Hlavní obsah

Třicet minut ticho, všichni jen smutně seděli. Hertl vzpomíná na největší zklamání

Praha

Ještě týden musí nosit ortézu na svém pravém koleni, které si poranil ve druhém finále play off NHL a přišel tak o zbývající čtyři duely bojů o Stanley Cup. Dvaadvacetiletý útočník San Jose Tomáš Hertl zatím neví, jestli pomůže hokejové reprezentaci na zářijovém Světovém poháru.

Návrat Tomáše Hertla z USAVideo: Sport.cz

 
Článek

Jak to s vámi aktuálně vypadá?

Kluboví lékaři říkali, že se koleno hojí dobře. Nemůžu se ale dočkat, až zahodím ortézu a budu moct rehabilitovat. Šest týdnů s ní spát a mít ji pořád na noze mi už vadí.

Kvůli přetrženým vazům na stejném koleni jste musel před dvěma a půl lety na operaci. Ulevilo se vám, že nyní žádný zákrok podstupovat nemusíte?

Oddechl jsem si, že to není tak vážné. Nechci ale nic uspěchat. Nesmím jít přes bolest, musím se pořádně uzdravit, protože pro další sezónu potřebuju mít koleno ve stoprocentním stavu.

Věříte, že budete fit už pro Světový pohár?

Byl bych za to rád. Zároveň ale na něj nechci jet jenom proto, abych se ho zúčastnil. Když budu fit jen na 80 procent, nemá smysl jezdit. Ublížil bych tím sobě i týmu. Nechávám tomu volný průběh a uvidíme za pár týdnů, jak půjde rehabilitace, během níž musím posílit svaly.

Zvedla vám náladu nová dvouletá smlouva se Sharks celkem na šest miliónů dolarů?

Jsem moc spokojený. Když jsem se o ní dozvěděl, byl jsem šťastný a hned ji chtěl doma s rodiči oslavit. To ale nešlo, protože jsem ještě kvůli zranění musel zůstat v Americe.

Se Žraloky jste se dostal do finále, hrál jste v první lajně. Jste se sezónou spokojený?

Můžu ji hodnotit jen pozitivně. Naskočením do první formace ze mě všechno spadlo a začal jsem si víc věřit. Měl jsem velký prostor na ledě, dával góly a všechno najednou bylo lehčí.

Už vás přebolelo zklamání, že Stanley Cup byl tak blízko?

Nejhorší moment byl po příchodu do kabiny po poslední prohře. Třicet minut ticho, všichni jen smutně seděli. Až zpětně nám dojde, že jsme udělali neuvěřitelný úspěch.

Bylo složité vyrovnat se s faktem, že ve vrcholu sezóny nemůžete pomoct na ledě?

Kdyby mě zranění potkalo během sezóny, nějak bych to oželel. Ale když vás postihne ve finále, zvládá se to hrozně blbě. Navíc jste na tribuně nebo u televize mnohem nervóznější.

V anketě Zlatá hokejka jste skončil druhý za Jaromírem Jágrem. Potěšilo vás to?

V takové konkurenci je to obrovský úspěch, protože přes 68 se u nás dostává hrozně těžko.

Reklama

Související témata: