Hlavní obsah

Elitní Rakušan je Jágrovým spoluhráčem, kanadská legenda se znovu stěhuje

Chicago
Aktualizováno

Krátce před vypršením přestupního termínu v NHL změnil podle očekávání dres Thomas Vanek. Třiatřicetiletý Rakušan s československými předky, který v zámoří hrál za Buffalo, New York Islanders, Montreal i Minnesotu, posílí útočnou vozbu Floridy a a stane se novým spoluhráčem Jaromíra Jágra a Jakuba Kindla. Opačným směrem do Detroitu míří obránce Dylan McIlrath a volba ve třetím kole letošního draftu. Působiště mění i kanadská legenda Jarome Iginla z Colorada. Další štací letos čtyřicetiletého kanonýra za splněním snu, jímž je konečně pozvednout nad hlavu Stanley Cup, budou Los Angeles Kings.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

Křídelní útočník Thomas Vanek už dres Detroitu oblékat nebude, stěhuje se na Floridu.

Článek

Pátý hráč draftu z roku 2003 Vanek se upsal Red Wings loni na rok s příjmem 2,6 miliónu dolarů poté, co ho z kontraktu vykoupila Minnesota. Za Detroit, jemuž zůstane polovina částky na Rakušanův plat započítána pod platovým stropem, odehrál 48 utkání, v nichž si připsal 38 bodů za 15 gólů a 23 asistencí. Rudým křídlům přesto reálně hrozí, že skončí jejich šňůra 25 sezón v řadě, v nichž dokázali postoupit do bojů o Stanleyův pohár.

Syn slovenské matky a českého otce a účastník Světového poháru v Torontu, kde hrál za Výběr Evropy, v základní části NHL na kontě 865 utkání a 687 bodů díky 331 brankám a 356 nahrávkám. V play off stihl za 63 duelů 34 bodů (20+14).

Čtyřiadvacetiletý McIlrath začínal ročník v New York Rangers, poté se přesunul na Floridu, ale působil především na farmě. Celkem má v NHL odehráno 44 utkání, třikrát skóroval, na dva góly přihrál.

Oduya se vrací tam, kde dvakrát vyhrál Stanley Cup

Další bek Johnny Oduya se vrací do Chicaga, s nímž v letech 2013 a 2015 získal Stanleyův pohár. Blackhawks získali pětatřicetiletého Švéda z Dallasu výměnou za útočníka Marka McNeilla a právo výběru ve čtvrtém kole draftu v roce 2018. Oduya podepsal se Stars před dvěma roky jako nechráněný volný hráč dvouletý kontrakt celkem na 7,5 miliónu dolarů.

Oduya v této sezóně sehrál 37 zápasů a připsal si sedm bodů za gól a šest asistencí. V nedělním utkání proti Bostonu (3:6) se vrátil do sestavy po zranění kotníku, které utrpěl 17. ledna.

Bývalý hráč New Jersey a Atlanty/Winnipegu má na kontě v NHL celkem 783 zápasů a 180 bodů za 36 gólů a 144 přihrávek. Ve 102 duelech play off zaznamenal 28 bodů za šest branek a 22 asistencí.

Čtyřiadvacetiletý McNeill působil celou sezónu na farmě v Rockfordu v nižší AHL a v NHL sehrál dosud jediný zápas v minulém ročníku.

Dán Hansen bude spoluhráčem Hertla v San Jose

Dánský útočník Jannik Hansen mění v NHL poprvé dres. Z Vancouveru, za který hrál od sezóny 2006/07, byl vyměněn do San Jose za ruského hokejistu Nikolaje Goldobina a volbu ve čtvrtém kole letošního draftu.

Brzy jednatřicetiletý Hansen v této sezóně kvůli zranění kolena odehrál jen 28 zápasů, v nichž si připsal 13 bodů za šest branek a sedm asistencí. Má před sebou ještě rok ze čtyřletého kontraktu na 10 milionů dolarů.

Účastník Světového poháru v Torontu, kde s výběrem Evropy postoupil až do finále, má v základní části NHL odehráno 565 utkání s bilancí 235 bodů za 105 gólů a 135 nahrávek. V minulém ročníku nastřílel 22 branek, nejvíce v kariéře. V play off má na kontě 64 duelů a 18 bodů (7+11).

Jednadvacetiletý útočník Goldobin odehrál v této sezoně jen dva zápasy. Celkem zatím zasáhl do 11 utkání NHL a připsal si gól a přihrávku.

Ottawa nabíjí útok, získala dvě posily

Ottawa, která bojuje o účast v play off NHL, získala útočníky Viktora Stalberga z Caroliny a Chrise DiDomenica ze švýcarského Langnau. Za švédského hokejistu Stalberga obětovali Senators volbu ve třetím kole letošního draftu. Kanaďan DiDomenico, který dosud v NHL nehrál, s klubem podepsal dvouletý kontrakt.

Jednatřicetiletý Stalberg nastoupil v sezoně zatím do 57 utkání, vstřelil devět branek a přidal tři nahrávky. V NHL oblékal také dres Toronta, Chicaga, s nímž v roce 2013 vyhrál Stanley Cup, Nashvillu a New Yorku Rangers. Při roční smlouvě na 1,5 milionu dolarů se může stát po sezoně nechráněným volným hráčem.

Osmadvacetiletého DiDomenica draftovalo v roce 2007 v šestém kole Toronto, ale šance v NHL se dosud nedočkal. Od konce sezony 2013/14 oblékal dres Langnau, jako člen kanadského týmu vyhrál poslední dva ročníky Spenglerova poháru.

Rangers chtějí vyztužit obranu

Obránce Brendan Smith mění poprvé v kariéře v NHL působiště. Osmadvacetiletý hokejista, kterého v roce 2007 draftoval Detroit, bude hrát za New York Rangers. Jezdci ho získali za volbu ve třetím kole letošního draftu a výběr ve druhém kole draftu v příštím roce.

Smith nastoupil v tomto ročníku do 33 zápasů a připsal si dva góly a tři nahrávky. Celkem má na kontě v základní části 291 zápasů a 67 bodů (15+52). Ve 27 play off zaznamenal dvě trefy a čtyři asistence.

Po sezoně se má stát nechráněným volným hráčem. Podle TSN však mají Rangers zájem udržet ho.

Edmonton získal centra Desharnaise z Montrealu

Hokejisty Edmontonu posílil střední útočník David Desharnais z Montrealu výměnou za obránce Brandona Davidsona. Třicetiletému Desharnaisovi končí po této sezoně čtyřletý kontrakt na 14 milionů dolarů a může se stát 1. července nechráněným volným hráčem.

Desharnais, který je ceněný díky své úspěšnosti na vhazování, si v této sezoně připsal ve 31 zápasech 10 bodů za čtyři branky a šest asistencí. Dosud hrál v NHL jen za Montreal, v jehož dresu sehrál 435 utkání v základní části a připsal si 250 bodů za 79 tref a 171 přihrávek. Ve 38 utkáních play off nasbíral 13 bodů za tři trefy a 10 asistencí.

Pětadvacetiletý Davidson si v tomto ročníku v dresu Oilers připsal ve 28 duelech jednu asistencí. V NHL sehrál 91 utkání a zaznamenal 13 bodů za pět gólů a osm přihrávek.

King už nebude hrát za Krále

Dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru Dwight King už nebude hrát za Los Angeles, kde strávil celou dosavadní kariéru. Novým působištěm sedmadvacetiletého útočníka je slavný Montreal. Canadiens za něho obětovali volbu ve čtvrtém kole draftu v příštím roce, která však bude ještě upřesněna.

King, jehož příjem v této sezóně je těsně pod hranicí dvou miliónů dolarů, se v létě může stát nechráněným volným hráčem. Dosud odehrál během ročníku 63 utkání a nastřádal 15 bodů (8+7). Bilanci v základní části NHL tak posunul k 348 zápasům a 108 bodům za 52 gólů a 56 asistencí. V 69 vystoupeních během play off dal 10 branek a na dalších 15 nahrál.

Vyjde mu útok na Stanleyův pohár?

Zkušený kanadský kanonýr Jarome Iginla posílil v NHL pro boj o play off Los Angeles. Kings získali devětatřicetiletého dvojnásobného olympijského vítěze z let 2002 a 2010 z Colorada za možný výběr ve čtvrtém kole draftu v roce 2018. Iginla v roce 2014 uzavřel jako volný hráč s Avalanche tříletý kontrakt celkem na 16 miliónů dolarů, který mu po této sezóně skončí.

Iginla si v tomto ročníku připsal v 61 zápasech jen 18 bodů za osm branek a 10 asistencí a prožívá bodově nejhorší sezónu v kariéře. Podle kanadské televizní stanice SN bude i po výměně Colorado nadále platit polovinu jeho platu. Právo výběru na draftu za něj ani nemusí dostat, pokud Kings nepostoupí do play off a pokud s nimi Iginla neprodlouží smlouvu.

Převážnou část kariéry strávil Iginla v Calgary, které opustil až po 16 sezónách na konci března 2013, kdy zamířil do Pittsburghu. Hned po sezóně se stěhoval na rok do Bostonu, pak odešel do Colorada. Na kontě má v NHL 1535 zápasů a 1291 bodů za 619 gólů a 672 přihrávek. V 81 duelech play off zaznamenal 68 bodů za 37 gólů a 31 asistencí.

Iginla je i mistrem světa z roku 1997 a o sedm let později triumfoval i na Světovém poháru. Na zisk Stanleyova poháru ale stále marně čeká. Ve sbírce má Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče NHL z roku 2002 i Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce z let 2002 a 2004.

Los Angeles je v Západní konferenci o bod za postupovými pozicemi pro play off. Colorado jako nejhorší tým soutěže nemá na účast v bojích o Stanleyův pohár naději.

Streit za Filppulu, Tampa ho ale poslala do Pittsburghu

Obránce Mark Streit se stěhuje z Philadelphie přes Tampu Bay do Pittsburghu. Lightning za devětatřicetiletého Švýcara obětovali finského útočníka Valtteriho Filppulu a práva ve čtvrtém a sedmém kole letošního draftu, ale hned jej následně vyměnili do týmu obhájce Stanleyova poháru za volbu ve čtvrtém kole draftu v příštím roce.

Streit s Flyers podepsal před sezónou 2013/14 čtyřletý kontrakt celkem na 21 miliónů dolarů a musel podle klauzule s výměnou souhlasit. V červenci se může stát nechráněným volným hráčem. V této sezóně si připsal v 49 zápasech 21 bodů za pět branek a 16 asistencí. Bývalý hráč Montrealu a New York Islanders celkem v NHL sehrál 765 utkání a nasbíral 428 bodů za 95 branek a 333 přihrávek. V 31 duelech play off přidal 13 bodů za čtyři góly a devět asistencí.

Dvaatřicetiletý Filppula bude pod smlouvou až do konce příští sezóny, protože v roce 2013 uzavřel pětiletý kontrakt na 25 miliónů dolarů. Měl také klauzuli, že nesmí být vyměněn, pokud k tomu nedá souhlas. V 59 utkáních v tomto ročníku nasbíral 34 bodů za sedm branek a 27 asistencí. Bývalý hráč Detroitu má na kontě v NHL 775 utkání a 422 bodů za 152 gólů a 270 přihrávek. Ve 152 kláních v play off nasbíral 79 bodů (24+55). V roce 2008 získal s Detroitem Stanleyův pohár.

Pittsburgh naopak opouštějí útočník Eric Fehr a obránce Steve Oleksy, kteří zamířili do Toronta za beka Franka Corrada.

Reklama

Související témata: