Hlavní obsah

Teď můžete vypadat jako idiot. Úžasná reakce rodiny na Guentzelův snový debut v NHL

Pittsburgh/Praha

Když se v pondělí ráno dozvěděl, že byl vůbec poprvé pozván z farmářského celku Pittsburghu do A týmu a hned večer ho čeká proti New Yorku Rangers premiéra v NHL, zmocnila se amerického útočníka Jakea Guentzela nervozita. Dvaadvacetiletý hokejista hlavně nechtěl svým spoluhráčům nic pokazit, nakonec to ale byl právě on, kdo v dresu Tučňáků nejvíce zářil.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Útočník Pittsburghu Jake Guentzel oslavuje svůj první gól proti New Yorku Rangers, který vstřelil hned při svém prvním střídání v NHL.

Článek

„Je to hráč s dobrými ofenzivními instinkty a vysokým hokejovým IQ. Rád tvoří hru, to je jeho silná stránka," vysvětloval kouč Pittsburghu Mike Sullivan, proč při zranění útočníků Chrise Kunitze a Patrica Hörnqvista povolal z farmářského Wilkes-Barre/Scranton právě Guentzela.

Spoluhráč Dominika Simona v probíhajícím ročníku AHL září, se sedmnácti kanadskými body v šestnácti zápasech mu patří třetí místo v tabulce produktivity soutěže. Sullivan o jeho schopnostech dobře věděl, a tak se nebál ho proti New Yorku Rangers postavit na levé křídlo druhé útočné formace vedle hvězd Jevgenije Malkina a Phila Kessela.

A povedenější vstup do NHL si Guentzel, jehož si Tučňáci vybrali v roce 2013 jako 77. hráče v celkovém pořadí draftu, ani nemohl vysnít. Už po 62 vteřinách totiž při svém prvním střídání a z první střely překonal finského gólmana Raantu. Přepsal tak historii nejrychlejšího gól debutujícího hráče v dresu Penguins, který držel Rick Kessel. Ten v březnu 1970 skóroval po dvou minutách a devatenácti vteřinách.

„Je to splněný sen. Zezačátku jsem byl samozřejmě nervózní, ale snažil jsem se co nejrychleji uklidnit. Myslím, že první gól mi k tomu pomohl," přiznával Guentzel po zápase pro stránku nhl.com.

To však nebylo všechno, ve 14. minutě se nejrychleji zorientoval před brankou a z dorážky poslal Pittsburgh už do vedení 2:0. Guentzel se stal pátým hráčem klubové historie se vstřeleným gólem při prvním střídání v NHL a třetím, který při debutu dokázal skórovat dvakrát.

Po každém ze zásahů našly televizní kamery Guentzelovy rodiče (otce Mikea v roce 1981 draftoval NY Rangers, NHL si ale nikdy nezahrál) a jeho bratra, kteří byli v aréně přítomní. Jejich nefalšovaná radost, ale i šok z toho, co se Jakeovi povedlo, se okamžitě staly hitem internetu.

„Když váš bratr skóruje v prvním střídání prvního zápasu NHL, můžete vypadat jako idiot," napsal na Twitteru Jakeův o osm let starší bratr Ryan.

Guentzel byl nakonec vyhlášen druhou hvězdou zápasu, k úplné spokojenosti mu ale chyběla výhra. Jezdci totiž utkání od druhé třetiny začali otáčet a nakonec triumfovali 5:2.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články