Hlavní obsah

Serena a Roger příkladem pro mě? To oni by se spíš měli inspirovat mnou, vypálil Jágr

Florida/Praha

Právě dokončil trénink před zápasem NHL na ledě San Jose, když se kolem něj v šatně vyrojilo klubko novinářů. Musel to čekat, vždyť ve středu se dožívá pětačtyřicátých narozenin. Český hokejový útočník Floridy Jaromír Jágr žádosti o rozhovor neodmítl, byť interview trvalo jen krátce. Přítomné žurnalisty přesto znovu dokázal rozesmát.

Foto: Profimedia.cz

Jaromír Jágr hraje v NHL i v pětačtyřiceti letech. A stále rozdává hokejovou radost.

Článek

V minulé sezóně se Jágr stal nejstarším hráčem NHL, který dokázal zaznamenat alespoň padesát bodů, vstřelit minimálně pětadvacet branek a rovněž se stát lídrem klubové produktivity Panterů. Obdivuhodná dlouhověkost, proto i zámořské novináře zajímalo, jestli kladenský odchovanec nečerpá energii u posledních vítězů tenisového Australian Open Rogera Federera (35) a Sereny Williamsové (36).

„To oni by spíš měli být inspirováni mnou," rozesmál se Jágr vpředvečer svých narozenin.

„Pokud se talentovaní a šikovní sportovci v jakémkoliv sportu rozhodnou, že budou makat tvrdě jako žádný jiný, pak můžou hrát věčně. Vždycky budou mít náskok a výhodu, kterou neztratí. Ale nemůžete si vzít den volna. Jakmile si ho jednou vezmete, tu výhodu velmi rychle ztratíte," říká s 1899 kanadskými body druhý nejproduktivnější hráč historie NHL.

Rychlost Jágr vyvažuje přednostmi

Tempu nejslavnější hokejové ligy světa stačí i v pokročilém věku, přestože v probíhajícím ročníku z nastaveného tempa trochu slevil. I tak je s 31 body třetím nejproduktivnějším hráčem Panterů v sezóně.

Navzdory tomu, že rychlost už není jeho doménou. Mnohem víc ale začal využívat zkušeností a hokejové inteligence. „Když máš puk na hokejce, jsi to právě ty, kdo rozhoduje o tom, jakou rychlostí se právě teď bude hra ubírat," nechává Jágr nahlédnout do své kuchyně.

Kromě přínosu na ledě se na Floridě snaží být prospěšný i svým mladším spoluhráčům, kterým dennodenně předává své rady a postřehy.

Proč by měly děti poslouchat rodiče?

„Můžeš jim ušetřit jejich čas, aby si nemuseli vším procházet na vlastní kůži. Proto by mladí kluci měli naslouchat těm starším. Stejně jako by děti měly poslouchat svoje rodiče, protože ti už stejné situace zažili. Pokud poslouchat nebudou, nic špatného se nestane. Ale neušetříte si čas," předává legendární 68 poselství mladší generaci.

A když k němu na závěr už tradičně přiletěla otázka, jak dlouho ještě se ještě se svými moudry hodlá s mlaďasy podělovat, Jágr se jen usmál a prohrábl si své šedivějící strniště. „Nepřemýšlím o tom. Protože jakmile na to začnete myslet, je to podle mě první krok k hokejovému důchodu," pravil čerstvý pětačtyřicátník.

Soudě podle jeho vůle a elánu se zdá, že NHL si jednu ze svých největších legend bude užívat ještě hodně dlouho.

Reklama

Související témata: