Hlavní obsah

Hvězdy NHL se představují v Los Angeles. Češi hrát nebudou. Tortorellu nahradí Gretzky

Los Angeles

Po 23 letech se uskuteční Utkání hvězd NHL bez české účasti. Tradiční prestižní exhibice se koná o víkendu v Los Angeles a naposledy nebyl žádný zástupce z tuzemska na All Star v roce 1994 v newyorské Madison Square Garden. Loni v Nashvillu zastupoval český hokej pouze Jaromír Jágr. Na akci je i letos, ale jen jako účastník vyhlášení stovky nejlepších hráčů historie letos už stoleté soutěže.

Foto: Chris O'Meara, ČTK/AP

Brankář Montrealu Carey Price (31), který nebude chybět na Utkání hvězd, čelí na ilustračním snímku ataku Ondřeje Paláta (18) z Tampy.

Článek

Právě Jágr se měl zúčastnit Utkání hvězd i před 23 lety a dokonce byl v hlasování fanoušků vybrán do zahajovací sestavy, ale tehdejší opora Pittsburghu se musela omluvit kvůli zranění. Že by se žádný Čech nedostal do nominace na All Star Game, se tak v této sezoně stalo poprvé od roku 1991.

Proti původní nominaci hráčů nastala jedna změna. Kvůli zranění se v Kalifornii nepředstaví ruský útočník Jevgenij Malkin z Pittsburghu a jeho místo ve výběru Metropolitní divize zaujal Cam Atkinson z Columbusu. Z rodinných důvodů se nezúčastní trenér Columbusu John Tortorella, který měl stát právě na lavičce Metropolitní divize.

Nahradí ho legendární Wayne Gretzky. Trenér Columbusu Tortorella se omluvil z All Star víkendu kvůli tomu, že jeho syn má nemocného psa. Americký kouč už vynechal ve čtvrtek poslední utkání Blue Jackets před pauzou na ledě Nashvillu.

Vedení soutěže našlo za Tortorellu více než slušnou náhradu v Gretzkém, který je s 2857 body podle všeho nepřekonatelným rekordmanem NHL. Šestapadesátiletý Kanaďan, jenž osm let aktivní kariéry strávil právě v Los Angeles, se na lavičku vrátí po téměř osmi letech. V letech 2005-2009 byl v NHL trenérem Phoenixu.

Od loňska se hraje exhibice v novém formátu. Týmy nastupují s třemi hráči v poli a utkávají se ve dvacetiminutových zápasech. O finále budou hrát Atlantická divize s Metropolitní a Centrální s Pacifickou. V případě nerozhodného stavu po dvou desetiminutových poločasech rozhodnou o vítězi samostatné nájezdy. V předešlých letech se hrály vždy klasické 60 minut trvající zápasy mezi dvěma výběry.

Los Angeles hostí Utkání hvězd po 15 letech. Dovednostní soutěže jsou na programu v noci ze soboty na neděli od 1:00 SEČ a samotný zápas začne v neděli v 21:30 SEČ. Obě události vysílá program Nova Sport1.

Nominace na Utkání hvězd NHL v Los Angeles:
Atlantická divize:
Brankáři: Carey Price - kapitán (Montreal), Tuukka Rask (Boston); obránci: Victor Hedman (Tampa Bay), Erik Karlsson (Ottawa), Shea Weber (Montreal); útočníci: Nikita Kučerov (Tampa Bay), Brad Marchand (Boston), Auston Matthews (Toronto), Frans Nielsen (Detroit), Kyle Okposo (Buffalo), Vincent Trocheck (Florida).
Metropolitní divize:
Brankáři: Sergej Bobrovskij (Columbus), Braden Holtby (Washington); obránci: Justin Faulk (Carolina), Seth Jones (Columbus), Ryan McDonagh (NY Rangers); útočníci: Sidney Crosby - kapitán (Pittsburgh), Taylor Hall (New Jersey), Alexandr Ovečkin (Washington), Wayne Simmonds (Philadelphia), John Tavares (NY Islanders), Cam Atkinson (Columbus).
Centrální divize:
Brankáři: Corey Crawford (Chicago), Devan Dubnyk (Minnesota); obránci: P.K. Subban - kapitán (Nashville), Duncan Keith (Chicago), Ryan Suter (Minnesota); útočníci: Patrick Kane, Jonathan Toews (oba Chicago), Patrik Laine (Winnipeg), Nathan MacKinnon (Colorado), Tyler Seguin (Dallas), Vladimir Tarasenko (St. Louis).
Pacifická divize:
Brankáři: Martin Jones (San Jose), Mike Smith (Arizona); obránci: Brent Burns (San Jose), Drew Doughty (Los Angeles), Cam Fowler (Anaheim); útočníci: Connor McDavid - kapitán (Edmonton), Jeff Carter (Los Angeles), Johnny Gaudreau (Calgary), Bo Horvat (Vancouver), Ryan Kesler (Anaheim), Joe Pavelski (San Jose).

Reklama