Hlavní obsah

Hvězdy NHL na olympiádě? Naděje se tenčí, byť Fasel chce jít prosit o peníze

Toronto/Praha

Zatímco opakování Světového poháru se po letošní zkušenosti jeví jako jasná věc, nad účastí těch nejlepších hokejistů z NHL na olympiádě v jihokorejském Pchjongčchangu v roce 2018 se smráká. Alespoň podle slov zástupce komisaře NHL Billa Dalyho se zdá, že po pěti předchozích Hrách se nejbližší hokejový turnaj pod pěti kruhy bude muset obejít bez těch největších hvězd.

Foto: Dan Hamilton, Reuters

Uvidí hokejoví fanoušci na příštích olympijských hrách i ty nejlepší hráče z NHL? Zatím se to jeví nepravděpodobně.

Článek

„Čas se krátí a nejsem si příliš jistý, že jsem za posledních šest měsíců viděl nějaký progres. Z mého pohledu to vidím negativněji než před dvěma týdny," řekl Daly agentuře AP.

Důvodů je hned několik. NHL ani majitelům klubů se příliš nelíbí myšlenka, že by v únoru musela být nejlepší hokejová soutěž zhruba na dva týdny přerušena a nejlepší hráči by odjeli reprezentovat svou vlast na olympiádu. Nejde jen o riziko, že si na krátkodobém turnaji můžou přivodit zranění.

Hlavním kamenem úrazu jsou totiž finance. Mezinárodní olympijský výbor už dříve oznámil, že ruší svůj příspěvek na výdaje za dopravu a pojištění hráčů během olympiády. A tak je Mezinárodní hokejová federace (IIHF) v pozici, že by musela nějakým způsobem nahradit výpadek deseti miliónů amerických dolarů.

„Stanovisko Mezinárodního olympijského výboru nám přirozeně celou situaci neulehčilo," nechal se slyšet komisař NHL Gary Bettman.

Prezident IIHF René Fasel dobře ví, že čas na finální rozhodnutí se krátí. „Naší úlohou v IIHF je najít řešení. Půjdu kamkoliv prosit o peníze, je to moje náplň práce. Gary Bettman by celou věc rád rozseknul do konce roku," uvedl Fasel.

Ovečkin chce jet na olympiádu za každou cenu

Naději mu může dávat postoj většiny hokejistů, kteří by o olympiádu neradi přišli. Například hvězdný ruský útočník Alexandr Ovečkin z Washingtonu během Světového poháru v Torontu uvedl, že v Pchjongčchangu chybět nebude. A to ani v případě, že by se NHL nepřerušovala.

„Nemám k dispozici reakci NHL na tento postoj. Pokud se bude jednat o převládající stanovisko hráčů, možná bych měl jiný názor. V tuto chvíli se ale jedná o výrok jediné superstar. Bude si to muset vyřešit daný klub," dodal Daly na adresu Ovečkina a jeho Washingtonu.

Pojedou podle vás hvězdy NHL na olympiádu v Koreji v roce 2018?
Pojedou
58,3 %
Nepojedou
41,7 %
Celkem hlasovalo 2981 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články