Hlavní obsah

Jsme na dně, hřímá kouč Jágra. Když se nezlepšíme, musí přijít jiní

Praha

Když se v květnu letošního roku posunul na pozici generálního manažera klubu, vytyčil si Tom Rowe za jeden z cílů, aby hokejisté Floridy byli úspěšnější ve využívání přesilovek, v čemž jim v uplynulé sezóně NHL patřila až třiadvacátá příčka. Výsledek? Panteři jsou na tom po odehraných třiceti zápasech tohoto ročníku ještě hůř, v soutěži není jediný tým, který by byl při hře v početní převaze zoufalejší. Změna k lepšímu nenastala ani po Roweově nástupu na střídačku místo na konci listopadu odvolaného hlavního kouče Gallanta. A šedesátiletý Američan je pořádně nasupený.

Foto: Alan Diaz, ČTK/AP

Trenér Floridy Tom Rowe radí na střídačce svým svěřencům.

Článek

„Je to trápení, o tom není žádných pochyb. Důvod je naprosto jednoduchý - strašně málo střílíme. Jsme na dně ligy a musíme to napravit," hřímal Rowe po úterní porážce 1:5 na ledě Minnesoty, v níž Panteři vyšli naprázdno ve všech pěti početních výhodách.

Statistiky hovoří jasnou řečí. Florida v této sezóně využila jen třináct přesilovek, její úspěšnost činí pouhých 12,6 procent. Suverénně nejhorší bilance ze všech týmů soutěže, vždyť ligový průměr činí 18,4 procent a třeba vedoucí Columbus má takřka 26 procent.

Dva zásahy Jágra, pak nic

Když Rowe na konci listopadu odvolal z funkce hlavního trenéra Gerarda Gallanta a dosadil se na jeho místo, čekalo se, že minimálně v přesilovkách se mužstvo zvedne. Jenže omyl. V osmi zápasech pod jeho vedením využilo jen dvě z osmadvaceti...

Bilance z posledních sedmnácti duelů vyznívá ještě tristněji - dva zásahy od Jaromíra Jágra, jeden od Jona Marchessaulta. Jinak nic. A Rowe už pomalu ztrácí trpělivost.

„Máme tu hráče na přesilovky, kteří na ně chodí a umějí je. Ale když to nepůjde s nimi, budeme muset najít nějaké jiné. Ty, kteří se toho zhostí a budou hrát přesilovky jednodušeji," varovně zdvihá prst, že Jágr ani další opory týmu nemají místo ve speciálních formacích garantované.

„Kluci musejí pochopit, že když chcete hrát NHL, musíte se předvést každý den. A ne pouze tehdy, když se na to zrovna cítíte," čertil se Rowe, jenž po přesunu na střídačku vyhrál jen dvě z osmi utkání.

Bilanci si může vylepšit už dnes, Florida se představí na ledě Winnipegu. Dočká se konečně přesilovkového probuzení?

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.