Hlavní obsah

Detroit se díky dohodě s Arizonou zbavil Dacjukova platu, Shaw putuje do Montrealu, Vaneka vyplatili ze smlouvy

Buffalo
Aktualizováno

Generálnímu manažerovi hokejistů Detroitu Kenu Hollandovi se podařilo zbavit zátěže 7,5 milionu dolarů v platovém stropu na novou sezonu, kterou způsobil odchod letité opory Pavla Dacjuka do Ruska do KHL. Sedmatřicetiletého Dacjuka, který by měl působit v Petrohradu, vyměnil během draftu NHL v Buffalu do Arizony. Kanadský hokejový útočník Andrew Shaw se v NHL přesouvá z Chicaga do Montrealu. Canadiens získali čtyřiadvacetiletého dvojnásobného vítěze Stanleyova poháru za dvě volby ve druhém kole dnešního draftu. Naopak Montreal opouští dánský forvard Lars Eller, který zamířil do Washingtonu za výběry v druhém kole v letech 2017 a 2018.

Foto: Sport.cz

Pokud se Pavel Dacjuk (vpravo) někdy do NHL vrátí, bude nastupovat za Arizonu.

Článek

Detroit se po Dacjukově rozhodnutí vrátit se domů k rodině dostal do problémů. Podle pravidel NHL se nadále poslední rok jeho původního tříletého kontraktu na 22,5 miliónu dolarů do platové stropu započítává. Red Wings by tak měli těžké se s jeho odchodem vyrovnat, protože by na případné posily neměli volné prostředky.

"Je to skvělé. Bylo to 7,5 miliónu a snažili jsme se to řešit každý den," prohlásil Holland. Arizona získala od Red Wings výběr na 16. pozici pátečního draftu a vybrala si obránce Jakoba Chychruna.

Detroit dostal 20. místo, na němž si zvolil zadáka Dennise Cholowského, dále 53. pozici a útočníka Joea Vitaleho. Třicetiletý Američan nastoupil kvůli problémům s otřesem mozku za Arizonu v uplynulé sezoně v jediném utkání.

Shaw je vítězný typ

"Za pět sezon v NHL získal dvakrát Stanleyův pohár. Mluvili jsme hodně o tom, že chceme do kabiny hráče s charakterem, kteří umí vyhrávat. To je jeden z důvodů, proč jsme hledali hokejistu jako je Andrew Shaw," řekl generální manažer Montrealu Marc Bergevin.

Shaw triumfoval s Chicagem v letech 2012 a 2014. Blackhawks jej draftovali v roce 2011 v pátém kole na 139. místě. V NHL má na kontě z 322 utkání 137 bodů za 70 branek a 67 asistencí. V 67 duelech play off nasbíral 35 bodů (16+19).

S Blackhawks mu skončila dvouletá smlouva s ročním příjem dva miliony dolarů. Jako chráněný volný hráč chtěl vyjednat kontrakt s ročním platem minimálně 4,5 milionu dolarů.

Sedmadvacetiletý Eller přišel do Montrealu v roce 2010 ze St. Louis. V NHL zaznamenal ve 442 utkáních 156 bodů za 73 gólů a 83 asistencí. V 37 duelech play off přidal šest branek a 12 přihrávek. Má ještě na dva roky platný kontrakt s ročním příjmem 3,5 milionu dolarů.

Vanek končí v Minnesotě, Wild jej vyplatili ze smlouvy

Rakouský hokejový útočník s českými předky Thomas Vanek končí v Minnesotě. Wild vyplatili dvaatřicetiletého bývalého hráče Buffala, New York Islanders a Montrealu ze zbytku smlouvy a Vanek se stane 1. července nechráněným volným hráčem. S Minnesotou měl ještě na nadcházející sezonu platný zbytek z tříletého kontraktu s průměrným ročním příjmem 6,5 milionu dolarů.

Vanekovi se v Minnesotě nedařilo a 18 branek z uplynulé sezony bylo nejméně za celou jeho kariéru v NHL včetně zkrácené sezony 2012/13, v které stihl ještě v Buffalu 20 tref v 38 duelech. "Kvůli flexibilitě s platovým stropem musíme dělat těžká rozhodnutí. Thomasovi děkujeme za dobu strávenou v Minnesotě a přejeme mu, aby se mu dařilo v kariéře," řekl generální manažer Wild Chuck Fletcher.

V NHL má Vanek na kontě 817 zápasů a 649 bodů za 316 branek a 333 asistencí. V 63 duelech play off nasbíral 34 bodů (20+14). V Minnesotě před příchodem v roce 2014 působil dva roky na univerzitě a vyhrál s Gophers v roce 2003 titul v NCAA. V září bude Vanek reprezentovat Výběr Evropy na Světovém poháru v Torontu.

Reklama

Související témata: