Hlavní obsah

Matthews má pozvednout bídné výkony Toronta. Hokej je týmová hra, nejsem spasitel, říká

Buffalo

Měl to být souboj mezi ním a Finem Patrikem Lainem. Ve většině zámořských prognóz ale americký centr Auston Matthews figuroval jako jednička draftu NHL pro letošní rok. Vše záleželo na Marku Hunterovi, řediteli hráčského vývoje v Torontu, tudíž v klubu, který volil jako první. Hunter hlubokým hlasem pronesl, že si klub vybral právě vytáhlého (189 cm) Američana. Osmnáctiletý Matthews se po vyřknutí svého jména objal se svými nejbližšími a odešel na pódium, kde poprvé oblékl dres s Javorovým listem.

Foto: Timothy T. Ludwig, Reuters

Američan Auston Matthews poprvé obléká dres Toronta.

Článek

Toronto patří mezi tradiční hokejové kluby. Kdekdo by ho označil přímo za největší hokejovou „baštu". Toho si je vědom i rodák ze San Francisca. „Toronto je mekka hokeje, zde se kolem něj všechno točí. Ve městě jsou sice i další sportovní týmy, ale Leafs jsou číslo jedna," pravil zámořským novinářům Matthews, jenž se v kalifornském městě 17. září 1997 narodil, ale od dvou měsíců vyrůstal ve Scottsdale v Arizoně.

Klubu, jenž vyznává modro-bílou kombinaci barev, se ale v posledních letech výsledkově nedaří. Pravidelně se umisťuje na dolních příčkách ve Východní konferenci. Loňský příchod trenéra Mikea Babcocka renesanci nepřinesl. Maple Leafs byli nejhorším klubem celé soutěže. S příchodem Matthewse, jenž se má ihned zařadit do hlavního mužstva a stát se při nejhorším druhým centrem, se má blýskat na lepší časy. „Pro mě je to splněný sen, stát se členem tak tradiční organizace. Mám v úmyslu každý den tvrdě pracovat a využít své schopnosti k co nejlepším týmovým úspěchům," řekl odhodlaně americký mladík. Funkci spasitele ale odmítá. „Nad tím jsem opravdu nepřemýšlel. Hokej je týmová hra."

Generální manažer Toronta Lou Lamoriello je přesvědčen, že má před sebou v NHL velkou budoucnost. "Velice výjimečně je možnost získat centra s takovými parametry, který je komplexním hokejistou," řekl Lamoriello na adresu 189 cm vysokého a 98 kg vážícího Matthewse.

Emotivní chvíle pro všechnyS Matthewsem odjeli do Buffala, kde se výběr nejlepších hokejových nadějí konal, i rodiče, pro které to byl mimořádný zážitek. "Měl jsem problém najít slova, která by popsala moje pocit. Je to úžasné dítě a toto jsou skvělé momenty. Možná jsme neměli možnost mu zajistit to nejlepší možné vybavení, když vyrůstal, ale udělali jsme pro to všechno," konstatoval dojatý otec Brian Matthews. Jeho manželka Ema se neubránila slzám.

Vycházející hvězda to oceňuje. "Bylo to trošku emotivní. Máma plakala. Oba rodiče toho pro mě za celou kariéru udělali hodně, byl to pro nás všechny významný moment," prohlásil Matthews. Loni řešil, jak se nejlépe připravit na NHL. Skončil v týmu USA do 18 let a kanadský trenér Mark Crawford jej zlákal do Curychu do švýcarské ligy.

V jeho dresu zaznamenal ve 40 zápasech včetně play off 49 bodů za 24 branek a 25 asistencí. Reprezentoval USA i na MS v Rusku, kde si připsal v deseti zápasech devět bodů za šest branek a tři asistence.

Před startem NHL ještě ukáže své umění na Světovém poháru v Torontu, kde bude hrát za Výběr Severní Ameriky složený z Kanaďanů a Američanů do 23 let.

Reklama

Související témata: