Hlavní obsah

NHL hráče na olympiádu pustí. Má ale podmínku!

Vedení NHL po středečním jednání v New Yorku vyjádřilo ochotu umožnit hráčům účast na olympiádě v Pchjongčchangu. Podle kanadské společnosti TSN by však za to NHL ráda získala jistotu prodloužení platnosti současné kolektivní smlouvy s hráčskou asociací NHLPA do roku 2022.

Foto: Alan Diaz, ČTK/AP

Křídelní útočník Taylor Hall z New Jersey před brankářem Floridy Jamesem Reimerem. Ilustrační snímek.

Článek

"Byly tam nějaké návrhy, které bychom si mohli takto vykládat. My to ale musíme samozřejmě prodiskutovat s hráči. Celý ten proces už začal, ale k vyřešení vede ještě dlouhá cesta," uvedl šéf asociace Donald Fehr, který NHLPA na schůzce s NHL a Mezinárodní hokejovou federací IIHF zastupoval.

Současná kolektivní smlouva je desetiletá, dosud nejdelší v historii NHL, ale jejímu podpisu předcházelo zkrácení ročníku 2012/13 na 48 zápasů základní částí místo obvyklých 82. Vyprší až v roce 2022, ale NHL i NHLPA mají možnost v roce 2019 informovat druhou stranu, že ji chtějí v roce 2020 předčasně ukončit.

A právě tomu chce NHL zabránit. Podle TSN jsou hráči nespokojení především s položkou, podle níž musí 16 procent z platu odložit stranou na záložní účet, vytvořený pro případ, že se liga dostane do hospodářských problémů. Zajišťuje tak řádné rozdělení tržeb s vlastníky půl na půl.

Prezident IIHF René Fasel připustil, že všechny strany čeká hodně práce, jasno by ale podle něho mělo být do poloviny ledna příštího roku. Podobně se vyjádřil komisionář NHL Gary Bettman. "Setkání bylo konstruktivní a otevřené. I když před námi zůstává spousta problémů k vyřešení," uvedl Bettman.

Projde Faselův návrh?

Těmi největšími jsou přerušení soutěže uprostřed sezóny na více než dva týdny kvůli olympijskému turnaji a také náklady na pojištění a cestování do Korejské republiky. Tyto výdaje se při poslední zimní olympiádě v Soči vyšplhaly ke 14 miliónům dolarů, nyní jsou odhadovány na 10 miliónů dolarů, ale Mezinárodní olympijský výbor (MOV) už je nechce krýt tak jako na předchozích pěti olympiádách.

Fasel přišel s variantou, že by IIHF využila peníze, které dostává od MOV jako podíl z příjmů - částku okolo 40 miliónů dolarů inkasuje každé čtyři roky. Jenže tyto peníze jsou přednostně určeny na rozvoj dětského a mládežnického hokeje.

"Nebylo by snadné učinit takové rozhodnutí, ale to je moje práce," uvedl Fasel s vědomím, že tento návrh asi neprojde. I proto plánuje oslovit jednotlivé národní svazy, zda by se na nákladech nepodílely.

NHL nijak netají, že výrazně více než Korejská republika ji zajímá z pohledu možností trhu olympiáda v Číně v roce 2022. "Když MOV přidělila OH Pekingu, rozhodně to vytvořilo větší příležitosti, než jsme si kdy mysleli. Je možné, že NHL na jednu olympiádu nepojede a pak třeba zase pojede na tu další. Myslím, že tohle nikdo jako možnost nevyloučil," prohlásil Bettmanův zástupce Bill Daly.

Reklama

Související témata: