Hlavní obsah

Winnipeg už nepočítá s Pavelcem, Arizona zase s Michálkem

Winnipeg
Aktualizováno

Dva čeští hokejisté byli v pondělí zařazeni na listinu volných hráčů. Winnipeg již nepočítá s brankářem Ondřejem Pavelcem, Arizona zase s obráncem Zbyňkem Michálkem. Pokud si české reprezentanty žádný z týmů v NHL nevybere, zamíří na farmu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Ondřej Pavelec v dresu české reprezentace.

Článek

Pavelec, devětadvacetiletá trojka české reprezentace ze zářijového Světového poháru v Torontu, se nevešla do konečného kádru Jets v konkurenci Connora Hellebuycka a Michaela Hutchinsona. Pokud si kladenského odchovance nevybere jiný zájemce v NHL, měl by zamířit na farmu do Manitoby do nižší AHL.

"Je to těžké rozhodnutí, když se týká tak zkušeného hráče, který má tady za sebou dobrou práci a odvedl kvalitní výkony. Ale udělali jsme to i s jinými hráči a bude to pokračovat, když se podíváme na množství mladých hokejistů, kteří tu teď jsou. Je to proces dalšího rozvoje," řekl trenér Winnipegu Paul Maurice oficiálním stránkám Jets.

"Nic z těchto věcí nevzniká z nějakého vakua. Všichni jsou si vědomi svých výsledků a možností, které tu jsou. Měli jsme krátkou a velice profesionální debatu. Vzal to (Pavelec) jako profesionál a rozumí tomu, jaké tu jsou možnosti," doplnil Maurice.

"Samozřejmě člověk chápe, jak se cítí. Jsme dobří kamarádi a je vždycky těžké, když se něco takového stane. Je to nepříjemné, ale vedení dnes muselo učinit těžká rozhodnutí nejen v brance, ale i v útoku a v obraně. V kádru je spousta výborných hráčů a sezona je dlouhá," prohlásil Hutchinson.

Pavelec má před sebou poslední rok pětiletého kontraktu celkem na 19,5 miliónu dolarů, který mu v tomto ročníku zaručuje příjem 4,75 miliónu dolarů. V uplynulé sezóně NHL odchytal 33 zápasů s průměrem 2,78 obdržené branky na utkání a s úspěšností zákroků 90,4 procenta.

V přípravě dostal Pavelec v dresu Jets příležitost v jediném utkání a v neděli 2. října na ledě Calgary pomohl k výhře 4:0 čistým kontem a 31 úspěšnými zákroky. Byl to jediný duel, který od konce minulé sezony odchytal, protože na Světovém poháru do hry v přípravě ani na turnaji nezasáhl.

Mistr světa z roku 2010 z Německa, který získal o rok později na šampionátu v Bratislavě bronz, má na kontě v NHL celkem 371 utkání. Má v nich průměr 2,85 inkasovaného gólu na zápas, úspěšnost 90,7 procenta a udržel 17 čistých kont. V play off má ve čtyřech utkáních průměr 3,74 branky na zápas a úspěšnost 89,1 procenta.

Pavelec strávil ve Winnipegu (bývalé Atlantě) celou zámořskou kariéru. Klub kladenského odchovance a účastníka čtyř mistrovství světa a dvou olympijských turnajů draftoval v roce 2005 ve druhém kole na 41. pozici.

Půjde Michálek na farmu?

Podobná situace nastala také u Zbyňka Michálka, kterého umístila na listinu volných hráčů Arizona. Pokud si českého reprezentanta, který se představil na nedávném Světovém poháru, nikdo z NHL nevybere, půjde na farmu v Tucsonu, hrajícím nižší AHL.

Třiatřicetiletý Michálek doplatil na finální zúžení kádru, které zástupci Coyotes v pondělí učinili. V předešlé sezóně byl přitom pevnou součástí obrany Arizony a odehrál 70 zápasů, ve kterých nasbíral sedm bodů za dvě branky a pět asistencí.

Celkově rodák z Jindřichova Hradce, jenž má s arizonským klubem ještě roční smlouvu s platem 3,2 miliónu dolarů, nastoupil doposud v NHL k 781 zápasům s bilancí 42 gólů a 136 asistencí. Dalších 26 startů a čtyři finální přihrávky přidal v play off. Michálek doposud v elitní kanadsko-americké soutěži hrál za Minnesotu, Pittsburgh, St. Louis a Phoenix respektive Arizonu.

Reklama

Související témata: