Hlavní obsah

Návrat snů! Nervózní Sobotka nadchl fanoušky St. Louis. Udělal dojem, chválil kouč

St. Louis
Aktualizováno

Lépe si snad svoji obnovenou premiéru v NHL ani představit nemohl. Hned v prvním zápase ve staronovém působišti, St. Louis Blues, se po tříleté anabázi v Rusku blýskl gólem, kterým načal obrat k vítězství nad Coloradem 3:2. Není divu, že se na devětadvacetiletého forvarda snášela samá chvála.

Foto: Bill Boyce, ČTK/AP

Český útočník Vladimír Sobotka (71) odehrál za St. Louis Blues první zápas a hned dal gól. Fanoušci mu nadšeně aplaudovali.

Článek
Fotogalerie

Fanoušci Blues na svého již téměř ztraceného syna rozhodně nezapomněli, hned při prvním střídání mu dali hlasitě najevo, že jsou z jeho návratu nadšení. „To bylo fakt skvělé. Hodně mě to povzbudilo," pochvaloval si Sobotka.

Po bleskovém přesunu z ruského Omsku se mu vracely příjemné vzpomínky. „Před prvním střídáním jsem byl trochu nervózní ... Při cestě sem jsem ale přemýšlel o tom, jaké to bylo, když jsem tady hrával. Všechno se mi vrátilo, byly to krásné pocity," rozpovídal se po utkání před zámořskými novináři.

Jeho chvíle přišla ve třetí třetině v čase 3:20, kdy po parádním pasu Joriho Lehteräho, jenž mu naservíroval puk před odkrytou bránu. Třebíčský rodák následně srovnal skóre zápasu. „Jori mi dal perfektní pas. Měl jsem před sebou prázdnou bránu, stačilo to tam trefit," těšilo českého útočníka, jenž se v Blues upsal na tři roky za 10,5 miliónu dolarů.

Zdálo se, že mu nedělá ani velký problém přechod ze širokých ruských kluzišť. Na užší hrací plochu v NHL se rychle adaptoval. „Vlastně jsem se cítil překvapivě dobře. Čekal jsem, že to bude horší," potvrzoval.

Zároveň ale dodal, že už následující duel, kterým bude úvodní bitva play off proti Minnesotě, bude nejspíš vše jinak: „To bude úplně jiný zápas. Potřebuji potrénovat a zapracovat na mnoha věcech."

Kouč si ho ale v posledním zápase základní části pořádně otestoval a s předvedeným výkonem byl hodně spokojený.

„Udělal na mě dojem. I když pominu jeho gól, nechal jsem ho hrát v několika formacích a vypadalo to, že se přizpůsobil výborně. Neříkám, že jsem na něho měl nižší nároky, ale přeci jen nebyl jedenáct dní na ledě, cestoval z Evropy a navíc v Severní Americe nehrál několik let. To, co předvedl, však bylo hodně dobré. Viděl jsem jeho cit pro hokej, bojovnost a schopnost se s tím porvat," chválil kouč Mike Yeo.

Sobotkův návrat potěšil i spoluhráče Vladimira Tarasenka. „Těch pár let nám tu hodně chyběl. Je to skvělý kluk a výborný hokejista. Čekali jsme na něj. V KHL se mu dařilo, ale to je jasné, v Rusku se každému daří dobře," smál se Tarasenko.

Reklama

Související témata: