Hlavní obsah

Pittsburgh - Nashville 5:3Stav série 1:0Pittsburgh vyhrál v prvním finále NHL nad Nashvillem. Na pět gólů mu stačilo dvanáct střel

Pittsburgh
Aktualizováno

Hokejisté Pittsburghu porazili v úvodním utkání finále play off zámořské NHL Nashville po dramatickém průběhu 5:3. Obhájci Stanleyova poháru měli v duelu bez české účasti na své straně tříbrankové vedení, které ale ztratili. V čase 56:43 však rozhodl útočník Jake Guentzel.

Foto: Charles Leclaire, Reuters

Hokejisté Pittsburghu Penguins vyhráli první finále Stanley Cupu. Na domácím ledě zvítězili nad Nashvillem 5:3.

Článek
Fotogalerie

Dvě branky v dresu vítězů zaznamenal forvard Nick Bonino, kapitán Tučňáků Sidney Crosby se pod výhru podepsal dvěma finálními přihrávkami, stejně jako Chris Kunitz. U dvou branek Predátorů asistoval Mike Fisher.

První třetina celé finálové série přinesla vynikající hokej v obrovském tempu. Jako první zahrozil v páté minutě velmi nebezpečným pokusem z kruhu pro vhazování Crosby, gólman Pekka Rinne byl však připravený. Důležitý moment přišel na začátku osmé minuty, kdy P. K. Subban prostřelil domácího gólmana Matta Murrayho, jenže trenér Pittsburghu Mike Sullivan sáhl k výzvě a video mu dalo za pravdu, že útok Predators začal ofsajdem.

Austin Watson pak ještě pozlobil skrytou střelou Murrayho, jenže pak se ve 14. minutě provinili Calle Järnkrok a současně i naprosto zbytečným krosčekem James Neal. Pittsburgh hrál v pěti proti třem dlouho hodně rozpačitě, pak minul před prázdnou brankou Phil Kessel, ale vše zachránil mohutným nápřahem Jevgenij Malkin, jenž přes Rinneho lapačku skóroval.

Uběhlo jen 65 vteřin a domácí slavili znovu - Kunitz místo avizované střely skvěle našel Conora Shearyho, který uklidil puk do prázdné branky. Zmar hostů dovršil pokus Bonina jednoruč necelých 17 sekund před první sirénou, který Rinne vyrazil do dojíždějícího Mattiase Ekholma a ten ho nešťastně poslal za záda svého gólmana.

Za stavu 3:0 však 'Pens' vsadili až příliš na obranu. A navíc faulovali. Svou první přesilovku v utkání Nashville ještě nevyužil, ale z té druhé dal Ryan Ellis hostům naději. Murray si pak připsal ještě dva výborné zákroky, zatímco na straně Pittsburghu zůstala ve druhém dějství v kolonce střel mezi tyče obrovská zoufalá nula.

Něco takového se stalo Penguins ve vyřazovacích bojích play off vůbec poprvé v historii. Naopak Nashville se stal prvním týmem, který přímo ve finále nedovolil soupeři ani jediný pokus na branku v celé třetině od sezony 1957/58, kdy NHL začala střely mezi tyče evidovat.

Tučňáci se střelecky dlouho nedokázali prosadit ani v závěrečné dvacetiminutovce, jenže koncovka Nashvillu byla bídná. Vše se mohlo zlomit při vyloučení Malkina, kdy televizní komentátor prohlásil, že je to nejspíš poslední šance Predátorů, jak duel zdramatizovat. A povedlo se. Sissons v přesilovce snížil na rozdíl gólu.

Netrvalo dlouho a Nashville dokonce srovnal krok, když se prosadil necelých sedm minut před koncem Gaudreau. A z jasného finále, kdy Pittsburgh vedl po první třetině 3:0, bylo drama.

Proti vítězné trefě Guentzela ale neměl nárok, střelec domácích vypálil přes obránce, brankář na ránu dobře neviděl. Poslední gól dali Tučňáci při hře bez brankáře.

"Odolali jsme převaze soupeře a nakonec našli cestu, jak vyhrát. A teď můžeme slavit první výhru," smál se autor rozhodující trefy Guentzel.

Druhé utkání je na programu v noci ze středy na čtvrtek od 2:00 SELČ, výhodu domácího prostředí bude mít opět Pittsburgh.

Finále play off NHL - 1. zápas
Pittsburgh Penguins - Nashville Predators 5:3 (3:0, 0:1, 2:2)
Branky a nahrávky: 16. Malkin (Daley, Crosby), 17. Sheary (Kunitz, Crosby), 20. Bonino (Dumoulin), 57. Guentzel (Cullen, Schultz), 59. Bonino (Kunitz) - 29. Ellis (P. K. Subban, Fisher), 51. Sissons (Josi, Järnkrok), 54. F. Gaudreau (Watson, Fisher). Rozhodčí: McCauley, Meier - Cherrey, Murphy. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:2. Střely na branku: 12:26. Diváci: 18.618. Hvězdy zápasu: 1. Bonino, 2. Guentzel (oba Pittsburgh), 3. Sissons (Nashville).
Pittsburgh: M. Murray - Dumoulin, Hainsey, Määttä, Daley, Cole, Schultz - Kunitz, Crosby, Sheary - S. Wilson, Malkin, Kessel - Rust, Bonino, Rowney - Guentzel, Cullen, Hörnqvist. Trenér: Mike Sullivan.
Nashville: Rinne - Ekholm, P. K. Subban, Josi, Ellis, Irwin, Y. Weber - F. Forsberg, Sissons, Aberg - Arvidsson, Fisher, Neal - Järnkrok, C. Smith, F. Gaudreau - Fiddler, Watson, McLeod. Trenér: Peter Laviolette.
Kanadské bodování play off NHL
1.Malkin(Pittsburgh)2025(8+17)
2.Crosby(Pittsburgh)1922(7+15)
3.Getzlaf(Anaheim)1719(8+11)
4.Kessel(Pittsburgh)2019(7+12)
5.E. Karlsson(Ottawa)1918(2+16)
6.Guentzel(Pittsburgh)2017(10+7)
7.Draisaitl(Edmonton)1316(6+10)
8.F. Forsberg(Nashville)1715(8+7)
9.Ryan(Ottawa)1915(6+9)
10.Silfverberg(Anaheim)1714(9+5)
60.Sobotka(St. Louis)116(2+4)
86.Pastrňák(Boston)64(2+2)

Reklama

Související témata: