Hlavní obsah

Během sezóny přišel o nohu, přesto se hokejista Arizony vrátil na led

Hned dvě hororové chvíle prožil krátce za sebou hokejový útočník Craig Cunningham. V listopadovém utkání AHL mezi jeho Tucsonem Roadrunners a hostující Manitobou Moose zkolaboval na ledové ploše krátce před začátkem utkání. Později mu navíc lékaři museli kvůli infekci amputovat nohu. Šestadvacetiletý Kanaďan sice musel předčasně skončit s profesionálním sportem, ještě do konce sezóny však dokázal obout brusle a vrátit se na led.

Foto: Profimedia.cz

Craig Cunningham se po nejtěžším období svého života ukázal fanouškům Arizony.

Článek

„Byl to děsivý moment pro každého, kdo byl na stadiónu," svěřil se po utkání český gólman Ondřej Pavelec, který byl zrovna na ledě v dresu Manitoby, když Cunningham zkolaboval. Sám útočník domácích v rozhovoru pro BBC přiznává, že si tento moment vůbec nepamatuje.

Vše se stalo krátce poté, co hasičský sbor dudáků dohrál národní hymnu. Hasiči tak byli jen kousek od Cunninghama a okamžitě se zapojili do oživování hráče, jemuž z dosud nevysvětlitelných důvodů selhalo srdce. „Díkybohu, že tam stále byli..." dodává mladý Kanaďan, který má za sebou 63 zápasů v NHL s bilancí tří gólů a pěti asistencí.

V nemocnici se probudil až o devět dnů později. Zdálo se však, že je plně zotaven, takže nic nebránilo tomu, aby ještě před Vánoci předstoupil před novináře. Jenže tři dny nato se jeho stav opět zhoršil a ukázalo se, že trpí vážnou infekcí v levé noze. Po zhruba deseti operacích měl příliš slabý imunitní systém a jeho lýtko bylo velmi oteklé, takže bylo zapotřebí provést amputaci.

Cunningham tak na Štědrý večer minulého roku přišel o část nohy pod kolenem. „Přemýšlel jsem o životě. Stále jsem neudělal spoustu věcí, které jsem chtěl za svůj život stihnout, ale rozhodl jsem se, že to mohu zvládnout i bez nohy," prozrazuje své pocity v kritickém období.

Neskutečný comeback se mu povedl už za čtyři měsíce, kdy se objevil zpátky na ledě s bruslemi a hokejkou. „Neměl jsem od toho příliš velká očekávání. Krátce před tím, než jsem se vrátil na led, jsem teprve začal znovu chodit. Ale pro mě, mé spoluhráče a další lidi bylo důležité, že mě vidí opět na ledě," říká hokejista, který na konci své kariéry patřil Arizoně, na jejíž farmě v Tucsonu odehrál svá poslední střetnutí. Zpátky do prvního týmu už se sice neprobojuje, ale Kojoti s ním mají jiné plány.

Právě v Arizoně začíná svou novou kariéru jako skaut. Vedle toho jej prý i nadále budeme vídat bruslícího po ledové ploše. „Možná, že když mě lidé uvidí na ledě, pomůže to i ostatním," dodává Craig Cunningham.

Reklama

Související témata: