Hlavní obsah

Hokejová esa pod pěti kruhy? Olympiáda pro nás nemá žádný přínos, vypálil šéf NHL

Dočkají se fanoušci i pošesté za sebou startu nejlepších hokejistů z NHL pod pěti kruhy? Čím dál víc se jeví jako pravděpodobnější, že nikoliv. Vedení zámořské soutěže totiž do svých plánů pro nadcházející sezónu zimní olympijské hry 2018 v jihokorejském Pchjongčchangu nezahrnulo.

Foto: Profimedia.cz

Komisionář NHL Gary Bettman.

Článek

„Mohlo by se to změnit, pokud by v určitém bodě nastal dramatický zvrat událostí," prohlásil komisionář NHL Gary Bettman.

Jenže příliš tomu nevěří. „Nenastal žádný posun. Nejsou naplánované žádné schůzky mezi NHL, Mezinárodním olympijským výborem, Mezinárodní hokejovou federací anebo Hráčskou asociací NHL," krčí rameny šéf Bettman.

Mezi majiteli klubů NHL převládá názor, že už nechtějí kvůli hrám na více než dva týdny přerušit soutěž. A dalším problémem jsou rovněž náklady na pojištění a cestování hráčů na olympiádu.

Mezinárodní olympijský výbor je totiž odmítl krýt tak, jak to činil na předchozích pěti olympijských hrách. Výdaje na těch posledních v Soči činily čtrnáct miliónů dolarů, v Pchjongčchangu by mělo jít o miliónů deset (zhruba 251 miliónů korun).

Fasel chce mít jasno do května

„Faktem prostě je, že pokud se nepokryjí náklady na cestu a pojistky hokejistů pro případ jejich zranění, není se o čem bavit," říká Bettman rezolutně. Prezident Mezinárodní hokejové federace René Fasel sice ubezpečuje, že potřebné prostředky sežene, jenže je velkou otázkou, nakolik je to reálné.

Podle Bettmana navíc posledních pět olympiád s účastí borců ze zámoří nepřineslo klubům finanční zisk, ale naopak ztrátu. „Přínos zimních olympijských her, s výjimkou těch, které se konaly na severoamerickém kontinentu (v Salt Lake City v roce 2002 a ve Vancouveru o osm let později), nebyl pro náš byznys žádný. V případě těch dvou zmíněných měst se zájem lidí o olympijský turnaj zvýšil i proto, že se týmy Kanady a Spojených států dostaly daleko," bilancuje.

Vedení NHL dosud nestanovilo termín, dokdy chce znát definitivní verdikt. Fasel však věří, že jasno bude do květnového světového šampionátu.

Reklama