Hlavní obsah

Washington - Pittsburgh 0:2Stav série 3:4Capitals obrat nedotáhli! Fleury zavřel bránu a Tučňáci mohou dál snít o obhajobě Stanley Cupu

Washington/Anaheim
Aktualizováno

Velkolepý obrat se nezdařil! Hokejisté Washingtonu, nejlepší tým základní části NHL, po dvou výhrách v řadě podlehli v rozhodujícím sedmém duelu 2. kola play off Východní konference na svém ledě Pittsburghu 0:2 a celou sérii prohráli 3:4. Góly vítězů vstřelili Bryan Rust a Patric Hörnqvist, brankář Marc-Andre Fleury pochytal všech 29 střel mířících na jeho svatyni a byl vyhlášen hlavní hvězdou zápasu. Také druhého finalistu Západní konference určil až závěrečný sedmý duel. Stal se jím Anaheim s Ondřejem Kašem v sestavě po výhře nad Edmontonem 2:1.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Brankář Pittsburghu Marc-Andre Fleury měl lví podíl na výhře Penguins v rozhodujícím sedmém duelu 2. kola play off na ledě Washingtonu. Nepřišel si na něho ani kanonýr Alexandr Ovečkin.

Článek
Fotogalerie

Obhájci titulu z Pittsburghu tak mohou dál snít o obhajobě Stanley Cupu, v konferenčním finále budou jejich soupeři Ottawa Senators. Anaheim změří síly s Nashvillem.

Bezbrankový stav ve Verizon Areně ve Washingtonu trval do 29. minuty, v níž se prosadil Rust z předbrankového prostoru. Druhý gól přidal v úvodu třetí třetiny Hörnqvist krásnou bekhendovou střelou z mezikruží nad rameno Bradena Holtbyho.

Ze souboje kapitánů a dvou největších hvězd obou týmů tak znovu vyšel vítězně Sidney Crosby, jenž si připsal asistenci u vítězného Rustova gólu, zatímco jeho ruský rival v dresu soupeře Alexandr Ovečkin byl na ledě u obou inkasovaných gólů a skončil tak se zápisem -2 v kolonce +/- a čtyřmi střelami, které však neměly gólový efekt.

Fleury skvěle zastoupil Murrayho

"Nebyli bychom tam, kde jsme, pokud by (Fleury) nechytal, jak chytá. Soupeř měl několikrát trvalý tlak, ale on vytáhl v klíčových chvílích skvělé zákroky, kterými nás uklidnil a udržel ve hře," řekl kapitán Pittsburghu Crosby k sérii, v níž Washington svého soupeře v každém zápase přestřílel. "Získal pro nás více než jeden zápas v této sérii a i v dalších nás držel. Jsme mu za to hrozně vděční," dodal Matt Cullen.

Fleury je trochu nečekaným hrdinou, protože v průběhu sezóny byl brankářskou jedničkou Matt Murray, který se ale před startem play off během rozbruslení zranil. A Fleury se nenechal rozhodit ani posledními dvěma zápasy, v nichž inkasoval devět branek a Pittsburgh v sérii přišel o vedení 3:1. Dvaatřicetiletý gólman byl v rozhodujícím duelu bezchybný a často se pod maskou usmíval. Dokonce i promlouval ke své hokejce. Poděkoval jí, když s ní chytil šanci Ovečkinovi, který už zvedal ruce nad hlavu.

Pittsburgh vyřadil Washington podeváté z deseti sérií a v předchozích dvou případech slavil na konci sezóny zisk Stanleyova poháru.

Ducks ukončili prokletí sedmých zápasů

Anaheim ukončil prokletí v zápasech číslo sedm, ve kterých prohrál pětkrát v řadě. V minulém utkání utržil v Edmontonu debakl 1:7 a ve středu už od čtvrté minuty prohrával po trefě Drakea Caggiuly. Ve druhé třetině ale měli Ducks výraznou převahu, v níž soupeře přestříleli 16:3, a Andrew Cogliano vyrovnal. Do finále Západní konference posunul Anaheim Nick Ritchie gólem v čase 43:21.

"Nepanikařili jsme, když jsme inkasovali gól na 0:1. Naopak jsme začali hrát lépe, vyrovnali jsme a také v obraně jsme si počínali velmi dobře," prohlásil autor vítězného gólu, který zlomil prokletí Anaheimu v sedmých zápasech. "Neřekl bych, že je to úleva, ale jsem rád, že už se o tom nebude mluvit," podotkl kapitán týmu Ryan Geztlaf.

Edmonton v posledních letech patřil k nejslabším týmům v NHL, ale v této sezóně nejen postoupil do play off, ale vyřadil v něm San Jose a s Anaheimem vedl 2:0 na zápasy. "Nějaký čas potrvá, než opadne zklamání z vyřazení," prohlásil nejproduktivnější hráč základní části Connor McDavid, který v sérii získal jen pět bodů.

"Ale myslím si, že z celé sezóny si můžeme vzít hodně pozitiv. A už také nebudeme muset odpovídat na otázky, že je náš mladý tým nezkušený. Příští ročník to budeme chtít zopakovat a dostat se minimálně tam, kam letos," uvedla dvacetiletá hvězda Oilers.

Výsledky zápasů 2. kolo play off NHL:
Východní konference:
Washington - Pittsburgh 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)
Branky: 29. Rust, 45. Hörnqvist. Střely na branku: 29:28. Diváci:18 506. Hvězdy zápasu: 1. Fleury, 2. Rust (oba Pittsburgh), 3. Holtby (Washington). Konečný stav série: 3:4.
Západní konference:
Anaheim - Edmonton 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)
Branky: 29. Cogliano, 44. Ritchie - 4. Caggiula. Střely na branku: 30:24. Diváci: 17 407. Hvězdy zápasu: 1. Ritchie, 2. Cogliano (oba Anaheim), 3. Talbot (Edmonton). Konečný stav série: 4:3.
Kanadské bodování play off NHL:
1.Malkin(Pittsburgh)1218(5+13)
2.Draisaitl(Edmonton)1316(6+10)
3.Getzlaf(Anaheim)1115(8+7)
4.Guentzel(Pittsburgh)1214(9+5)
5.Crosby(Pittsburgh)1114(4+10)
6.Bäckström(Washington)1313(6+7)
7.Kessel(Pittsburgh)1213(5+8)
8.E. Karlsson(Ottawa)1213(2+11)
9.Oshie(Washington)1312(4+8)
10.Silfverberg(Anaheim)1111(7+4)
47.Sobotka(St. Louis)116(2+4)
74.Pastrňák(Boston)64(2+2)

Reklama

Související témata:

Pavouk - Play off

  • 1. kolo

  • Chicago Blackhawks - logo Chicago Blackhawks Nashville Predators - logo Nashville Predators
    0 : 4
  • Minnesota Wild - logo Minnesota Wild St. Louis Blues - logo St. Louis Blues
    1 : 4
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Calgary Flames - logo Calgary Flames
    4 : 0
  • Edmonton Oilers - logo Edmonton Oilers San Jose Sharks - logo San Jose Sharks
    4 : 2
  • Montreal Canadiens - logo Montreal Canadiens New York Rangers - logo New York Rangers
    2 : 4
  • Ottawa Senators - logo Ottawa Senators Boston Bruins - logo Boston Bruins
    4 : 2
  • Washington Capitals - logo Washington Capitals Toronto Maple Leafs - logo Toronto Maple Leafs
    4 : 2
  • Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins Columbus Blue Jackets - logo Columbus Blue Jackets
    4 : 1
  • 2. kolo

  • Nashville Predators - logo Nashville Predators St. Louis Blues - logo St. Louis Blues
    4 : 2
  • Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks Edmonton Oilers - logo Edmonton Oilers
    4 : 3
  • New York Rangers - logo New York Rangers Ottawa Senators - logo Ottawa Senators
    2 : 4
  • Washington Capitals - logo Washington Capitals Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins
    3 : 4
  • Finále konferencí

  • Nashville Predators - logo Nashville Predators Anaheim Ducks - logo Anaheim Ducks
    4 : 2
  • Ottawa Senators - logo Ottawa Senators Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins
    3 : 4
  • Finále Stanley Cupu

  • Nashville Predators - logo Nashville Predators Pittsburgh Penguins - logo Pittsburgh Penguins
    2 : 3