Hlavní obsah

Jágr: Kdybych byl v mládí chytřejší, mohl jsem být mnohem lepší

New York/Praha

V historickém kanadském bodování NHL mu patří druhá pozice za nedostižitelným Waynem Gretzkym, mezi střelci je třetí a mezi nahrávači pátý. Český hokejový útočník Jaromír Jágr si váží, jakých úspěchů během svých třiadvaceti sezón strávených v zámořské soutěži dosáhl, přemítá ale, že mohlo být ještě lépe.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Floridský útočník Jaromír Jágr.

Článek

„Můžeš na to nahlížet ze dvou pohledů. Na jednu stranu můžeš říct, že bych byl mnohem lepší, kdybych věci dělal jinak. Měl jsem všechno, co jsem potřeboval k tomu, abych byl skvělý hokejista: Bůh mi dal zdraví, talent, sílu... Mohl jsem být mnohem lepší, kdybych byl v mladším věku chytřejší," rozpovídal se Jágr v rozhovoru pro ESPN.

„Ale na druhou stranu mohlo být i hůř, kdybych měl zranění. V tomto ohledu jsem měl velké štěstí," uvědomuje si Jágr a klepe na dřevo, že se mu vážnější zdravotní komplikace vyhýbaly.

Univerzální recept na dlouhověkost, díky níž je schopný nastupovat v nejlepší hokejové lize světa i v pětačtyřiceti letech, nemá. „Musíš zkoušet nové věci, a ne dělat jen to, co ostatní. Protože to nefunguje, vždyť oni všichni končí s hokejem v pětatřiceti (směje se). A taky musíš mít štěstí na ty správné lidi, kteří ti řeknou, jak tvoje tělo funguje," přemýšlí dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru s Pittsburghem.

Od toho posledního však letos uplyne už čtvrtstoletí. A Jágr uznává, že hokej se za tu dobu zcela změnil. „Ale i svět je teď úplně jiný. Dřív nebyly mobily a dokážete si teď představit, že by někdo šel a vydržel bez něj pět minut? Všechno se prostě mění a ty se musíš přizpůsobit. Stejné je to s hokejem," ví Jágr, který v poslední době kvůli držení kroku s mladšími protihráči upravil mimo jiné i svůj jídelníček.

„Jím víc ryb a bezlepkových potravin. Stravuju se zdravěji nebo se o to alespoň pokouším. Nikdy v životě jsem nepil, což je velká výhoda," uvedl kladenský odchovanec.

Pozitivní energii získává smíchem

Pierra LeBruna, jenž s ním interview vedl, zajímalo, jestli je stále tak spokojeným člověkem, jakým býval v minulosti. „Každý na světě je jednou nahoře a jindy dole. Máš padesát dobrých a padesát špatných dnů. Jediné, co můžeš ovládat, je, jak na to nahlížíš. Víš, že budeš mít blbý den, ale pokud na to budeš koukat pozitivně, pomůže to," přesvědčuje Jágr.

„Když měl blbý den Mario (Lemieux), pořád dokázal najít způsob, jak dávat góly. A nemusely být hezké, stačila nějaká dorážka. Gretzky to samé. V životě to funguje stejně. Když se věci nevyvíjejí tím správným směrem, musíš hledat způsob a usmívat se. Protože smíchem získáváš pozitivní energii," soudí Jágr.

Hrát do padesáti? Nedělal jsem si srandu!

Ze vstřelených branek má pořád velkou radost, byť to na ledě už nedává tolik najevo. „Pochopitelně jsi rád, když ho dáš, jen už to dáváš najevo jiným způsobem. V pětačtyřiceti nebudeš skákat do vzduchu jako ve dvaceti. Ale ten pocit štěstí, že jsi něčeho dosáhl, pořád máš. Gól je finální stádium tvrdé práce."

Jágrovi po sezóně končí na Floridě smlouva a stane se nechráněným volným hráčem. Doufá, že v NHL o něj bude i nadále zájem. On sám nedávno prohlásil, že by chtěl hrát až do padesáti. „Nedělal jsem si srandu, myslel jsem to vážně. Pokud mi dá Bůh zdraví, budu hrát do padesáti," opakuje česká legenda.

Reklama