Hlavní obsah

Prásk! A čepice letěly na led. Ovečkin trumfl Jágra a útočí na slovenskou legendu

Byl to jeho večer! Ruský kapitán hokejistů Washingtonu v utkání NHL proti St. Louis znovu střelecky explodoval a k výhře 4:3 pomohl svému týmu hattrickem. Už 16. v kariéře, čímž předstihl českého veterána Jaromíra Jágra, s nímž se až doposud o primát mezi všemi aktivními hráči ve slavné zámořské soutěži dělil.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Takhle Alexandr Ovečkin dokonal ve třetí třetině hattrick v utkání NHL proti St. Louis.

Článek
Fotogalerie

„Všechny tři branky padly po skvělých přihrávkách od spoluhráčů, mně nezbývalo než je proměnit," nechal se slyšet ruský kanonýr po utkání, v němž byl vyhlášen první hvězdou. „Dneska to byl přesně ten zápas, kdy máte čich na šance, puk vám perfektně přistává na hokejku a vy to jen musíte zužitkovat," dodal.

Tatam je trápení během Světového poháru! Jednatřicetiletý snajpr se znovu rozjel, v posledních čtyřech zápasech se trefil pětkrát a celkem už nasázel v novém ročníku NHL soupeřům tucet branek (jen kapitán Pittsburghu Sidney Crosby jich má na kontě o dva více). Ovečkin se tak znovu hlasitě přihlásil do soutěže o Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce základní části, kterou v předchozích letech ovládl už šestkrát.

Trenér Barry Trotz měl, zdá se, šťastnou ruku, když z elitní formace vyřadil Ovečkinova dvorního nahrávače Nicklase Bäckströma. Formace Ovečkin, Kuzněcov, Burakovsky proti St. Louis zářila. Trojnásobný ruský světový šampión se nejprve postaral o první dva góly v utkání, pak v 47. minutě zvýšil na 4:1 a led podle tradice pokryly kšiltovky nadšených fanoušků. Hosté sice v závěru dokázali dvěma góly během 46 sekund snížit, vyrovnat už ale nestihli.

Ovečkin znovu potvrdil, že St. Louis patří k jeho oblíbeným soupeřům. Jeho průměr činí 0,93 vstřeleného gólu na zápas, koneckonců svůj poslední hattrick před středečním zápasem zaznamenal v minulé sezóně 9. dubna právě proti Bluesmanům.

A dál stoupá vzhůru střeleckými statistikami. S 537 vstřelenými góly mu aktuálně patří 32. příčka historického pořadí, mezi aktivními kanonýry je třetí za Jágrem (751) a Jaromem Iginlou (613). Ostrostřelce Petera Bondru (503) už překonal, ale slovenská legenda Capitals se nadále pyšní klubovým rekordem, na který ještě Ovečkin nedosáhl. Hattricků během kariéry nastřádal dohromady 19.

Jak, či spíše kdy, si rodák z Moskvy s touto výzvou poradí?

Překoná Ovečkin ještě v letošní sezóně klubový rekord v počtu hattricků, který drží Peter Bondra?
Ano
25,8 %
Ne
74,2 %
Celkem hlasovalo 2713 čtenářů.

Reklama

Související témata: