Hlavní obsah

Sekunda a zrodil se hrdina. Český brankář a sladká premiéra v NHL

Praha

I jedna sekunda z vás může udělat hrdinu. Navíc, když je závěrečná. Velké emoce zažil při své premiéře v NHL český brankář Marek Langhamer v dresu Arizony. V poslední sekundě šedesáté minuty zlikvidoval velkou šanci Vatanena, který měl polovinu branky prázdnou. Rychlý přesun, beton na správném místě a spoluhráči mu mohli děkovat. „Přesunul jsem se, měl jsem i dost štěstí, abych to zachránil,“ citoval server nhl.com pardubického odchovance. Anaheim prohrál 2:3.

Foto: Matt Kartozian, Reuters

Ryan Getzlaf (není na snímku) z Anaheimu překonává Marka Langhamera (30) v bráně Arizony. Na snímku jsou dále Ryan Kesler (17) a Corey Perry (10).

Článek

Dlouho očekávaný hokejový okamžik pro Čecha přišel ve 45. minutě zápasu. Rodák z Moravské Třebové šel do branky, vkročil na scénu největšího hokejového divadla. Moc času nechybělo a mohl si připsat nulu. Až sedmadvacet sekund před koncem šedesáté minuty ho překonal při power-play Ryan Getzlaf. Tady poprvé poznal hořkost gólu v NHL. Za chvíli bylo vše jinak.

„Děkuji za příležitost, kterou jsem dostal. Je těžké do toho skočit, kluci ale hráli skvěle, jsem šťastný, že jsem mohl chytat," řekl juniorský reprezentant, který by si rád připsal více minut, zápasů v nejsledovanější hokejové soutěži. Posledním zákrokem večera určitě zanechal dojem.

„Tvrdě makám, samozřejmě jsem šťastný, že jsem chytal. Budu pokračovat v tom, co dělám každý den několik posledních let. Potřebuji hrát podobné zápasy, budu rád, když odehraju další v NHL," pověděl také Langhamer, který poslední tři sezóny chytal v nižších zámořských soutěžích.

Celkem si debutant připsal sedm úspěšných zákroků, v brance strávil více než patnáct minut a úspěšnost zákroků měl 87,5 procent. „Mám velkou radost, že jsme vyhráli." „Skočil tam poprvé a odvedl dobrou práci," pochválil premiéru Langhamera trenér Dave Tippett.

Reklama

Související témata: