Hlavní obsah

Hudler v lajně s Hemským a Faksou? Nehrajeme za Českou republiku, ale za Dallas, říká

Dallas/Praha

V NHL odehrál už přes 700 zápasů, a tak ho nemůže už skoro nic překvapit. Když však český hokejový útočník Jiří Hudler minulý týden poprvé vstoupil do šatny Dallasu, s nímž v létě podepsal roční smlouvu na dva milióny dolarů, pociťoval nervozitu. Jak ho přijmou noví spoluhráči? Zapadne mezi ně bez problémů?

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Hudler - ilustrační foto.

Článek

„V NHL jsem sice už dost dlouho, ale (při změně dresu) jste vždycky trochu nervózní, jak to bude vypadat, jestli to s klukama bude klapat," přiznával Hudler před startem letního tréninkového kempu, že jisté obavy se ho zmocňovaly.

Jenže zbytečně. Olomoucký rodák, jenž v NHL prošel Detroitem, Calgary a Floridou, byl mile překvapený. „V Dallasu to předčilo moje očekávání - každý je milý, všichni jsou v pohodě. Když teď přijdu do šatny, necítím to tak, že tu jsem jen týden. Naopak mi přijde, jako bych tu byl už pár let," pochvaluje si dvaatřicetiletý forvard.

V týmu Stars se bude snažit napravit loňskou sezónu, která mu příliš nevyšla. Calgary ho na konci února vyměnilo do Floridy, v Panthers ale příliš nepřesvědčil. V létě se tak stal nechráněným volným hráčem.

„Měl jsem nějaké možnosti, nechtěl jsem dlouho čekat a do toho se mi ozval Jim Nill (generální manažer Stars). Známe se z Detroitu, on byl jedním z hlavních důvodů, proč mě Detroit v mých osmnácti letech draftoval," připomíná Hudler svá léta strávená v Red Wings, kde v té době Nill působil jako asistent generálního manažera.

„Jiří Hudler konzistentně dělal mezi padesáti až sedmdesáti body za sezónu, a přestože ta minulá se mu až tolik nevyvedla, tak cítíme, že hraje přesně ten hokej, který chceme předvádět. Navíc si myslím, že máme hráče, které může udělat lepšími a oni zase jeho," vkládá do odchovance Vsetína své naděje kouč Dallasu Lindy Ruff.

Hudler ale úspěšnost sezóny nehodlá hodnotit podle statistik. Osobní ambice podřizuje týmovému úspěchu. „Perfektní sezóna pro mě neznamená být nejlepším střelcem. Ideální sezóna by byla, kdybychom si tady takhle povídali i v červnu." To by znamenalo, že se Dallasu podařilo postoupit do finále Stanley Cupu.

Spoluhráči věří, že Hudler bude jiskrou

„Věřím, že právě on bude naší jiskrou a zase budeme lepší," doufá útočník Mattias Janmark. „Je velice šikovný hokejista, se svým stylem hry k nám perfektně zapadne. Tvoří hru, je rychlý, silný na puku a navíc skvělý do přesilovek," přidává se jiný forvard Patrick Sharp.

Hudler je schopný nastupovat na pravém i levém křídle, takže mu nemusí činit potíže, že Lindy Ruff často a rád míchá sestavou. „Nastupoval jsem už pod Mikem Babcockem (v Detroitu) a Bobem Hartleym (v Calgary), takže už mě moc věcí nemůže překvapit," směje se Hudler.

V jedné formaci by teoreticky mohl nastupovat i s krajany Alešem Hemským a Radkem Faksou, kteří startovali na Světovém poháru. Faksa ale turnaj nedohrál kvůli následkům otřesu po střetu s Kanaďanem Getzlafem, v pondělí by se ale již měl zapojit do tréninku Stars. Hemský zase cítí bolest v tříslech a mimo hru bude sedm až deset dní.

„Hrát v jedné formaci s Hemským a Faksou? O tom jsem nikdy neuvažoval. Hrajeme za Dallas Stars, opakuju za Dallas. Ne za Českou republiku," jednoznačné odvětil.

Reklama

Související témata: