Hlavní obsah

Přichází jeho šance? Winnipeg povolal z farmy českého mistra světa

Winnipeg/Praha
Aktualizováno

Od začátku nového ročníku trpělivě čekal na farmě v Manitobě na svou šanci a ta nyní konečně přišla. Vedení hokejistů Winnipegu se dnes rozhodlo povolat do svého prvního týmu českého brankáře Ondřeje Pavelce. Mistr světa z roku 2010 by tak mohl odchytat svůj první zápas této sezóny NHL ve středu proti Arizoně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Ondřej Pavelec v dresu české hokejové reprezentace.

Článek

Winnipeg ztrácí v tabulce Západní konference na postupová místa do play off čtyři body a v poslední době se souží. A to nejen výsledkově, když prohrál poslední čtyři zápasy, ale i herně. Absence zraněného útočného tahouna Patrika Laineho, který od 7. ledna nehraje kvůli otřesu mozku, je velmi citelná.

Možná ještě víc to však Jets skřípe v defenzivě. Ve 47 zápasech inkasovali 145 gólů, horší bilanci má jen Philadelphii. Gólmani Connor Hellebuyck a Michael Hutchinson, na něž kouč Paul Maurice před sezónou vsadil na úkor Pavelce, tým v klíčových fázích zápasů nepodrželi.

Ondřej Pavelec na farmě v Manitobě:
Zápasy18
Úspěšnost zákroků91,7%
Průměr gólů na zápas2,78
Čistá konta0

„Diskutujeme o všech aspektech naší hry," nechtěl Maurice po pondělní porážce 2:5 přímo odpovědět na otázku, jestli nenastal čas povolat z farmy kladenského odchovance. Rezolutní „ne" však nezaznělo a uběhlo jen pár hodin a Winnipeg na svých stránkách oznámil, že se Pavelec připojuje k prvnímu týmu.

Pavelec, jenž v NHL během devíti sezón odehrál 371 zápasů, plnil posledních sedm ročníků ve Winnipegu (resp. Atlantě před přestěhováním klubu) roli brankářské jedničky. Před tím letošním jej ale klub zařadil na listinu volných hráčů, a jelikož si jej žádný jiný tým NHL nevybral, putoval na farmu do Manitoby v AHL.

Bilance gólmanů Winnipegu v této sezóně NHL
Connor HellebuyckMichael Hutchinson
Zápasy3420
Úspěšnost zákroků90,7%89,4%
Průměr gólů na zápas2,823,23
Čistá konta31

Za Moose v ní nastoupil k 18 zápasům, úspěšnost jeho zákroků činí 91,7% a průměr inkasovaných branek na zápas 2,78. Devětadvacetiletému gólmanovi běží poslední rok pětiletého kontraktu s Jets, který mu v tomto ročníku zajišťuje příjem 4,75 miliónu dolarů.

Reklama

Související témata: