Hlavní obsah

Kat českých hokejistů se konečně dočkal. Zažívám výjimečný pocit, raduje se Matthews

Toronto/Praha

Trvalo to sice déle, než se původně čekalo, vždyť od draftu NHL za pár dní uplyne měsíc, ale teď už je vše stvrzené. Jednička letošního draftu Auston Mathhews podepsal s Torontem tříletou nováčkovskou smlouvu a už v nadcházející sezóně se tak může objevit v nejlepší hokejové soutěži planety.

Foto: Nathan Denette, ČTK/AP

Americký útočník Auston Matthews si obléká dres Toronta.

Článek

Jeden z největších hokejových talentů, který se stal první americkou jedničkou draftu od roku 2007, kdy si Chicago vybralo Patricka Kanea, si ročně vydělá 925 tisíc dolarů. Ve smlouvě má zaneseny i bonusy, v případě jejich splnění si může přijít až na dalších 2,85 miliónu dolarů.

„Zaslouží si maximální možnou sumu, kterou podle pravidel mohl dostat. Vždyť je to jednička draftu. Ani jedna strana nepochybovala, že k podpisu smlouvy dojde. Byla to jen otázka času," prohlásil generální manažer Maple Leafs Lou Lamoriello.

„Je to skvělý pocit. Při jednání o kontraktu se nevyskytl žádný problém, ale teď když už je všechno hotové a podepsané, zažívám výjimečné pocity," neskrývá radost rodák ze Scottsdale, který v uplynulém ročníku odehrál svou první profesionální sezónu.

Za švýcarský Curych nastoupil do 36 zápasů základní části, v nichž vstřelil 24 branek a na 22 nahrál. Díky svým výkonům se objevil v nominaci pro nejlepšího hráče sezóny tamější soutěže.

Po skončení klubové sezóny Matthews posílil Spojené státy americké na mistrovství světa v Rusku, kde se stal jejich nejlepším hráčem. V deseti duelech si připsal šest gólů a tři přesné přihrávky. Byl to právě on, kdo se stal katem české reprezentace ve čtvrtfinále turnaje, když vstřelil obě branky svého týmu. Nejprve na začátku druhé třetiny srovnal, aby pak jako jediný hráč uspěl v samostatných nájezdech.

První soutěžní zápas v Torontu ale Matthews neodehraje v dresu Maple Leafs, nýbrž 18. září jen den po svých devatenáctých narozeninách na Světovém poháru za výběr severoamerických mladíků do 23 let proti Finsku.

Reklama

Související témata: