Hlavní obsah

Tampa slavnostně vyvěsila dres svého útočníka. Vždy budu Bleskem, vzkázal

Tampa Bay

U stropu Amalie Arény, kde sídlí hokejový klub Tampa Bay Lightning, nově visí dres s číslem 26. Jako vyjádření pocty Martinu St. Louisovi už dvacet šestku neoblékne žádný hráč Tampy. „Vždy budu Bleskem,“ vzkázal hokejista v pátek fanouškům.

Foto: ČTK/AP

Martin St. Louis hovoří o své matce před fanoušky Tampy Bay.

Článek
Fotogalerie

Na slavnostním večeru hovořili komisionář NHL Gary Bettman, majitel klubu Jeff Vinik, generální manažer Blesků Steve Yzerman, trenér hostů z Columbusu John Tortorella, jenž St. Louise vedl v Tampě v letech 2000-2008, kapitán týmu Steven Stamkos a samozřejmě sám Martin St. Louis, jehož doprovodila manželka Heather, a synové Ryan, Lucas a Mason.

St. Louis mluvil k fanouškům zhruba dvacet minut. Velké poděkování směřoval ke svému někdejšímu spoluhráči Vincentu Lecavalierovi. „Když jsem hrál vedle tebe, připadal jsem si o deset centimetrů vyšší," řekl v narážce na svou nepříliš vysokou postavu.

Kdo je Martin St. Louis?
Vítěz Stanleyova poháru (2004)
Vítěz olympijských her (2014)
Vítěz Světového poháru (2004)
Držitel dvou stříbrných medailí z MS (2008, 2009)
Nejproduktivnější hráč MS (2009)
Držitel Lady Bing Trophy pro nejslušnějšího hráče NHL (2010, 2011, 2013
Vítěz kanadského bodování základní části NHL (2004, 2013)
Nejužitečnější hráč NHL (2004)
Držitel Ted Lindsay Award pro nejužitečnějšího hráče NHL podle členů NHLPA (2004)

Se 173 centimetry zpravidla slýcháte, že na hokej jste nevyrostli tak, jak by bylo potřeba. Také St. Louis si toto vyslechl nesčetněkrát, přesto ukázal, že i s takovýmito parametry můžete zanechat v NHL hodně hlubokou stopu.

V emotivním projevu, během něhož se sám neubránil slzám, vzpomenul i na svou matku, která před téměř třemi lety podlehla rakovině.

„Bohužel zde není jedna osoba. Přál bych si více než cokoli jiného, aby tady dnes večer byla: moje maminka," pronesl smutně. „Vím, že je tu dnes s námi. Vždy říkala: ´Ukaž jim, Marty, ukaž jim´. Myslím, mami, že jsme to zvládli."

Reklama

Související témata: