Hlavní obsah

Omlouvám se za angličtinu, kál se Kempný v Chicagu, že využívá překladatele

Chicago/Praha

Zahrát si NHL, navíc za Chicago, kterému odmala fandí, byl vždycky jeho velký sen. V následující sezóně by se mohl splnit, český reprezentační obránce Michal Kempný totiž na konci května podepsal s Blackhawks roční dvoucestnou smlouvu a tento týden se na nováčkovském kempu klubu snaží přesvědčit trenéry, že na nejslavnější hokejovou soutěž má.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michal Kempný.

Článek

Když Kempný nakráčel před zámořské novináře, hned je prosil o prominutí. „Moc se omlouvám, že nemluvím anglicky, nikdy jsem se totiž na škole angličtinu neučil. Budu se ji snažit spravit, i teď během volna jsem chodil na doučování," říkal v češtině a jeho slova do angličtiny tlumočil překladatel.

Žurnalisté to vzali s úsměvem a pak už přicházely otázky související jen s hokejem. „NHL je nejlepší liga na světě, hrají ji ti nejlepší hráči. Chtěl bych dokázat v ní nastupovat. Budu se snažit odvádět tu nejlepší práci a prosadit se do prvního týmu. Doufám, že napodobím Artěmije," přeje si Kempný, aby jeho přechod do NHL byl alespoň zčásti tak úspěšný jako u ruského útočníka Panarina. Ten do Chicaga přišel loni v létě z Petrohradu a po skvělé sezóně hned získal Calder Trophy pro nejlepšího nováčka ročníku NHL.

„Chicago má rádo bruslivé a tvořivé obránce, kterým jsem. Jsem rád, že jsem se Chicagu zalíbil a mohli jsme se dohodnout," těší pětadvacetiletého beka, který v uplynulém ročníku hned ve své premiérové sezóně v KHL v dresu Omsku zazářil.

„Můj vývoj byl opožděný, až v posledních letech se kariéra začala dostávat směrem nahoru. Začal jsem o hokeji jinak přemýšlet. Jsem zastáncem názoru, že bez pořádné práce nejsou žádné koláče. Nastavil jsem si určitou cestu a tou si jdu. Nic na tom nehodlám měnit," tvrdí Kempný, jenž je rád, že je v týmu i další Čech, zadák Michal Rozsíval.

„Vždycky je lepší, když v týmu máte krajana. Doufám, že mi pomůže a všechno bude v pohodě," prohlásil Kempný. Jestli mu ale vedení týmu už dopředu garantovalo místo v prvním týmu, ale prozradit nechtěl.

Manažer Jestřábů: Od Kempného máme velká očekávání

„Nevím, jestli chci ventilovat, co jsme si řekli. Jdu sem s tím, abych se prosadil do prvního týmu a hrál NHL. Byl a je to můj sen. Budu se snažit poprat o místo, ale nechci říkat, jestli jsme si o tom něco řekli," řekl hodonínský odchovanec.

Generální manažer Jestřábů Stan Bowman si ovšem od Kempného hodně slibuje. Dostat se do některé z prvních dvou obranných řad přes Keitha, Hjalmarssona, Seabrooka či Campbella bude náročné, třetí formace ale není nereálná.

„Pro Michala je tady teď všechno nové, ale máme od něho velká očekávání. Má za sebou skvělý rok v Kontinentální lize a doufáme, že stejně dobře zvládne i přechod do NHL," nechal se slyšet Bowman.

Reklama

Související témata: