Hlavní obsah

Zraněný rozhodčí zažaloval obránce i klub. Z částky, kterou chce, se vám zatočí hlava!

Calgary/Praha

Za svůj zkrat, kdy loni v lednu při utkání NHL s Nashvillem krosčekoval čárového rozhodčího Dona Hendersona, si hokejový obránce Calgary Dennis Wideman odseděl devatenáctizápasový trest, během nějž přišel v přepočtu o sedm miliónů korun. Celý incident však kanadského beka i Flames může stát mnohem víc! Rozhodčí totiž na hráče i klub podal žalobu, v níž požaduje odškodné ve výši 10 250 000 dolarů (více než 258 miliónů korun).

Foto: Profimedia.cz

Hokejista Dennis Wideman se na ledě se soupeři ani se sudími nemazlí. Právě posíla k zemi Robbyho Fabbriho z týmu St. Louis Blues.

Článek

Wideman v osudném zápase obdržel tvrdý hit v rohu kluziště, kteří však sudí jako nedovolený neposoudili. Když se frustrovaný obránce, který v NHL odehrál přes 800 zápasů, vracel na střídačku, Hendersona, jenž mu stál v cestě, poslal krosčekem zezadu k ledu.

Zkušený osmačtyřicetiletý rozhodčí, jenž v NHL odřídil přes 1300 zápasů, se od té doby své profesi nemůže dál věnovat. V žalobě uvedl, že mu Wideman způsobil zranění hlavy, krční páteře, ramena a pravého kolena. Rovněž mu údajně přivodil otřes mozku a trpí bolestmi, brněním pravé ruky, úzkostmi a depresemi.

Za způsobenou újmu Henderson požaduje obecné odškodnění ve výši 200 tisíc dolarů, speciální finanční náhradu za výdaje na chod domácnosti, udržování majetku a náklady na zdravotní péči v nemocnici v celkové sumě 50 tisíc dolarů. Finanční odškodnění za ušlý příjem z důvodu pracovní neschopnosti i za budoucí ušlý příjem pak vyčíslil na 10 miliónů dolarů.

„Zranění navrhovateli omezily schopnost vykonávat aktivity. Můj klient přišel o možnost užívat si život, následky si s sebou bude nést do konce života," uvedl v žalobě Hendersonův právník. „V budoucnosti bude mít omezenou schopnost vykonávat povolání rozhodčího v NHL, což povede ke ztrátě příjmu v požadované výši," pokračuje.

K Hendersonově žalobě se připojila i vláda kanadské provincie Alberta, která v civilní žalobě chce po soudu, aby nařídil Widemanovi a Flames pokrýt náklady za nemocniční a ambulantní služby poskytnuté zraněnému sudímu.

Wideman dostal od disciplinární komise dvacetizápasovou suspendaci, proti níž se odvolal. V nezávislém soudním procesu mu byl trest snížen na polovinu, proti čemuž se ale odvolalo vedení NHL. U soudu v New Yorku ale neuspělo. Obránce nakonec kvůli dlouhému odvolávacímu procesu vynechal devatenáct duelů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články