Hlavní obsah

Messier smeká před Jágrem: Chci být u toho, až mě překoná. Ale to už vlastně dávno dokázal

New York/Praha

Jeho třináct let dlouhé usazení na druhé příčce historické tabulky produktivity NHL se pomalu ale jistě chýlí ke konci. Hokejového útočníka Floridy Jaromíra Jágra totiž po asistenci v nočním utkání ve Winnipegu dělí už jen tři kanadské body, aby Marka Messiera vyrovnal. A dnes pětapadesátiletý Kanaďan říká, že v jeho očích ho česká 68 překonala už dávno.

Foto: Mary Altaffer, ČTK/AP

Jaromír Jágr s Markem Messierem na snímku z roku 2006.

Článek

Nejbližší příležitost bude mít kladenský odchovanec už dnes v noci, kdy Panteři končí trip na ledě Colorada. Do vánoční přestávky je pak ještě čekají tři domácí duely proti Buffalu, Bostonu a Detroitu.

„Není pochyb o tom, že bych u toho chtěl být osobně, pokud to jenom trošku půjde. Nevím, jestli mi to nakonec vyjde, ale rád bych Jaromírovi pogratuloval, až se na druhé místo dostane," říká Messier v rozhovoru pro nhl.com.

Historická tabulka produktivity NHL:
1.Wayne Gretzky2857 bodů
2.Mark Messier1887
3.Jaromír Jágr1884
4.Gordie Howe1850
5.Ron Francis1798

Jágrovi, se kterým se během své kariéry potkal v dresu NY Rangers v sezóně 2003-04, fandí. „Tak jako s pokorou sledoval Gordie Howe a ostatní hráči, když je překonával Wayne Gretzky, stejně tak na to teď koukám i já. Je to inspirace pro další generaci hráčů, nastaví jim to měřítko a snad je to i inspiruje, aby byli co nejlepší," přeje si šestinásobný vítěz Stanley Cupu a dvojnásobný držitel Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče sezóny NHL.

Nebýt tří sezón strávených v Kontinentální lize a rovněž tří výluk NHL, Messiera by Jágr přeskočil už mnohem dřív. To si dobře uvědomuje i rodák z Edmontonu. „V mých myšlenkách mě překonal už dávno. Celkový počet bodů, které nasbíral ve své profesionální kariéře, je ohromující," připomíná Messier.

Stejně jako Jágr, i on proslul svou dlouhověkostí. Vždyť s hokejem skončil v třiačtyřiceti, takže dobře ví, jak náročné je s přibývajícími lety držet krok s mladší generací. „Máte to mnohem těžší. Ale (Jágr) se vždycky udržoval v ohromné kondici, navíc se mu vyhýbala vážná zranění, což je vždycky klíč k tomu, abyste mohli hrát tak dlouho jako Jaromír," uvažuje Messier.

„Když ho na ledě pozoruju, jak pořád chce puk, je na něm silný a jak je pořád takřka všude, nezdá se mi, že je tu moc znamení, že by zpomaloval," uzavírá člen Síně slávy.

Reklama