Hlavní obsah

Jak Jágra neznáte, naučil komentátora skvělou hlášku

Praha

Víte o něm vše? Ne. O počtech zápasů, bodech, klubech možná ano, ale jsou dveře, za které se nesmí, dveře autobusu, které patřily před lety jen hokejistům Pittsburghu a pár novinářům. V devadesátých letech na tripy s Tučňáky vyrážel také sportovní komentátor Mike Lange. Celkem pět let. Téměř sedmdesátiletý muž nyní pustil do světa pár vzpomínek a hlášek. Nezapomněl ani na Jaromíra Jágra.

Foto: www.nhl.com

Jaromír Jágr a pohled do historie.

Článek

Příběhy z vedlejší sedačky. A Jágr tohoto muže nenudil. Seděl vedle něho a jeho krásných vlasů, jak sám napsal.

Jednoho dne se na něj Jágr podíval, jako by mu chtěl něco povědět, ale on vytáhl peněženku. „Říkal jsem si, ukáže mi české peníze, možná fotky rodiny. On ale ukázal fotku Ronalda Reagana. Usmál se a zvedl palec nahoru."

„Vymyslel mi dokonce přezdívku - Michael, Michael, Motorcycle. Nebo mě jen zdravil Motorcycle," vzpomínal Lange pro server heplayerstribune.com.

Učil se novým věcem

Jágr přesvědčil tohoto muže, že není šikovný jen na ledě, ale je také vnímavý, dokáže pozorovat okolí, ačkoliv si to třeba někdo nemyslel. „Byl ochotný se učit nové věci, hned se stal součástí Pittsburghu. Respektoval lidi, kteří mu radili, aby se on mohl zlepšit. Pozorně sledoval ostatní hráče, a to vše si skládal jako puzzle," stojí si za svým Lange.

Jágr měl vždy přes metrák, jeho bránění puku v rohu je už typické. Údajně tak k němu přišel, když okoukal grif od Kevina Stevensa. „Byl to Kevin, kdo naučil Jaromíra takto stát v rohu a být obrovským beranidlem."

Český forvard začal pouť v NHL po boku velké osobnosti, byl jim Mario Lemieux. „Dělal vše, aby se od Maria toho co nejvíce naučil. Bez těchto dvou by Pittsburgh Stanley Cup v roce 1991 patrně nevyhrál," myslí si Lange, který také chtěl po kladenském odchovanci, aby mu napsal hlášku, kterou by mohl použít při komentování. Dočkal se po třech měsících. Jágr mu vymyslel větu, na kterou nikdy nezpaomene.

Vykouřil si ho jako špatnou cigaretu

„Jednou si ke mně v autobuse sednul a měl velký úsměv ve tváři. Požádal jsem ho, aby to napsal na papír. Byl šťastný, hrdý. Pak mi v češtině napsal: Vykouřil si ho jako špatnou cigaretu."

Lange nevěděl, neuměl česky, dožadoval se přeložení. Z jeho úsměvu ale tušil, že to bude dobré, hodně dobré.

Když se konečně dočkal anglické verze, objal Jágra. „Fráze, kterou vymyslel, bude vždy mou nejvíce oblíbenou. Stále ji mám v krabici od bot." dodal Lange.

Reklama