Hlavní obsah

Lady Byng Trophy získá Gaudreau, Tarasenko, nebo Granlund

New York

Lady Byng Trophy získá letos v NHL jeden z trojice útočníků Johnny Gaudreau (Calgary), Mikael Granlund (Minnesota), Vladimir Tarasenko (St. Louis). Finalisty na zisk ocenění, jež se v NHL uděluje za gentlemanské chování v kombinaci s hokejovým uměním, zveřejnilo vedení soutěže.

Foto: Jeff Curry, Reuters

Opora St. Louis Blues Vladimir Tarasenko (91) v duelu s Minnesotou

Článek

Třiadvacetiletý Gaudreau s příhodnou přezdívkou "Johnny Hockey" se mezi finalisty dostal poprvé, poté co skončil čtvrtý v hlasování za předchozí sezonu. Přestože je klíčovou postavou ofenzivy Flames a ze všech útočníků týmu tráví v průměru na ledě nejvíce času, byl za 72 utkání základní části jen dvakrát vyloučen. S celkem 61 body za 18 gólů a 43 asistencí se stal nejproduktivnějším hráčem mužstva.

Pětadvacetiletý Granlund vévodil klubovému pořadí Wild, když chyběl jen v jediném z celkem 82 duelů základní části, zaznamenal 69 bodů díky 26 gólům a 43 nahrávkám a připsal si 12 trestných minut. Ve 27 duelech po sobě během tří měsíců mezi 5. lednem a 5. březnem se neprovinil proti pravidlům vůbec. Rovněž on je mezi finalisty poprvé v kariéře.

Poprvé kandiduje na Lady Byng Trophy také stejně starý Tarasenko, jenž zaujal pozici mezi desítkou celé soutěže ve vstřelených gólech (čtvrtý) a bodech. Za všech 82 zápasů dlouhodobé fáze nastřádal 75 bodů za 39 branek a 36 přihrávek, čímž se zařadil na desátou příčku kanadského bodování. Podobně jako Granlund musel také on jen šestkrát na lavici hanby a nasbíral 12 trestných minut.

Lady Byng Trophy se uděluje od roku 1925 a před dvěma lety ji jako první český hokejista získal Jiří Hudler. Loni byl oceněn slovinský útočník Anže Kopitar. Rekordmanem je Frank Boucher, jemuž byla trofej přiřknuta sedmkrát během osmi sezon. Nový vítěz bude vyhlášen na slavnostním večeru 21. června v Las Vegas.

Reklama

Související témata: