Hlavní obsah

Je neuvěřitelné, co Jágr pořád dokáže, žasne Frolík

Praha/Calgary

Když v roce 2013 zvedl Michael Frolík nad hlavu se spoluhráči z Chicaga nad hlavu Stanley Cup, nejspíš ho nenapadlo, že od té chvíle nezažije, jak chutná výhra v zápase play off. Do nového roku si tak osmadvacetiletý hokejista Calgary přeje především postup do vyřazovací části. „V Kanadě by to mělo úplně jiný náboj, město by bylo poblázněné,“ věří vyhlášený specialista na oslabení.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Michael Frolík na archivním snímku s Ondřejem Pavelcem.

Článek

Zatím si s Flames nevedete špatně. V jednu chvíli jste vedli Pacifickou divizi a pořád se držíte na místech pro play off.

Měli jsme i šňůru šesti vyhraných zápasů v řadě, chtělo by to udělat nějakou další, ale jsme pořád ve hře, což je důležité. Vypadá to, že to bude vyrovnané zase až do konce základní části, stejně jako každý rok.

Minulá sezóna se Calgary moc nepovedla, cítíte teď změny k lepšímu?

Tou hlavní bylo, že se nám vyměnili všichni trenéři, pak přišel i útočník Brouwer a oba gólmani. Asi na nás zpočátku trochu ty změny dolehly, protože začátek jsme neměli tak dobrý. Ale už si to sedlo, systém máme zažitý a každý ví, co má dělat.

Co vy osobně? Pomohlo vám na startu sezóny, že jste byl rozehraný ze Světového poháru?

Je to možné, ti kluci, co tam byli, měli asi výhodu v herní praxi. Odehráli jsme o několik zápasů víc, než ti v kempu. Na začátku jsem se cítil asi nejlíp a párkrát mi tam něco spadlo. Teď se ale už pár zápasů nemůžu trefit.

Čím to je, že s Flames máte na cizích ledech druhou nejlepší bilanci v celé lize, zatímco doma jste až šestí od konce?

Je pravda, že doma, hlavně ze začátku, jsme nemohli skoro vyhrát, ale když chcete mít v NHL úspěch, tak doma musíte vyhrávat, abyste měli šanci to někam dotáhnout. V poslední době už je to trochu lepší, i když venku se nám hraje o něco líp. Nevím, jestli je to tím tlakem fanoušků. Na to se ale nedá vymlouvat, doma prostě musíme zabrat a pro ten druhý tým to musí být u nás těžké.

Jakou roli hraje nový kouč Gulutzan, který před pár lety vedl v Dallasu Jágra?

Myslím, že to je dobrej chlap po osobní stránce, což je důležitý. Vypadá, že je férovej. Kdo prostě hraje dobře, tak ho nechává hrát a zase naopak. Týmu prospívá a tak to snad bude pokračovat. *

Neměli jste nahnáno, když se zranil váš nejproduktivnější hráč Johnny Gaudreau a na tři týdny vypadl ze sestavy?

Když odstoupil, tak to nebylo nic příjemného. Od té doby jsme ale začali trochu víc vyhrávat a byla to i šance pro další kluky. Docela jsme se semkli a hlavně začal dobře chytat gólman, měli jsme vítěznou šňůru. Když se pak Johnny vrátil, tak hned dělal každý zápas body a to nám moc pomohlo. Snad mu ta forma vydrží.

Co jste jako Kladeňák říkal na to, že Jaromír Jágr poskočil v historické tabulce na druhé místo statistik před Marka Messiera? Je to pro vás v něčem inspirující?

Tak to nevím, já nikdy nebudu v takových číslech. Je to každopádně velký úspěch, být druhý nejlepší na světě je ohromný a to, co Jágr pořád dokazuje ve svých letech, je neuvěřitelné. Já se vždycky opakuju, ale myslím, že tak dlouho hrát vydrží málokdo a já mu jen přeju, aby to šlo ještě nějakou dobu dál. A ať překoná další rekordy.

Vy sám máte do nového roku hokejové přání?

Chci se s týmem podívat do play off. I kvůli tomu, že jsem to zažil a vím, jaké to je vyhrát Stanley Cup. Jaký je to nádherný pocit.

Svou zámořskou kariéru jste začal na Floridě a od té doby se stěhujete do čím dál větší zimy. Jaký je konec prosince v Calgary?

Měli jsme už kolem minus dvaceti, ale jsou tu docela výkyvy. Pak zase bylo kolem nuly, hodně se to houpe. Ve Winnipegu ale bývalo minus třicet stupňů tři měsíce v kuse každý den. Tady občas přijde oteplení a trochu se to změní, což je příjemnější. Ve Winnipegu to bylo mnohem extrémnější. Tam když fouklo, tak bylo minus 45. To už říkali, že na Marsu je lepší počasí než tam.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.