Hlavní obsah

Konec Pavelcova pokoření! Vítězný český návrat do NHL po 10 měsících

Praha

Poznal výsluní, získal na mistrovství světa zlato, několikrát se stal hvězdou týdne NHL. Přesto si musel brankář Ondřej Pavelec na začátku sezóny sbalit výstroj a jít bojovat o šanci na farmě v Manitobě. V téměř třiceti letech návrat mezi ty, kteří teprve sní o slavné soutěži. Týdny trénoval, chytal a pořád žádná pozvánka do prvního týmu. Až před pár dny byl povolán na zápas s Arizonou. Postavil se do branky a vychytal Winnipegu výhru 6:3. Mohl si oddechnout. Zůstane už v prvním týmu?

Foto: Bruce Fedyck, Reuters

Brankář Ondřej Pavelec při své premiéře v letošním ročníku NHL.

Článek

„On šel mezi mladé, ve svém bodě kariéry to je pokořující věc, ale když přišel na to, jak s tím správně zacházet, dostal se zpátky sem nahoru," okomentoval návrat českého gólmana trenér Paul Maurice.

V nižší soutěží AHL odchytal Pavelec před svým návratem 18 zápasů, dosáhl na úspěšnost 91,7 procenta, nepřipsal si žádné čisté konto. Winnipeg po polovině základní části NHL nevynikal a brankáři Connor Hellebuyck a Michael Hutchinson neměli čísla, která by dávala vedení klid, přišel tedy čas pro mistra světa z roku 2010. Před utkáním s Arizonou odchytal poslední zápas v NHL 9. dubna 2016.

„Líbí se mi, jak tým odpověděl (na vývoj zápasu). Pokud je brankář povolán z AHL, nemůže od mužstva žádat víc. Kluci tvrdě bojovali, myslím, že si uvědomili, že to bude v první třetině těžké. Je to pěkný návrat, je fajn vyhrát při prvním zápase, to je jisté," citoval Pavelce server nhl.com.

Kladenský rodák si připsal 30 zákroků a dosáhl na úspěšnost přes 90% a byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu. A to i díky zákroku, který byl po utkání v zámoří vyzdvihován jako top ze souboje s Arizonou. Pavelec byl už překonán, téměř celá branka odkrytá, stačil jen nastavit hůl. Puk ji trefil a šel mimo branku. Nešťastným střelcem byl Radim Vrbata.

Bude chytat i příště?

„Byla to svým způsobem moje chyba, protože jsem neudržel dorážku. Následný zákrok už byl o štěstí, ale je to hezký, vypadá to dobře," přiznal spokojený gólman, kterému tento rok končí pětiletá smlouva s Jets. Ta mu v této sezóně zaručuje příjem 4,75 miliónu dolarů. V následujících týdnech půjde Pavelcovi o budoucnost.

První krok zvládl, je zpět v NHL, comeback se vydařil. Bude chytat i příště?

„Ach, je brzy. Máme šest zápasů v devíti dnech. Vezmeme si den volna, ale on se cítí dobře, my máme dobrý pocit. Pravděpodobně toho moc měnit nebudeme," nastínil trenér Maurice.

Reklama

Související témata: