Hlavní obsah

Frolík se bál trapasu na Zlaté hokejce, své vystoupení proto probíral i s Kobzanovou

Praha

Má za sebou jeden z nejpovedenějších ročníků kariéry v NHL. Český hokejový útočník Michael Frolík zaznamenal v dresu Calgary 44 kanadských bodů, čímž vyrovnal své osobní sezónní maximum, a vůbec poprvé se dostal do elitní desítky ankety Zlatá hokejka, v níž nakonec obsadil desáté místo.

Michael Frolík na Zlaté hokejceVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Ceníte si takového umístění?

Jsem v desítce prvně a jsem za ni moc rád. Vážím si toho, že jsem mohl přijet, před samotným vyhlášením jsem se ale bál, abych na pódiu nepředvedl nějaký trapas.

To jste byl ze svého projevu tak nervózní?

Sice nejsem úplně nejmladší a něco už mám za sebou, ale šlo o přímý přenos a před tolika diváky se necítím úplně nejlíp, když musím mluvit.

Musela vám přítelkyně Diana Kobzanová, která má s vystupováním před televizními kamerami zkušenosti, dávat nějaké rady?

Trošku jsme to probírali, moc mi jich ale nedávala. Hlavně jsem se snažil být přirozený, tak snad se mi to aspoň trochu povedlo.

Jste s uplynulou sezónou spokojený?

Po osobní stránce byla jedna z těch lepších, z hlediska týmu to bylo trošku nahoru dolů. Začátek jsme měli horší, pak ale přišla série asi deseti výher. Bylo to jako na houpačce, play off jsme ale udělali a byli jsme šťastní, že se to povedlo. S Anaheimem to pak sice bylo hodně rychlý, když jsme prohráli 0:4 na zápasy, pořád jsme ale mladý tým. Získali jsme zkušenosti, poučíme se a pomůže nám to budoucna.

Čím to, že se vám osobně tolik dařilo? Pomohl vám zářijový Světový pohár?

Je to možný. Starty do sezóny mám většinou pomalejší, teď jsem ale přijel ze Světového poháru a hned zezačátku sezóny mi to tam párkrát spadlo. Asi jsem byl rozehranější než jiní, navíc jsme si sedli i s klukama v lajně, s Backlundem a mladým Tkachukem jsme spolu hráli skoro celou sezónu. Mockrát v kariéře se mi nestalo, že bych vydržel v jedné lajně celý rok. Ta chemie nám fungovala.

Což ocenilo i vedení Calgary, které vás tento týden zařadilo na seznam chráněných hráčů, takže si vás v rozšiřovacím draftu nemohl vybrat nováček z Las Vegas. Potěšilo vás to?

Lehké indicie jsem měl, nikdy ale s jistotou nevíte, jak to dopadne a co se nakonec stane. Vždycky jste trošku v napětí. Jsem rád, že teď můžu být v klidu. Doufám, že když si mě ochránili, tak si mě trochu váží a aspoň ze začátku příští sezóny se nebudu muset stěhovat jinam. Nikde jsem nestrávil déle než tři roky, tak doufám, že v Calgary zůstanu. Za ty dvě sezóny se tam cítíme jako doma. Budu za Flames rád bojovat.

Jak jste strávil dovolenou po sezóně?

S rodinou jsme byli měsíc na Floridě, do Česka jsem se vrátil před necelými dvěma týdny. Jsem rád, že teď mám čas na návštěvu rodičů a bráchy. Pomalu už ale začínám s přípravou, chodím do posilovny a zase začíná ta nepříjemná dřina.

Nemáte problémy ji s rostoucím věkem zvládat?

No, chuť do trénování je taková pomalejší. Ze začátku se vám moc nechce, ale jak se do toho dostanete, tělo si zvykne a už je to v zaběhlém režimu. Vím, že ta dřina je potřeba a bez ní to nejde, příprava je strašně důležitá. Měsíc před sezónou jezdím trénovat do Montrealu, kde máme svého trenéra a tam to půjde do finiše.

Současné tropické teploty vám chuť do trénování nesnižují?

Člověk by samozřejmě radši trávil čas s rodinou někde u bazénu, ale ta dřina je potřeba a já to beru v tomto ohledu jako svou práci, k níž to prostě patří. Navíc v posilovně, do které chodím, funguje klimatizace.

Zařadil jste do své přípravy nějaké novinky?

Minulý rok jsem si poprvé najal trenéra, který dělal na Spartě a hrál se mnou dříve na Kladně. Budu s ním v Praze pracovat i letos, pak v Montrealu se to nijak moc nemění. Už tak nějak vím, co potřebuju a co mi pomůže dobře se připravit.

Poraněné zápěstí, kvůli kterému jste nemohl na mistrovství světa, už máte doléčené?

Ruka pořád není úplně ideální, stále ji trochu cítím. Chodím k profesoru Kolářovi, tak čekám na jeho rady.

Potěšilo vás, že Calgary v minulém týdnu získalo z Arizony brankáře Mikea Smithe?

Věděli jsme, že situace kolem gólmanů se bude nějak řešit. Mike Smith byl vždy výborný gólman, je veliký a jeho práce s holí je absolutně nejlepší v NHL. Takový třetí obránce v bráně. Myslím, že nám může hodně pomoct, i když někdy s tou rozehrávkou hodně zariskuje a nemusí se to povést. Ale myslím, že to bude super. A doufám, že nám pomůže k lepším výkonům. Co si tak pamatuju, když jsme hráli ještě s Chicagem sérii proti Phoenixu (v sezóně 2011/12), tak nás vychytal. Jsem rád, že je teď u nás.

Reklama

Související témata: