Jones, Olli Määttä minul, ale po střele Phila Kessela už úspěšně dorážel z levého kruhu Cole. Matta Murrayho prověřil Joe Pavelski, další velkou šanci měl i Dumoulin.

Pořád jen dohánějí

"Tím, že jsme neskórujeme jako první, doháníme zápasy celou sérii. Vykolejí vás to z rytmu střídání všech čtyř formací a má to vliv na všechny součásti vaší hry. Dosud v play off jsme to přitom byli právě my, kdo odskočil do vedení donutil soupeře změnit hru. Myslím, že to je to hlavní, co potřebujeme změnit - musíme najít cestu, jak se mezi střelce zapsat jako první," prohlásil kouč poražených Peter DeBoer.

V úvodním dějství nezměnily stav přesilovky, když pykali domácí Marc-Édouard Vlasic a následně hostující Ben Lovejoy. Ve 24. minutě ale Penguins bleskově po osmi vteřinách potrestali Karlssonovo vyloučení. Kessel našel u levé tyče Malkina, který si po půstu v úvodních třech zápasech série připsal svou trefou už druhý bod v utkání.

"Už první přesilovka se nám opravdu povedla; vytvořili jsme si v ní hodně šancí a myslím, že nám to zvýšilo sebevědomí. Skvělá akce od Phila s 'Genem' pak vedla k pro nás velmi důležitému gólu," podotkl Crosby.

A pro Sharks mohlo být ještě hůře, protože Jonesovi pomohla dvakrát v rychlém sledu pravá tyč po střelách Justina Schultze a Toma Kühnhackla. Hráčům San Jose se nedařilo a v druhém dějství vystřelili jen čtyřikrát na branku. V 35. minutě měl přesto velkou šanci Logan Couture, který zůstal za obranou Penguins, jenže Murrayho neprostřelil.

Jsme nejlepší venku, dělají si naděje hráči San Jose

Pittsburgh se ubránil i při trestu Bryana Rusta. Ve 45. minutě se vyznamenal opět Murray, který lapačkou vytěsnil sólový nájezd Patricka Marleaua. V čase 48:07 už gólman Pittsburghu kapituloval, když po tlaku Sharks skóroval z levého kruhu Karlsson.

"Odvedli jsme dobrou práci do té doby, ale bylo to náročné. Vedli jsme, spíše jsme čekali vzadu a snažili se vedení udržet, ale oni do toho šli opravdu naplno," řekl Crosby.

Pittsburgh těsný náskok držel, přestože domácí měli převahu. V šanci neprolomil svůj střelecký půst ve finále nejlepší střelec play off Joe Pavelski. Naopak Fehr nabídku Carla Hagelina využil a Pittsburgh je blízko dalšího Stanleyova poháru po triumfech v letech 1991, 1992 a 2009. San Jose by nyní muselo k premiérovému zisku slavné trofeje vyhrát třikrát za sebou.

"V našem týmu to finále nikdo nepovažuje za skončené. Jsme nejlepším týmem ve venkovních utkáních v celé lize. Teď to budeme chtít ukázat a zkusíme sérii vrátit k nám na zápas číslo šest. Dokud nevyhrajete čtyřikrát, tak není konec," prohlásil odhodlaně DeBoer.

Finále play off NHL - 4. zápas:
San Jose Sharks - Pittsburgh Penguins 1:3 (0:1, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 49. M. Karlsson (Tierney, Dillon) - 8. Cole (Kessel, Malkin), 23. Malkin (Kessel, Letang), 58. Fehr (Hagelin, Määttä). Rozhodčí: McCauley, Sutherland - Murphy, Racicot. Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. Střely na branku: 24:20. Diváci: 17 562. Stav série: 1:3. Hvězdy zápasu: 1. M. Murray, 2. Kessel, 3. Malkin (všichni Pittsburgh).
San Jose: M. Jones - Burns, P. Martin, Braun, Vlasic, Polák, Dillon - Pavelski, J. Thornton, M. Karlsson - Donskoi, Couture, Marleau - J. Ward, Tierney, Nieto - Wingels, Spaling, Zubrus. Trenér: Peter DeBoer.
Pittsburgh: M. Murray - Dumoulin, Letang, Määttä, Lovejoy, Cole, Schultz - Hörnqvist, Crosby, Sheary - Kunitz, Malkin, Rust - Hagelin, Bonino, Kessel - Kühnhackl, Cullen, Fehr. Trenér: Mike Sullivan.
Kanadské bodování play off NHL:
1.Couture(San Jose)2226(8+18)
2.Pavelski(San Jose)2222(13+9)
3.Burns(San Jose)2222(6+16)
4.Kessel(Pittsburgh)2221(10+11)
5.J. Thornton(San Jose)2220(3+17)
6.Kučerov(Tampa Bay)1719(11+8)
7.T. Johnson(Tampa Bay)1717(7+10)
8.Crosby(Pittsburgh)2217(6+11)
9.Malkin(Pittsburgh)2117(5+12)
10.Bonino(Pittsburgh)2217(4+13)
33.Hertl(San Jose)2011(6+5)
38.Palát(Tampa Bay)1710(4+6)
82.Faksa(Dallas)135(3+2)
Jak dopadne pátý zápas finále play off NHL mezi Pittsburghem a San Jose?
Vyhraje Pittsburgh a získá Stanley Cup
32,5 %
Zvítězí San Jose a sníží stav série na 2:3
67,5 %
Celkem hlasovalo 10060 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off

  • Osmifinále

  • Florida Panthers - logo Florida Panthers New York Islanders - logo New York Islanders
    2 : 4
  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Detroit Red Wings - logo Detroit Red Wings
    4 : 1
  • Washington Capitals - logo Washington Capitals Philadelphia Flyers - logo Philadelphia Flyers
    4 : 2
  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins New York Rangers - logo New York Rangers
    4 : 1
  • Dallas Stars - logo Dallas Stars Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    4 : 2
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks
    4 : 3
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Nashville Predators - logo Nashville Predators
    3 : 4
  • Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    1 : 4
  • Čtvrtfinále

  • New York Islanders - logo New York Islanders Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning
    1 : 4
  • Washington Capitals - logo Washington Capitals Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins
    2 : 4
  • Dallas Stars - logo Dallas Stars St. Louis Blues - logo St. Louis Blues
    3 : 4
  • Nashville Predators - logo Nashville Predators San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    3 : 4
  • Semifinále

  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins
    3 : 4
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    2 : 4
  • Finále

  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    4 : 2