Hlavní obsah

Gól nedal už přes měsíc, co se děje s Pastrňákem? Takové tempo nemohl vydržet, říká kouč

Zažíval vynikající vstup do sezóny, sázel gól za gólem a ještě v polovině prosince kraloval tabulce střelců celé NHL. Jenže od té doby se český hokejový útočník Bostonu David Pastrňák zasekl. Na branku čeká už patnáct duelů a mnozí zámořští experti se ptají, co se s havířovským odchovancem děje. Kouč Bruins Claude Julien ale nepanikaří a dvacetileté křídlo hájí.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

Útočník Bostonu David Pastrňák.

Článek

Pastrňák v prvních šestadvaceti utkáních ročníku nastřílel 19 branek, ovšem ta poslední je stará už více než měsíc. Od té doby přišel patnáctizápasový půst a propad v tabulce kanonýrů na čtrnácté místo.

„Jeho start do sezóny byl opravdu žhavý. Myslím si ale, že úplně každý si uvědomoval, že takové tempo mu nemůže vydržet celou sezónu," říká Julien.

„Párkrát ho navíc zastavilo zranění nebo disciplinární trest. Právě takové věci vás můžou trošku přibrzdit," poukazuje nejen na dvouzápasovou suspendaci ale i několik vynechaných prosincových duelů kvůli chirurgickému zákroku na pravém lokti.

Mladí kluci se musejí naučit, co v takových situacích

Julien však Pastrňáka hájí. Gólově se sice účastník loňského Světového poháru neprosazuje, asistence ale sbírá; v posledních osmi zápasech si jich připsal sedm. „Body sbírá, takže to není tak, že by byl najednou neproduktivní. Prostě jenom góly nepřicházejí tak lehce," tvrdí Juilen.

„Mladí kluci se musejí nějak naučit, jak se s takovými situacemi vypořádat. Já tu jsem pak od toho, abych ho povzbudil nebo mu možná ukázal pár dalších věcí," soudí šestapadesátiletý trenér, jenž si i nadále pochvaluje Pastrňákovu morálku.

„Nemůžu říct, že jsme s ním teď nespokojení, protože tak tomu ve skutečnosti není. Pořád tvrdě maká a snaží se. K hokeji prostě patří, že vám to tam někdy přestane padat," nevzrušuje se Julien.

Reklama

Související témata: