Hlavní obsah

Jágr bude opět přepisovat historii slavné NHL. Koho může překonat?

Praha

Nejslavnější hokejová soutěž se rozjela do nové sezóny, obří kolos NHL se dal znovu do pohybu. Jen základní část má 1230 zápasů. Kdo vyhraje slavný Stanley Cup, kdo bodování, kdo vstřelí nejvíce gólů? Otázky, které budou během osmi měsíců zvedat fanouškům adrenalin. Svoji roli sehraje v tomto sportovním divadle i Jaromír Jágr, kterému v únoru bude 45 let. Co dokáže, kolikrát bude zase přepisovat historické tabulky? Cílů má před sebou útočník Floridy dost.

Foto: Wilfredo Lee, ČTK/AP

Jaké statistiky překoná Jaromír Jágr v sezóně 2016/2017?

Článek

Prvním a základním úkolem je postup mužstva do play-off, až poté jsou na řadě osobní statistky. Jenže u kladenského odchovance prostě nejdou přehlédnout, nevšímat si jich. Hráč s číslem 68 je v bodě kariéry, kam drtivá většina hokejistů nikdy nedojde. Navíc Jágr má před sebou mety, na které dlouho mít nikdo nebude.

V minulém ročníku odehrál v základní části za Floridu 79 utkání a vstřelil 27 gólů, celkem získal 66 bodů a vyhrál bodování týmu. Od sezóny 2006/07 vstřelil nejvíce gólů. „Samozřejmě se musím zlepšit, liga je čím dál lepší. Musím se přizpůsobit. Vždycky jsem říkal, že kdo se nepřizpůsobí, zemře," řekl Jágr také před nadcházejícím ročníkem.

Bodování NHL

Zatím má Jágr na svém kontě za celou kariéru NHL po základní části 1868 bodů. Druhý Mark Messier zůstal na čísle 1887. Dvacet bodů a český útočník bude před ním, pokud získá v možných 82 zápasech 32 bodů, je na 1900 bodech, což je numero, přes které se přehoupl jen Wayne Gretzky.

Góly

V této statistice je Jágr na čísle 749, je třetí ze všech hráčů zámořské ligy, kteří kdy zde hráli. Dvaapadesát branek mu chybí na druhou příčku, tu drží Gordie Howe. Pro jednu sezónu velké sousto, pro dvě už zase ne.

Asistence

Zde je Jágr „až" šestý, má jich na kontě 1119. Pátý Paul Coffey 1135 a čtvrtý Ray Bourque 1169 bodů. Dva adepti, kteří mohou měnit pozice kvůli Jágrově produktivitě.

Počet zápasů

Pokud bude držet zdraví a Jágr odehraje 71 utkání, bude na čísle 1700 utkání, tím by mu patřila čtvrtá největší porce zápasů v historii NHL. Před ním by už byla jen trojice: Ron Francis 1731, Mark Messier 1756 a Gordie Howe 1767 utkání.

Vítězné góly

V této statistice už český forvard nikoho nedohání, je první, může jen náskok navyšovat. Před sezónou 2016/2017 má Jágr 133 gólů, které byly rozdílové. Druhý je Phil Esposito a jeho 118 branek.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.