Hlavní obsah

Chytí ku... všechno! Jsou zabijákem sebevědomí, vypálil Jágr na téma Hašek a Price

Montreal/Praha

Hokejisté Floridy právě dokončili dopolední rozbruslení před úterním večerním zápasem na ledě Montrealu, když Jaromíra Jágra zastavili zámořští novináři, jestli by nemohl říct pár vět o gólmanovi Canadiens Careym Priceovi a srovnat ho se svým krajanem a jedním z nejlepších gólmanů v historii NHL Dominikem Haškem. Jágr nebyl proti a hned na úvod všechny přítomné pobavil.

Foto: Eric Bolte, Reuters

Gólman Montrealu Carey Price zasahuje proti střele útočníka Floridy Jaromíra Jágra.

Článek

Směrem k Jágrovi totiž jako první přilétla otázka, čím hráče v poli zastrašoval Hašek a čím je nyní zastrašuje Price. A český útočník po chvilce přemýšlení vypálil: „Chytí ku... všechny puky," rozesmál se Jágr a pak už pokračoval ve vážnějším duchu.

Jeho redaktor na téma „Price" po telefonu oslovil i Haška, jenž během své dlouholeté kariéry v NHL získal hned šestkrát Vezinovu trofej pro nejlepšího gólmana sezóny. „V současné době chytá Price úžasně. Sledoval jsem ho na Světovém poháru, viděl jsem ho i nedávno za Montreal a připadá mi, jakoby pro něj všechno bylo strašně jednoduché," rozplývá se Dominátor nad devětadvacetiletým Kanaďanem, jenž v sezóně 2014/15 obdržel Vezinovu trofej i Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče.

„Oba byli nebo jsou vždycky tam, kde mají být, ještě předtím, než vůbec vystřelíte. Takže jsou pro útočníky takovým zabijákem jejich sebevědomí," soudí Jágr.

Hašek ale odmítá, že by úspěšné zákroky dělal pro srážení sebevědomí soupeřů. „Vždycky jsem na to koukal jen ze svého úhlu pohledu, nikdy jsem nepřemýšlel o tom, jak se musí cítit útočník. Vzpomínám si, že jednou mi jeden trenér řekl, že pro mě snad puky vypadají jako basketbalový míč. Vůbec nevím, o čem to mluvíte, odpověděl jsem mu," usmál se Hašek.

Price neřešili v Montrealu před zápasem s Floridou náhodou. Canadiens totiž na úvod letošní sezóny zvítězili ve všech deseti domácích zápasech, a pakliže by uspěli i proti Panterům, Price by vyrovnal 89 let starý klubový rekord v podání George Hainswortha.

Jenže k tomu nakonec nedošlo, protože Florida vydřela výhru 4:3 po prodloužení. V něm rozhodl komickým způsobem obránce Panthers Aaron Ekblad, který při střeleckém pokusu zlomil svou hokejku, puk se ale nakonec došoural za záda dezorientovaného Price.

„Dneska padaly divné góly, ale na druhé straně oba gólmani předváděli zákroky, kterým můžete přijít na kloub jedině ve snech," smekal Ekblad před Pricem i jeho protějškem Robertem Luongem.

Ovšem Price, který si připsal dvacet úspěšných zákroků, se sebou příliš spokojený nebyl. „Myslím, že jsme dnes hráli opravdu výborně. Ale abychom vyhráli, měl jsem toho chytit víc," zkritizoval se muž, který velkou část loňské sezóny kvůli operaci kolena vynechal a proti Floridě musel skousnout první porážku od 29. října loňského roku a naděje na vyrovnání klubového rekordu tak vzaly za své. „Bylo by krásné, kdyby to vyšlo, ale teď už je po všem a je na čase jít dál," ví Price.

Reklama

Související témata: