Hlavní obsah

Winnipeg - Toronto 5:4 PPFinský mladík nadchl NHL, na ledě Jets se zrodil fantastický obrat! Mrázkův parťák zářil

Úchvatné hokejové podívané byli svědky fanoušci v hale MTS Centre ve Winnipegu. Jets ve středečním duelu NHL prohrávali s Torontem v polovině střetnutí už 0:4, přesto nakonec udolali soupeře 5:4 po prodloužení. Hvězdou zápasu se stal osmnáctiletý Fin Patrik Laine, jenž zaznamenal hattrick. Dvojka letošního draftu nejprve v samém závěru základní hrací doby srovnala a v 63. minutě zařídila domácím bonusový bod. Dařilo se i Detroitu, který díky výtečnému výkonu brankáře Jimmyho Howarda zvítězil na ledě New Yorku Rangers 2:1.

Foto: Bruce Fedyck, Reuters

Útočník Winnipegu Patrik LAine (vlevo) slaví se spoluhráčem Nikolajem Ehlersem rozhodující gól proti Torontu.

Článek

Ve Winnipegu proti sobě nastoupili dva nejvýše postavení hráči letošního draftu a slávu tentokrát sklízel mladík z finského Tampere. Domácí křídelník ve středečním utkání zcela předčil hvězdu Maple Leafs Austona Matthewse, jenž si připsal v zápase stejně jako český forvard Milan Michálek pouze jednu asistenci.

V aréně Jets to dlouho vypadalo na jasnou záležitost hostů. Ti ve 27. minutě vedli už  čtyřbrankovým rozdílem, když se dvakrát prosadil Kadri. Myers sice ve 34. minutě snížil, Javorové listy však měly utkání pod kontrolou.

Jenže ve třetí třetině se děly věci. Hned v úvodu skóroval z mezikruží Laine a chvíli po něm přiblížil domácí na dostřel Scheifele. Napínavý duel pak přinesl úžasnou koncovku. Minutu před vypršením šedesáté minuty obdržel dvě minuty hostující Rielly, Jets navíc odvolali gólmana Hutchinsona a po pouhých pěti vteřinách nabídnutou příležitost využili. Ehlers po vyhraném vhazování naznačil střelu, místo ní však nasměroval kotouč volnému Lainemu a ten z první do poloodkryté klece poslal duel do prodloužení!

V něm rozhodla 63. minuta. Nejprve uháněl zcela sám na branku Matthews, jenže na Hutchinsona si nepřišel. A tak udeřili Jets. Byfuglien totiž okamžitě adresoval puk Lainemu, jenž v přečíslení dva na jednoho překonal Andersena.

Howard vychytal Jezdce

Brankář Detroitu Petr Mrázek po třech odchytaných zápasech usedl v newyorské Madison Square Garden jen na střídačku a mohl tak sledovat parádní výkon svého konkurenta Howarda. Jezdci šli sice rychle do vedení po zásahu Zibanejada, zkušený americký brankář ale poté svou klec doslova zavřel a přes řadu šancí už nepovolil Rangers ani jeden gól.

Rudým křídům se naopak povedlo stav otočit. Ve 27. minutě nejprve vyrovnal v přesilovce Vanek a zkraje závěrečné části překlopil výsledek Miller.

Brankář Murray prodloužil s Pittsburghem

Brankář Matt Murray prodloužil o tři roky smlouvu s Pittsburghem, který si pojistil služby dvaadvacetiletého Kanaďana až do konce sezony 2019/20. Nový kontrakt mu zaručí roční plat 3,75 milionu dolarů. V této sezóně má Murray příjem 575 tisíc dolarů. V současné době je mimo hru se zraněním ruky ze Světového poháru.

Murray v uplynulé sezóně nahradil zraněného Marca-Andrého Fleuryho a pomohl Penguins k zisku Stanleyova poháru. V play off si připsal ve 21 zápasech 15 výher, měl průměr 2,08 obdržené branky na zápas, úspěšnost zákroků 92,3 procenta a jednou udržel čisté konto.

V základní části NHL Murray odehrál jen 13 utkání, v kterých má průměr rovných dvou inkasovaných gólů na zápas, úspěšnost 93 procent a také udržel jednu nulu.

Na Světovém poháru v Torontu Murray chytal za Výběr Severní Ameriky, měl průměr 3,16 branky na zápas a úspěšnost zákroků 88,6 procenta. Pittsburgh si jej vybral v roce 2012 ve třetím kole draftu na 83. pozici.

NHL:
NY Rangers - Detroit 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)
Branky: 2. Zibanejad - 27. Vanek, 41. Miller. Střely na branku: 33:18. Diváci: 18 200. Hvězdy zápasu: 1. Howard, 2. Miller (oba Detroit), 3. Zibanejad (NY Rangers).
Winnipeg - Toronto 5:4 v prodl. (0:2, 1:2, 3:0 - 1:0)
Branky: 41., 60. a 63. Laine, 34. Myers, 47. Scheifele - 17. a 27. Kadri (na první M. Michálek), 7. Carrick, 27. Nylander. Střely na branku: 34:40. Diváci: 15 294. Hvězdy zápasu: 1. Laine, 2. Scheifele (oba Winnipeg), 3. Kadri (Toronto).

Reklama