Hlavní obsah

Rozhodnuto! Olympijský turnaj příští rok v Koreji bude bez hvězd z NHL

New York

Hokejisté z NHL nebudou startovat na olympijských hrách 2018 v jihokorejském Pchjongčchangu. Uvedl to oficiální server nhl.com. Zástupci nejlepší ligy světa startovali pod pěti kruhy nepřetržitě od roku 1998 v Naganu, pošesté za sebou už se na olympijský turnaj nevydají. Ke zlomu nedošlo ani poté, co se Mezinárodní hokejová federace rozhodla uhradit hráčům NHL cestovní náklady a pojištění.

Foto: Charles Leclaire, Reuters

Hvězda Pittsburghu Sidney Crosby (vlevo) a Jakub Voráček z Philadelphie. K podobnému souboji v Pchjongčchangu nedojde.

Článek

„Už dříve jsme objasňovali, že zatímco drtivá většina našich klubů byla neoblomně proti přerušení sezóny 2017/18 NHL za účelem zajištění olympijské účasti pro některé hráče z NHL, my jsme stále byli otevřeni jednáním s dalšími stranami, které by mohly mít v této záležitosti zájem," uvedla NHL v prohlášení a měla na mysli Mezinárodní hokejovou federaci (IIHF), Mezinárodní olympijský výbor (MOV) a hráčskou asociaci NHLPA.

„Nyní uplynulo několik měsíců a žádný smysluplný dialog se neuskutečnil. Namísto toho teď MOV zaujal pozici, že účast hráčů NHL na hrách v Pekingu v roce 2022 je podmíněna naší účastí v Jižní Koreji v roce 2018. NHLPA už také potvrdila, že nemá úmysl se zapojit do diskuze, aby byla účast hráčů na olympijských hrách pro kluby zajímavější," píše se dál ve stanovisku zámořské soutěže.

"Abychom předešli mylným zprávám a spekulacím, dáváme jasně na srozuměnou, že začínáme finalizovat rozpis zápasů pro příští sezónu NHL bez přestávky pro olympijské hry. Tímto považujeme celou věc za oficiálně uzavřenou," uvádí se v prohlášení.

Nepomohla ani nabídka IIHF

Minulý týden přitom přispěchala IIHF s pomocnou rukou. Poté, co MOV již dříve oznámil, že oproti předchozím hrám již nehodlá hradit náklady na pojištění a cestování hráčů, zavázal se René Fasel, že tak učiní on a částku okolo 20 miliónů dolarů zajistí.

Zdálo se, že svítá naděje. Jenže komisionář NHL Gary Bettman si dál stál tvrdě za svým. Poslední měsíce několikrát zopakoval, že k účasti hvězd z nejlepší hokejové soutěže na hrách 2018 je skeptický. Pro majitele klubů NHL totiž přerušení soutěže na téměř tři týdny přináší jen ztrátu, což zjistili naposledy v roce 2014 na hrách v Soči.

Hlasování fanoušků v USA: Přestávku nechceme!

V únoru se navíc v Americe nehraje baseball s americkým fotbalem, takže zastavit ještě NHL se nikomu nechtělo. „Najednou bychom na tři týdny zmizeli i s hokejem. Nebylo by čím naplnit televizní vysílání ani sociální média a vlastníkům by přerušení sezóny nepřineslo žádný užitek," přiznal Bettman čistě komerční pohled.

Pro evropské hokejové fanoušky je olympijský hokejový turnaj pochopitelně vrcholem. Jenže v Kanadě a Spojených státech to tak vůbec necítí. Zvlášť poté, co se loňský rok vrátil Světový pohár, na němž všechny hvězdy startovaly. Navíc se Světový pohár koná na přelomu léta a podzimu, tedy před startem nové sezóny.

A ještě jeden důvod zamítavého stanoviska klubových majitelů. Ti mají podle Bettmana oprávněnou obavu, v jakém zdravotním stavu se jejich hvězdy z olympijského turnaje vrátí. Třeba v Soči se totiž zranili útočníci John Tavares z NY Islanders, Henrik Zetterberg z Detroitu, Aleksander Barkov z Floridy či dnes již bývalý forvard Panterů Tomáš Kopecký. A pouze Zetterberg se pak ve zbytku sezóny dokázal vrátit na led, navíc jen na poslední dva zápasy.

I proto se NHL nedávno rozhodla uspořádat v Severní Americe hlasování mezi tamními fanoušky, zda-li jsou pro přerušení soutěže kvůli olympijským hrám. Výsledky vypadaly takto: v USA bylo proti 73 procent hlasujících, v Kanadě 53 procent.

Ovečkin chce jet, majitel Capitals mu bránit nebude

Navzdory zamítavému stanovisku vedení NHL i majitelů klubů chce třeba ruská hvězda Alexandr Ovečkin z Washingtonu na olympiádě hrát. A majitel Capitals Ted Leonsis se v únoru nechal slyšet, že i kdyby NHL rozhodla o neuvolnění hráčů na turnaj pod pěti kruhy, on těm svým stejně bránit nebude.

„Fanoušky absence hráčů NHL musí hodně mrzet, protože díky nim byl hokejový turnaj na olympiádě hodně sledovaný. Když tam nebudou, musíme se podle toho zařídit. Ovlivnit jsme to ale nemohli, v této záležitosti za špagáty netaháme," řekl k tomu kouč české reprezentace Josef Jandač.

„Ale jestli třeba Ověckin na olympiádu pojede, okamžitě budu požadovat, aby Washington pustil i našeho Jakuba Vránu," dodal Jandač rezolutně.

Hokejový turnaj na hrách v Pchjongčchangu se uskuteční od 10. do 25. února příštího roku. Češi v něm v základní skupině A narazí na Kanadu, Švýcarsko a domácí reprezentaci.

Reklama