Hlavní obsah

Jágr změnil názor. Už nechce hrát do padesáti

Newark

Znovu se vrátil na místo, které v únoru 2015 opustil, když byl v NHL vyměněn na Floridu. Český hokejový útočník Jaromír Jágr nyní do Prudential Center, domácí haly New Jersey, zavítal se svými spoluhráči z Panthers, a po dopoledním předzápasovém rozbruslení jej okamžitě obklopili místní novináři. Pochopitelně požadovali, aby zavzpomínal na své rok a půl dlouhé angažmá u Ďáblů, stejně jako se chtěli ujistit, jestli legendární 68 stále touží hrát hokej až do padesáti, jak už dříve několikrát vyhlásila.

Foto: Mel Evans, ČTK/AP

Útočník Floridy Jaromír Jágr před brankářem New Jersey Corym Schneiderem.

Článek
Fotogalerie

„Bylo to bezva. Z osobního hlediska jsem zažíval dost dobrou sezónu, tu první. Skoro se nám povedlo dostat do play off, měl jsem rád styl, kterým jsme hráli," vracel se Jágr k sezóně 2013/14, v níž v dresu Devils posbíral 67 kanadských bodů, nejvíc od ročníku 2007/08, kdy válel za New York Rangers.

I pod tímto dojmem prodloužil s Ďábly o rok kontrakt, kouč Peter DeBoer na českou legendu sázel a Jágrovi zase seděl DeBoerův trenérský rukopis. Jenže uprostřed další sezóny dostal DeBoer padáka, na jeho místo usedl generální manažer Lou Lamoriello s Adamem Oatesem a Scottem Stevensem.

A Jágrův ice-time najednou začal klesat, na ledě se trápil a vše vyvrcholilo výměnou na Floridu. „Pak už to tak dobré nebylo, když Peter DeBoer musel skončit," přikyvuje Jágr.

Rowe: Vést Jágra? Nej událost mé trenérské kariéry

V týmu Panthers si kladenského odchovance velice cení. Nejen kvůli jeho hokejovému přínosu, ale i kvůli mentorskému přístupu k mladším spoluhráčům v kabině.

„Zajímá nás spousta jeho myšlenek a názorů, bereme si z nich zpětnou vazbu. Tenhle chlap je tak velký profesionál, nejspíš jeden z největších profesionálů, se kterými jsem kdy pracoval," rozplývá se Tom Rowe, generální manažer Floridy a od konce listopadu po odvolání Gerarda Gallanta i její hlavní trenér.

„Způsob, jakým se Jágr připravuje na tréninky, je neskutečný. Myslím, že spousta mladých kluků by se měla koukat, jak všechno dělá. Co se týká jeho koučování, zcela určitě jde o nejvýraznější událost mé trenérské kariéry," netají se Rowe, který byl před pondělním zápasem v New Jersey (Florida ho vyhrála 3:0) v uvolněné náladě.

Ty Jágrovy vlasy tak miluju, smál se kouč

V době, kdy mluvil s novináři, Jágr několikrát vyšel z kabiny, aby se pak do ní zase vrátil. S dlouhými vlasy, tak jak si jej fanoušci pamatují z angažmá v Pittsburghu, tentokrát ale svázanými do malého culíku. „Já ty jeho vlasy tak miluju, protože sám žádné nemám," rozchechtal se prostovlasý šedesátník.

A vysmátý nebyl pouze on. I Jágr, který se po slabším úvodu sezóny rozjíždí, nešetřil úsměvy. Když žurnalisty zajímalo, jestli stále platí jeho touha hrát hokej až do padesáti, potutelně se pousmál. „Budu hrát do pětapadesáti. Prostě jsem změnil názor. Jelikož se cítím dobře, pojedu až do padesáti pěti," šklebil se druhý nejproduktivnější hráč v historii NHL.

Jde jen o další z řady Jágrových žertíků? Možná. Jeho spoluhráči o tom ale přesvědčeni nejsou. Naopak soudí, že nestor, kterému bude za měsíc pětačtyřicet, klidně ještě může vydržet dalších deset let.

Trocheck: Bude hrát tak dlouho, jak jen bude chtít

„Bude hrát tak dlouho, jak jen bude chtít," soudí Jágrův parťák z první útočné formace Panterů Vincent Trocheck. „Pořád chodí po nocích individuálně trénovat. Když cítí, že může být lepší, jde prostě na led a maká. Když o tom přemýšlíte, zjistíte, že je to opravdu dobrá filosofie," neskrývá obdiv Trocheck.

„Dám vám rozhovor, až mi bude pětapadesát," rozloučil se pak Jágr s úsměvem od ucha k uchu s novináři.

Bude hrát Jaromír Jágr hokej do 55 let?
Ano
10,9 %
Ne
57,7 %
Ano, ale maximálně za Kladno
31,4 %
Celkem hlasovalo 28246 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.