Hlavní obsah

Po deseti letech v NHL zažil český gólman jedno překvapivé poprvé. Teď se na jeho hlavu valí chvála

Nejlepší zápas po návratu do NHL? Podle čísel určitě. Brankář Ondřej Pavelec vychytal Winnipegu vítězství 4:3 nad Dallasem. Dokázal vyřešit 39 pokusů soupeře. Ve svém šestém utkání sezóny v prvním týmu si připsal téměř 93% úspěšnost zákroků. Nejvyšší číslo v tomto ročníku. „Skvěle četl hru, sledoval puk. Byl nejlepším hráčem na ledě,“ byl spokojený trenér Paul Maurice.

Foto: Jerome Miron, Reuters

Český brankář Ondřej Pavelec a obránce Dustin Byfuglien oslavují výhru Winnipegu na ledě Dallasu.

Článek

Dvě výhry, dvě porážky, dvě výhry. Takové vlnobití zatím za sebou nechal Pavelec od doby, kdy byl vytažen zpět do prvního týmu. Od začátku nového ročníku NHL devětadvacetiletý gólman chytal a čekal na farmě v Manitobě. Pozvánka mezi elitu přišla v polovině ledna.

V nižší soutěži AHL odchytal Pavelec před svým návratem 18 zápasů, dosáhl na úspěšnost 91,7 procenta. "Šel mezi mladé, ve svém bodě kariéry to je pokořující věc, ale když přišel na to, jak s tím správně zacházet, dostal se zpátky sem nahoru," řekl k jeho návratu kouč.

V Dallasu byl vyhlášen třetí hvězdou večera, musel řešit několik ošemetných situací. Jednou byl i nečekaný nájezd při přesilovce pět na tři. Proti němu se vydal obávaný kanonýr Jamie Benn. Neuspěl.

Pavelec se dočkal pochvaly

„Stalo se to tak rychle. Tohle bylo patrně poprvé v mé kariéře při hře pět na tři. „Nečekal jsem to, prostě jsem čekal na jeho pohyb. Myslím, že jsme byli oba trpěliví, oba jsme čekali, co udělá ten druhý," řekl pro server nhl.com Pavelec.

„Kluci hodně blokovali, byl to opravdu vyrovnaný zápas. Abyste vyhráli, musíte mít i štěstí," dodal český gólman, který získal slova uznání od spoluhráče a od jednoho z nejlepších střelců NHL. Mark Scheifele vstřelil Dallasu dva góly a je třetím v pořadí střelců NHL, tři góly před ním je lídr Sidney Crosby.

„Je zřejmé, že hraje v lize dlouhou dobu. Je si jistý, je to dozadu trochu uklidňující, když je zpátky," řekl také Scheifele, šestý hráč kanadského bodování zámořské soutěže.

Reklama

Související témata: