Hlavní obsah

A kde je Mrázek? Působí nafoukaně a čím dál hůře se trénuje, ozývá se z Detroitu

Před uplynulou sezónou NHL na něj vedení Detroitu vsadilo, že právě on má být brankářskou jedničkou mužstva a mužem, na kterého budou Rudá křídla hodně spoléhat i do budoucnosti. Neuběhl ani rok a pozice českého reprezentačního gólmana Petra Mrázka už zdaleka tak růžová není. Svědčí o tom i v neděli zveřejněný seznam hráčů, které si jednotlivé kluby chrání před rozšiřovacím draftem a nový účastník soutěže Las Vegas tak na ně může zapomenout. Pětadvacetiletý Mrázek na seznamu chybí...

Foto: Profimedia.cz

Český hokejový brankář Petr Mrázek v barvách Detroitu.

Článek

Loni v létě Mrázek podepsal s Detroitem nový dvouletý kontrakt na dohromady osm miliónů dolarů a zdálo se, že doba, kdy v brankovišti Red Wings dostával více šancí o osm let starší Jimmy Howard, je nenávratně pryč.

Jenže Mrázek neexceloval. Průměr obdržených branek na zápas u něj činil 3,04, úspěšnost zákroků vytáhl jen lehce přes devadesát procent. Jasně, chytat za průměrnou obranou není žádný med, jenže Howardova čísla byla podstatně lepší a podle nich patřil mezi nejlepších pět brankářů uplynulého ročníku.

Mrázek střídal lepší chvilky s těmi slabšími, neodpustil si laciné góly. Naopak Howard své šéfy ohromil tvrdou prací a způsobem, jak se po předešlé nepodařené sezóně dokázal vrátit silnější.

Vegas si vybírají z mnoha zvučných gólmanů

I proto se generální manažer Detroitu Ken Holland nakonec před rozšiřovacím draftem rozhodl ochránit Jimmyho Howarda. Kvůli nestabilním výkonům Mrázka, ale i jeho přístupu. A to navzdory tomu, že klub v nedávné minulosti nahradil trenéra brankářů Jima Bedarda Jeffem Salajkem, tedy mužem, jenž Mrázka vedl na farmě v Grand Rapids a měl s ním dobré vztahy.

„Mrázek vždycky oplýval velkou sebejistotou, což se vedení Red Wings líbilo. Někdy ale působil až příliš nafoukaně, čímž si sám škodil," ozývá se z organizace Detroitu. Minulou sezónu ho navíc bylo čím dál těžší trénovat," napsal pro mlive.com detroitský novinář Ansar Khan a dodává, že i kvůli Mrázkově přístupu dostal letos na Nový rok přednost v brance Detroitu v prestižním utkání proti Torontu pod otevřeným nebem mladíček Jared Coreau, i když byl Mrázek stoprocentně fit.

Nedělní seznam chráněných hráčů, na němž chybí, je pro Mrázka jasným signálem ze strany Detroitu. Samozřejmě to neznamená, že v Las Vegas skutečně skončí, neboť Rytíři si do brankoviště můžou vybrat z takových jmen, jakými jsou Marc-Andre Fleury, Antti Raanta nebo Calvin Pickard.

Pakliže po Mrázkovi ve Vegas neskočí, vrátí se do Detroitu, kde bude znovu bojovat s Howardem. Jisté však je, že tak dobrou pozici jako před rokem už nyní Mrázek mít nebude... Ani by tak nepřekvapilo, kdyby se Rudá křídla pokusila Mrázka vytrejdovat jinam...

Reklama

Související témata: