Hlavní obsah

Tomáš Hertl, práce všeho druhu. Je vynikající, hraje skvělý hokej, velebí Čecha kouč Žraloků

San Jose/Praha

Leckdo by ten krok mohl brát jako degradaci. Vždyť opustit elitní útočnou formaci a přesunout se do té třetí není nic, po čem hokejisté touží. Přesně to v druhé polovině října potkalo Tomáše Hertla. Jenže věčně usměvavý český forvard rozhodnutí kouče DeBoera rozhodně nevnímal jako nespokojenou reakci na hráčovy výkony. Naopak. A nyní dokazuje, jak moc je pro San Jose v NHL prospěšný.

Foto: Ross D. Franklin, ČTK/AP

Útočník San Jose Tomáš Hertl (vpravo) se raduje se spoluhráčem Patrickem Marleauem z gólu.

Článek

Psal se 22. říjen letošního roku, když Žraloci doma podlehli 0:3 Detroitu a zaznamenali druhou porážku za sebou. Trenér Pete DeBoer cítil, že je potřeba něco změnit, aby svůj tým vyburcoval.

A uchýlil se k poměrně nečekanému kroku. Aby rozložil sílu do celého mužstva, roztrhl první útočnou řadu ve složení Hertl, Thornton, Pavelski. Českého útočníka přeřadil do třetí formace k Marleauovi s Boedkerem, navíc Hertla přesunul z pravého křídla na centra.

Hertlova odpověď? Žraloci v novém složení vyhráli šest z devíti duelů, naposledy v sobotu triumfovali 3:1 na ledě Tampy Bay. Za vydatné pomoci Hertla, který v ten den slavil třiadvacáté narozeniny.

„Mám to na centru rád. Cítím se na tomto postu komfortně a s každým zápasem se zlepšuju i na vhazováních," pochvaloval si Hertl po sobotní výhře, k níž dopomohl asistencí na gól Vlasica.

Hertl, jenž v létě podepsal se San Jose novou dvouletou smlouvu na dohromady šest miliónů dolarů, strávil proti Tampě na ledě osmnáct a půl minuty, suverénně nejvíc ze všech útočníků Sharks.

Ze dvanácti buly byl úspěšný v devíti případech. A to i v oslabení, na které jej trenér dříve neposílal. Nyní je tomu jinak, Hertl úspěšně zvládá jakoukoli svěřenou roli a od trenéra se na něj znovu valí chvála.

Marleau: Hrát s Hertlem je fajn

Stejně jako během posledního play off, kdy Žraloci došli až do finále Stanley Cupu. V něm se jim ale český útočník zranil a DeBoer přiznal, že s Hertlem v sestavě by San Jose mělo mnohem větší šanci Pittsburgh zdolat.

„Musím říct, že teď proti Tampě byl (Tomáš) vynikající. Silný, důrazný. Ve všech třech pásmech byl vždycky tam, kde se zrovna nacházel puk. Hraje přesilovky, nasazujeme ho i na oslabení. Opravdu předvádí skvělý hokej." zahrnuje DeBoer komplimenty Hertla, který v patnácti zápasech sezóny vstřelil čtyři góly a přidal pět asistencí.

„Tomáš je urostlý, silný na puku a navíc i velice šikovný. Je fajn hrát s ním. Sice jsme spolu odehráli jen pár zápasů, ale cítím, že když navážeme na náš sobotní výkon, vytvoříme si mezi námi určitou chemii," je přesvědčený Patrick Marleau.

Reklama

Související témata: