Hlavní obsah

Pittsburgh - San Jose 2:4Stav série 3:2Čeští Žraloci živí naději na Stanley Cup. San Jose snížilo sérii s Pittsburghem

Pittsburgh

Leckdo už je odepisoval, ale nevzdali se a v pátém finále play off NHL na ledě Pittsburghu Penguins vybojovali vítězství 4:2. Hokejisté San Jose dokázali odvrátit mečbol svého protivníka i bez stále zraněného Tomáše Hertla, v sestavě Sharks naopak nechyběl Roman Polák. Žraloci snížili sérii na 2:3 a vrátili ji zpět do Kalifornie.

Foto: Charles Leclaire, Reuters

Hokejisté San Jose zleva Logan Couture, Patrick Marleau a Justin Braun se radují z gólu na ledě Penguins.

Článek
Fotogalerie

Sharks, pod jejichž výhru se třemi body za gól a dvě nahrávky podepsal nejproduktivnější hráč play off Logan Couture, tak mohou nadále žít svůj sen o prvním Stanley Cupu v historii.

Domácí smazali hned zkraje zápasu dvougólové manko, když dokázali vyrovnat dvěma trefami během 22 vteřin. Výhru hostům zajistila rozdílová branka útočníka Melkera Karlssona již z 15. minuty. V samém závěru vše potvrdil první trefou ve finále nejlepší střelec play off Joe Pavelski. Šesté utkání se odehraje v noci z neděle na pondělí od 2:00 SELČ.

San Jose se skvěle vydařil nástup do utkání a zmrazilo jím natěšené publikum. Ofenzivně laděný bek Brent Burns si vyjel zpoza branky do pozice k zakončení a po 64 odehraných vteřinách se trefil z otočky na bližší tyč. Díky jeho sedmé trefě v letošním play off Sharks vůbec poprvé ve finále vedli. A brzy svou radost ještě umocnili, když na konci třetí minuty tečoval Couture nahození Justina Brauna.

V páté minutě ale vyhodil puk do hlediště Dainius Zubrus a právě Braun se proměnil v nešťastníka, o jehož brusli otřel své zakončení snižující Jevgenij Malkin. Kratičce nato střílel Nick Bonino a clonící Carl Hagelin tečoval puk za záda Martina Jonese. Dokonat bleskový obrat mohl Phil Kessel, ale Jones byl proti.

Poté se proti pravidlům provinil Burns a na trestné lavici musel při pohledu na led hodně trpět: Chris Kunitz rozezvučel tyč, Kesselova střela se dokonce odrazila od pravé tyče za Jonesovými zády do levé a poté mimo brankoviště. V 11. minutě byl Tom Kühnhackl na chvilku osamocený před Jonesem, ale nedal. Naopak v 15. minutě Karlsson zamířil pod lapačku Matta Murrayho, o níž kotouč dokonce škrtl, a vrátil hostům vedení.

Od druhé části se brankostroj zasekl. Malkin se přes Burnse prosadil k zakončení, vyrovnat však nedokázal. Na druhé straně Couture při první přesilovce Sharks ani na dva pokusy neuspěl ve snaze vrátit na stranu hostů dvoubrankový náskok ze začátku duelu. Ve 35. minutě bylo opět horko před Jonesem, ten závar za pomoci spoluhráčů ustál. Vzápětí se při Boninově bekhendové dorážce vyznamenal zákrokem levým betonem. Tváří v tvář ho nezaskočil ani Patric Hörnqvist.

Ve třetí třetině pokračovalo Jonesovo galapředstavení, při němž hostující gólman přiváděl domácí občas k šílenství. Puk za jeho záda nezvládli ve svých příležitostech procedit Malkin, Hörnqvist a Conor Sheary. Větší klid hostům mohl dopřát Patrick Marleau, ani on ale z první třetiny ustáleným stavem nepohnul.

Šest minut před koncem základní hrací doby čelili Pens přesilovce Žraloků a poradili si bez větších potíží. Jakmile byli znovu kompletní, snažil se o vyrovnání Hagelin, i on ztroskotal na Jonesovi.

A protože Tučňáci neuspěli ani v závěrečné power play, v níž naopak prolomil finálové prokletí hostující kapitán Pavelski, Stanley Cup místo do rukou jásajících Penguins poputuje do San Jose k dalšímu utkání.

Finále play off NHL - 5. zápas:
Pittsburgh Penguins - San Jose 2:4 (2:3, 0:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 5. Malkin (Kessel, Letang), 6. Hagelin (Bonino) - 2. Burns (M. Karlsson, Couture), 3. Couture (Braun), 15. M. Karlsson (Couture, Dillon), 59. Pavelski (J. Thornton). Rozhodčí: O'Halloran, O'Rourke - Amell, J. Murray. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. Střely na branku: 46:22. Diváci: 18 680. Stav série: 3:2. Hvězdy zápasu: 1. Couture, 2. M. Jones (oba San Jose), 3. Malkin (Pittsburgh).
Pittsburgh: M. Murray - Dumoulin, Letang, Määttä, Lovejoy, Cole, Schultz - Hörnqvist, Crosby, Sheary - Kunitz, Malkin, Rust - Hagelin, Bonino, Kessel - Kühnhackl, Cullen, Fehr. Trenér: Mike Sullivan.
San Jose: M. Jones - Braun, Vlasic, Burns, P. Martin, Polák, Dillon - Pavelski, J. Thornton, Donskoi - M. Karlsson, Couture, Marleau - J. Ward, Tierney, Nieto - Wingels, Spaling, Zubrus. Trenér: Peter DeBoer.
Kanadské bodování play off NHL:
1.Couture(San Jose)2329(9+20)
2.Pavelski(San Jose)2323(14+9)
3.Burns(San Jose)2323(7+16)
4.Kessel(Pittsburgh)2322(10+12)
5.J. Thornton(San Jose)2321(3+18)
6.Kučerov(Tampa Bay)1719(11+8)
7.Malkin(Pittsburgh)2218(6+12)
8.Bonino(Pittsburgh)2318(4+14)
9.T. Johnson(Tampa Bay)1717(7+10)
10.Crosby(Pittsburgh)2317(6+11)
33.Hertl(San Jose)2011(6+5)
38.Palát(Tampa Bay)1710(4+6)
82.Faksa(Dallas)135(3+2)

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off

  • Osmifinále

  • Florida Panthers - logo Florida Panthers New York Islanders - logo New York Islanders
    2 : 4
  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Detroit Red Wings - logo Detroit Red Wings
    4 : 1
  • Washington Capitals - logo Washington Capitals Philadelphia Flyers - logo Philadelphia Flyers
    4 : 2
  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins New York Rangers - logo New York Rangers
    4 : 1
  • Dallas Stars - logo Dallas Stars Minnesota Wild - logo Minnesota Wild
    4 : 2
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks
    4 : 3
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Nashville Predators - logo Nashville Predators
    3 : 4
  • Los Angeles Kings - logo Los Angeles Kings San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    1 : 4
  • Čtvrtfinále

  • New York Islanders - logo New York Islanders Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning
    1 : 4
  • Washington Capitals - logo Washington Capitals Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins
    2 : 4
  • Dallas Stars - logo Dallas Stars St. Louis Blues - logo St. Louis Blues
    3 : 4
  • Nashville Predators - logo Nashville Predators San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    3 : 4
  • Semifinále

  • Tampa Bay Lightning - logo Tampa Bay Lightning Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins
    3 : 4
  • St. Louis Blues - logo St. Louis Blues San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    2 : 4
  • Finále

  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    4 : 2