Hlavní obsah

Dvě tváře Pastrňáka v NHL. Gólový apetit vyměnil za jinou sérii

Kometa, která vletěla do této sezóny NHL. To byl dvacetiletý útočník Bostonu David Pastrňák. Oslnil. První zápas a hned z toho byly čtyři body za dva góly a dvě asistence. Odstartoval ročník, kde český reprezentant udivoval. I když si prožil bodovou krizi, vrací se. Ale jinak, sbírá body v opačném poměru. Dosavadních jeho 47 zápasů se dá rozdělit na dvě části. Pastrňák gólový a Pastrňák asistující.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Radost Davida Pastrňáka, letos si ji užil už dost, daří se mu.

Článek

Do 10. prosince vstřelil 18 gólů a připsal si 6 přihrávek. Od té doby 2 góly a 15 asistencí. Ty poslední proti Washingtonu. Dosáhl na tři, Boston přesto prohrál 3:5.

„Je to vždy o vaší hlavě, kluci mi pomáhají a snaží se mě podporovat po celou dobu. Je pěkné dát gól, zvláště, když je vítězný," citoval server nhl.com druhého nejproduktivnějšího hráče Bostonu minulý týden. Po delší době gólová trefa, těch má Pastrňák v posledních týdnech jako šafránu.

Ačkoliv bojoval o čelo střelců, bez vstřeleného gólu byl útočník dokonce 17 zápasů, a to od poloviny prosince do 22. ledna. Bez bodu prožil v sezóně i sérii sedmi utkání. Druhá polovina prosince byla bídná.

Naopak ale zažil i časy, kdy zářil. Samotný vstup do sezóny byl ohromující. V prvním utkání vstřelil dva góly a připsal si i dvě asistence. Přelom října a listopadu - 5 gólů v pěti utkáních. Už také ví, jak chutná pětizápasová šňůra, ve které boduje. Tu zažil letos už dvakrát.

Ve dvaceti druhý nejproduktivnější Čech

Ano, Pastrňák prožívá nejpovedenější ročník v NHL. Hraje třetí, už teď si výrazně polepšil. Více zápasů, gólů, asistencí. „Měl skvělý start do sezóny, ale tohle tempo nejde vydržet celou dobu. Je mladý," okomentoval druhého nejproduktivnějšího hráče týmu kouč Bruins Claude Julien.

Odehrál tři zápasy, vstřelil čtyři góly, na dva nahrál, v kanadském bodování byl třetí, v +/- bodech se dělil o první příčku. Takový měl rodák z Havířova vstup do sezóny. „Určitě jsem zmužněl, což jsem potřeboval. V první sezóně jsem byl hrozně malinký. Nastupuju pravidelně proti nejlepším hráčům na světě, takže se zlepšuju každým zápasem," řekl Pastrňák na startu sezóny. A měl pravdu.

Nyní je druhým nejproduktivnějším Čechem v lize za Jakubem Voráčkem z Philadelphie. I když už není kometou, stále prožívá skvělé hokejové měsíce. Kdo by nechtěl být v první dvacítce střelců NHL a v třicítce bodování. Jeho body teď ale nejsou na prvním místě, hlavní je probojovat se s Bostonem do play-off, kde se bude bojovat o slavný Stanley Cup. Tam může opět kometa zazářit.

Reklama

Související témata: