Hlavní obsah

Dočká se Jágr trofeje za oddanost hokeji? Proti stojí hráči s vážnými zraněními

Mezi trojicí finalistů na trofej udílenou za vytrvalost, sportovního ducha a oddanost hokeji se dostal už předloni, tehdy ale neuspěl. Nyní má Jaromír Jágr další příležitost, aby jako vůbec první Čech v historii NHL Bill Masterton Trophy získal. I letos totiž figuruje v závěrečné tříčlenné nominaci a podle expertů serveru nhl.com má čtyřiačtyřicetiletý útočník Floridy šanci, že se na druhý pokus dočká.

Foto: NHL.com

Puk na památku. Jaromír Jágr (uprostřed) s kotoučem, kterým zaznamenal svůj 1851. bod v NHL.

Článek

Předloni dali členové Asociace profesionálních hokejových novinářů, kteří o vítězi Mastertonovy trofeje rozhodují, přednost útočníkovi Rangers Dominicu Mooreovi, jenž si prošel těžkým životním obdobím.

Kompletní sezónu 2012/13 vynechal, aby se mohl starat o svou manželku Katie, která onemocněla vzácnou formou rakoviny jater. Boj s těžkou nemocí prohrála a Moore po její smrti loni založil nadaci na pomoc podobně postiženým lidem. K hokeji se poté vrátil a kvůli svému silnému příběhu získal Mastertonovu trofej.

I letos má Jágr v závěrečné nominaci soupeře, kteří zažili těžké životní chvíle.

Norského útočníka Matse Zuccarella zasáhl během loňského play off NHL puk do hlavy a způsobil mu pohmožděninu mozku, krvácení do něj a vlasovou frakturu lebky. Zuccarello dokonce čtyři dny nemohl mluvit. Z vážného zranění se ale dostal a v právě skončené sezóně byl nejproduktivnějším hráčem Rangers.

Forvard Pittsburghu Pascal Dupuis zase v prosinci loňského roku musel ukončit kariéru kvůli opakovaným problémům s krevními sraženinami, které se u něj poprvé objevily v lednu 2014. I přesto dál zůstal formálním hráčem Tučňáků. Když pak Penguins minulý týden vyhráli Stanleyův pohár, Dupuis nechyběl při oslavách na ledě a cennou trofej zvedl nad hlavu jako třetí po kapitánovi Crosbym a obránci Coleovi.

I v této konkurenci má ale Jágr slušnou šanci na vítězství. Svědčí o tom i fakt, že hned čtyři z osmi hlasujících novinářů v anketě na nhl.com se vyslovili právě pro českou legendu.

Jágrova oddanost hokeji je legendární

„Jágr přesně vystihuje, o čem tato trofej je. Je mu čtyřiačtyřicet a díky své oddanosti tréninku a dovednostem se mu pořád daří. Navíc je vychvalován i pro svou práci mimo led, kde je vzorem pro mladší hráče," tvrdí uznávaný žurnalista Dan Rosen.

„Na led jde vždycky mezi prvními a odchází z něj mezi posledními. Dlouho po skončení zápasů zůstává v hale, aby se udržoval v excelentní formě. A na ledě se to pak projevuje, vždyť Jágr se svými 69 kanadskými body v 79 zápasech Floridu táhl," připomíná Brian Compton, že česká 68 byla v uplynulé sezóně nejproduktivnějším hráčem Panterů.

Jágrovu extrémní pracovitost a dřinu po trénincích vyzdvihují i další novináři. „Jeho oddanost hokeji je legendární. Spoluhráči vidí, jak si po trénincích přidává, a následují ho," říká Adam Kimelman, podle něhož právě přístup českého hráče pomohl Floridě k vítězství v Atlantické divizi.

Jestli se Jágr jako první z Čechů dočká Mastertenovy trofeje, bude jasné už tuto středu, kdy se galavečer v Las Vegas uskuteční.

Který hráč by měl obdržet Bill Masterton Trophy?
Pascal Dupuis
3,1 %
Jaromír Jágr
90,3 %
Mats Zuccarello
6,6 %
Celkem hlasovalo 9166 čtenářů.

Reklama