Hlavní obsah

Šokující zpověď irského hurlera o NHL: dvacet piv a holky jako lék na krizi

Dublin/Praha

V rámci reality show s názvem Nejtěžší výměna dostal příležitost poznat, jak funguje život profesionálních hokejistů působících ve Vancouveru v NHL. Čtyřiadvacetiletý Ir Lee Chin, který ve své rodné zemi hraje hurling, svými nabytými poznatky šokoval. Zástupci Canucks všem okamžitě reagovali, že Chinovi komentáře se nezakládají na pravdě.

Foto: DARRYL DYCK, ČTK/AP

Hokejisté Vancouveru - ilustrační foto.

Článek

Chin, jenž se ve své zemi amatérsky věnuje irskému národnímu kolektivnímu sportu hurlingu, v níž se hráči jasanovou pálkou snaží dopravit malý míček buď přímo do brány strážené gólmanem nebo mezi tyče nad bránou, šel do výměny spolu s bývalým brankářem Vancouveru i jiných týmů NHL Alexem Auldem.

A z poměrů v NHL byl přímo šokovaný. Nejvíce jej vyvedlo z míry, jak ve velkém se tam konzumuje alkohol. „Vládne tam kultura pití, které jsem nemohl uvěřit. Hráči tam do sebe obraceli jedno pivo za druhým i den před zápasem. A to byl přitom teprve čas oběda," kroutil hlavou v rozhovoru pro The Irish Times rodák z irského Wexfordu.

„Bylo den po jednom nedělním zápase, kdy jsme ještě spolu s rezervním týmem seděli na obědě. Seděl jsem tam s Erikem Gudbransonem, který byl v té době zraněný, a ještě s jedním jeho spoluhráčem," pozastavoval se Chin nad tím, že s dodržováním životosprávy a abstinencí si hokejisté příliš těžkou hlavu nedělali.

„Ptal jsem se toho hráče, jestli ho zítra nečeká zápas. A to je nějaký velký problém? dostalo se mi odpovědi. Spolu s námi tam přitom seděli manažeři a trenéři. Zkusil jsem si představit, co by mi na to asi řekl náš manažer Davy Fitzgerald ve Wexfordu. Něco takového bych si nikdy nedovolil, jenže oni to považují za užitečnou věc," soudí Chin.

Zařaď vyšší rychlost

Dodnes mu utkvělo v paměti nařízení šéfů „Zařaď vyšší rychlost". „Když hráč nebyl ve formě nebo se mu nedařilo střelecky, manažer prostě vyhlásil „zařaď vyšší rychlost"! V podstatě to fungovalo tak, že dotyčný hráč si šel vyrazit ven, vypil dvacet piv, vyřádil se s pár holkami. Prostě jak kdo chtěl. A druhý den se vrátil k týmu. Oni jednoduše věří v pozitivní účinek takového vypuštění páry. Nepřistupují k tomu nijak vědecky," kroutí hlavou Ir.

Při sledování hokejových zápasů zase zpočátku nedokázal pochopit, proč se hráči na ledě tak často perou. Bitky považoval za barbarské a pro sport šílené. „Kluci mi ale vysvětlili, že to má své důvody. Pakliže se někdo dopustí na ledě čehosi špatného, musí za to zaplatit. A tohle je forma, jak si to s ním vyřídit," změnil Chin názor.

Zástupci Vancouveru se však od jeho tvrzení o alkoholových dýcháncích distancovali. „Byli jsme zklamaní, když jsme se dozvěděli o jeho komentářích. Jsou nepodložená a kategoricky nepravdivá. Neodrážejí naše hráče, jejich chování ani kulturu našeho sportu," ohradil se prezident hokejových operací Canucks Trevor Linden.

Reklama

Související témata: